Waarom veranderingen lastig zijn

Ik geef regelmatig workshops aan individuen, teams en organisaties die wel een ‘vonkje’ kunnen gebruiken. Vandaag aan een afdeling die aan het begin staat van een jaar vol veranderingen. De vraag die centraal staat is waarom veranderen zo lastig is en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Samen gaan we op zoek naar antwoorden.

Wat het lastig maakt

Alles staat continu met elkaar in verbinding. Als je omgeving verandert dan verander je zelf ook. Andersom geldt hetzelfde: een verandering in jouw houding of gedachten zorgt ervoor dat je omgeving anders op jou reageert. En daarom zijn reorganisaties of andere veranderingen nu vaak zo lastig. Door een verandering in je omgeving word je zelf gedwongen om mee te veranderen. De weg naar een meer resultaatgerichte organisatie leidt zo tot de urgentie om zelf ook meer resultaatgericht te werk te gaan. Ook als je altijd al op tijd en goed werk leverde en je eigenlijk niet zit te wachten op een andere manier van werken. En als die nieuwe manier van werken ook nog eens niet zo bij je past, dan kan de verandering flink wat irritatie en weerstand bij je oproepen.

Weerstand benoemen

Gelukkig is er een aantal manieren om beter met de gevoelens van irritatie en weerstand om te gaan. Ervaar je bepaalde aspecten van een verandering als lastig, onterecht, stom, onmogelijk of zinloos? Benoem dan wat er zo’n weerstand bij je oproept en maak de situatie voor jezelf inzichtelijk. Komt je manager je bijvoorbeeld vragen ‘hoe het met je resultaten staat’ en voel je jezelf ontploffen van irritatie, probeer dan eens na te gaan waar dat precies aan ligt. Misschien kom je erachter dat je niet op je resultaten wilt worden beoordeeld omdat die erg afhankelijk zijn van anderen hun werk. Of misschien zijn je resultaten erg onregelmatig en maakt dat je onzeker over of jouw inzet nog wel gezien zal worden. Het kan ook zijn dat het niet eens met je resultaten te maken heeft maar dat je vooral een beperking in je vrijheid ervaart. Wellicht heb je moeite met de geloofwaardigheid van je manager, omdat je weet dat hij zelf ook niet zoveel waarde hecht aan de resultaten…? Wat het ook is, benoem het!

Vat die koe bij de horens

Door je gedachten en gevoelens uit te spreken in plaats van alleen maar boos achter je bureau te blijven zitten, pak je namelijk het probleem aan. Je laat zien dat je je manager serieus neemt en je zorgt ervoor dat de irritaties zich niet opstapelen. Bovendien, het allerbelangrijkste, je vergroot de kans dat jij jezelf er prettiger bij gaat voelen. Grote kans dat er dan ruimte is voor onderhandelen. Misschien kun je bijvoorbeeld afspreken dat er bij nieuwe resultaatmetingen ook rekening wordt gehouden met jouw inzet en met de eventuele invloed van anderen daarop. Of misschien kun je door iets in te leveren andere vrijheden terugkrijgen. Wie weet kun je het zelfs samen met je manager een stapje hogerop zoeken door op zoek te gaan naar de achterliggende redenen voor de nieuwe resultaatgerichtheid.

Dit biedt kansen

  1. Wat je geeft, krijg je terug! Toon bijvoorbeeld openheid, begrip of enthousiasme en ontvang dit terug. Realiseer je dat je zelf invloed hebt op je eigen omgeving. Het is een wisselwerking.
  2. Veranderingen in je omgeving kunnen ook een positieve verandering voor jou betekenen: een beter planningssysteem bijvoorbeeld, zal jou meer rust opleveren.
  3. Maak de situatie inzichtelijk door te benoemen wat er zo’n weerstand bij je oproept.
  4. Neem initiatief, pak het probleem samen aan en probeer goede afspraken te maken.

Niets menselijks is ons vreemd

Mijn conclusie: het ligt niet aan jou. Er is niets mis. Gevoelens van weerstand en irritatie zijn helemaal niet vreemd bij verandering. Je past gewoon alleen nog even niet zo goed in je veranderde omgeving. En je hebt zelf de keuze om mee te veranderen, of niet.

Succes!

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Het Nieuwe Werken, Ken jezelf, Loopbaan, Starters, Werkplezier en werkstress, Workshop
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom veranderingen lastig zijn'?