Scherp gehouden worden inspireert

Godert-de-Keijzer

Godert de Keijzer (27) studeerde Geologie in Utrecht en werkt nu als exploratie geoloog bij Shell. Hij werd driekwart jaar geleden gevraagd als team captain voor Shell tijdens de Race of the Classics (#ROTCYP). Hij vertelt over zijn werk en rol als team captain.

Mijnbouw of olie?

Van jongs af aan heb ik al een grote passie voor de industrie. Rijdend langs Pernis, DSM, of Hoogovens zat ik aan het raam gekluisterd. Na mijn studie geologie waren er dus twee mogelijkheden: mijnbouw of olie. Tijdens een stage in Australie bij BHP Billiton, ondervond ik dat de grootschalige mijnbouw veel minder innoverend was dan ik had gehoopt. De traditionele mijnbouw, waar ik toen stage liep, paste weinig innovatieve methodes toe voor snelle en adequate beslissingen. Om de tegenhanger van de mijnbouw te verkennen liep ik twee jaar later een stage bij Shell; Exploration New Ventures. Een wereld van verschil, nu mijn collega’s opeens op zoek bleken naar dat vernieuwende inzicht of innovatieve aanpak in vaak totaal onbekende gebieden. Tijdens mijn stage werd ik al betrokken bij een overname van een klein olie- en gasbedrijf, het was een verfrissende ervaring om inspraak te hebben op de besluitvorming binnen de business!

Exploratie

Op dit moment ben ik anderhalf jaar werkzaam als exploratie geoloog bij Shell binnen dezelfde afdeling. Waarschijnlijk ben je in de pers wel ergens het woord ‘schalie gas’ of ‘shale gas’ tegengekomen. Deze gas voorkomens zijn essentieel anders dan de conventionele olie en gas velden die nu het merendeel van onze gas reserves vormen, denk bijvoorbeeld aan het Groningen veld. Door de nieuwe technologische ontwikkeling genaamd ‘fraccing’, het onder hoge druk injecteren van fluids en open kraken van het gesteente, kunnen we deze gassen nu wel winnen. Dit heeft voor een revolutie gezorgd binnen de olie en gas sector en de globale gas reserves enorm doen toenemen. Omdat het shale fraccing een relatief nieuwe, niet onomstreden techniek is welke al op grote schaal wordt toegepast in de VS, is het een extreem uitdagende business om in te werken.

Specialist in een uitdagend veld

In ons team zoeken wij naar voorkomens van dit soort onconventionele gas en olie. Mijn strikte verantwoordelijkheid is de technisch, geologische analyse van deze voorkomens. Daarin moet ik vragen beantwoorden als; hoeveel gas zit er? en; hoe makkelijk en hoeveel kunnen we uit de grond halen? Echter, dit moet worden geplaatst in een veel breder veld waarin ik samen werk met andere disciplines; engineers, economisten, environmentalisten, financieel experts, advocaten en deal makers. Het is enorm uitdagend om in zo’n divers team te werken in een speelveld waar de publieke opinie en politiek vaak doorslaggevend zijn.

Bureaucratie versus scherp gehouden worden

Het werken bij Shell is een fantastische ervaring. Het zal je niet verbazen dat dit gigantische bedrijf ook behoorlijk bureaucratisch kan zijn. Zo ervaar ik soms IT problemen waardoor ik meerdere malen een dagdeel gefrusteerd met India IT support aan de lijn hang. Ook zijn eenvoudige lijkende en voor de hand liggende beslissingen soms buitengewoon lastig door het besluitvormingssysteem te krijgen. Bovenal biedt de werkomgeving van Shell een enorme uitdagending waarin je werkt met buitengewoon intelligente en gemotiveerde mensen die je continue scherp houden. Daarnaast krijg je al snel verantwoordelijkheid in aanzienlijke projecten en investeringen. Een van Shell’s main assets is haar kennismanagement. De organisatie hecht er grote waarde aan om je op eenzelfde kennislevel als je collega’s te krijgen waardoor je veel top class trainingen in je eerste arbeidsjaren krijgt aangeboden. Tot slot, is het werken in een team van dertig man met met zo’n twaalf nationaliteiten, erg motiverend en insprirend!

Shell team ROTCYP 2010

Het Shell team tijdens de Race of the Classics for Young Professionals 2010

The Race

Toen ik driekwart jaar geleden werd gevraagd door mijn voorganger om de Race of the Classics voor Shell te organiseren twijfelde ik geen moment. Er zijn, denk ik, weinig events waarin je in een speciale omgeving en op informele wijze met je ‘peers’ een band kunt bouwen. Het meest waardevolle aan de race is dan ook met een team van vijfendertig collega’s uit allerlei verschillende bedrijfstakken (Upstream, Downstream, Finance, HR, Project & Technologies) en zes verschillende nationaliteiten in vijf dagen een bijzondere prestatie neer te zetten. De meeste teamledenhebben geen zeilervaring met dit soort schepen. Met veel onbekende attributen en bewegingen op het schip is het een extra uitdaging om de race ook op een veilige manier te volbrengen. Om dit voor te zijn hebben wij safety training georganiseerd om iedereen bewust hiervan te maken.

De titel veroveren

Shell doet nu al zes jaar mee, maar de titel hebben we nog niet kunnen veroveren. Ik heb het gevoel dat we daar dit jaar verandering in kunnen aanbrengen, al is het alleen al om de motivatie waarmee we naar het event toeleven! Maar bovenal staan de team spirit en de safety bovenaan! Als ons team na vijf dagen één vloeiend geheel is en iedereen z’n hand voor elkaar in het het vuur durft te steken dan is onze de Race geslaagd!

Tags: ROTCYP, Techniek
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Scherp gehouden worden inspireert'?