Je droombaan vinden – Hoe dan? 8 Vragen aan Jos Akkermans

Deze keer mag ik voor de 8-vragen-aan-reeks Jos Akkermans interviewen. Jos is wetenschapper en werkzaam op de Vrije Universiteit Amsterdam op de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. De routebeschrijving op mijn telefoon hoef ik deze keer dus niet te gebruiken: als VU-student is het een kwestie van thuiskomen.

Josakkermans_image_by_marlou

1 Wat is een droombaan?

De wetenschapper in mij zegt dat een droombaan niet bestaat. Dit klinkt negatief, maar het is juist heel positief. Praten over dé droombaan is een wat ouderwets perspectief; die ene perfecte droombaan met als hoogtepunt je 25-jarig jubileum bestaat eigenlijk niet meer. Tegenwoordig moet je flexibel en proactief zijn en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen loopbaan. Een droombaan is constant in beweging en verandert met de jaren. Het klinkt misschien idealistisch, maar een droombaan moet je zelf maken en ook steeds blijven maken. Je kunt niet achterover leunen en in je comfortzone blijven.

2 Hoe herken ik mijn droombaan?

Persoonlijk vind ik dat je een droombaan herkent als je echt zin hebt om naar je werk te gaan. Een droombaan maakt je blij en je krijgt er energie van. Je merkt dan dat je bevlogen bent in wat je doet en dat je enthousiast wordt. Als ik mijn wetenschapperspet opzet vind je dit bijvoorbeeld in de termen job crafting en career crafting: je baan en je loopbaan zo proberen vorm te geven dat ze optimaal bij je passen, waardoor je ook beter tot je recht komt. Het draait dus niet alleen om het passief herkennen van je droombaan, maar ook om het actief creëren van je droombaan.

3 Hoe vind ik mijn droombaan? Waar moet ik beginnen?

Vaak beginnen Young Professionals met grote en vage doelen. Ik wil advocaat worden of ik wil een eigen bedrijf dat succesvol draait. Dan heb je misschien over twintig jaar eens een succesmoment. Stel liever kleine, haalbare doelen die dicht bij jezelf staan. Je krijgt dan vaker succesmomenten en die werken heel motiverend. Het is ook belangrijk dat je proactief bent: wacht niet tot er iets op je afkomt, probeer vanuit jezelf al te zoeken naar de baan die je echt leuk lijkt. Tot slot: het is nog steeds crisis en dat werpt de nodige obstakels op, kijk binnen die beperkingen van de context naar oplossingen. Je kan de context niet veranderen, maar je eigen gedrag wel.

4 Wat is jouw droombaan?

Dit is lastig aangezien ik net zei dat een droombaan niet bestaat. Momenteel doe ik wel veel dingen die ik leuk vind. Lesgeven, onderzoek, publiceren, samenwerken en implementeren. Autonomie vind ik heel belangrijk en het constant blijven leren, mezelf uitdagen. Uiteindelijk wil ik waarschijnlijk wel Professor Akkermans worden, maar wel op mijn eigen manier; een prettige combinatie van werk en mijn privéleven.

VUuniversiteit_image_by_marlou

5 Welke keuzes heb jij gemaakt?

Tien jaar heb ik in Utrecht gestudeerd en gewerkt en deed ik onderzoek naar loopbaanontwikkeling. Op een gegeven moment merkte ik dat ik zelf eigenlijk niet weg wilde. Ik voelde de weerstand in mezelf om mijn comfortzone te verlaten. Eigenlijk gek, want ik ging met tegenzin naar mijn werk, maar toch wilde ik mijn veilige vertrouwde omgeving niet verlaten. Dit was zelfs wat tegenstrijdig, aangezien ik met mijn onderzoek anderen adviseerde om flexibel te zijn en initiatief te nemen! Toen ik dat besefte, besloot ik om toch de stap te wagen. Dat werkte heel verfrissend en gaf me weer allerlei nieuwe prikkels en uitdagingen. Nu ik werkzaam ben bij de VU Amsterdam zorg ik er steeds voor dat ik mijn werk zo probeer uit te voeren dat het afwisselend en uitdagend blijft.

6 Wat is jouw motto als het even tegenzit?

Obstakels moet je proberen te zien als een leermoment en niet als een faalmoment. In vrijwel alle tegenslagen is wel iets positiefs te vinden. Kijk goed wat je kunt doen en laat je niet te snel uit het veld slaan. Stel jezelf krachtige vragen als: Waarom lukt het niet? Wat kan ik hier uit halen? Wat kan ik de volgende keer beter doen? Probeer niet te snel gefrustreerd te raken en op te geven. Zie het als een leerervaring. Er is vrijwel altijd iets wat je kunt doen, zelfs na dertig keer solliciteren. Probeer iets te zoeken waar jij zelf controle over kunt krijgen.

7 Wanneer had je het gevoel ‘ik zit op de juiste weg’?

Dat ik op de juiste weg zit, voel ik regelmatig. Onlangs hadden we een gastcollege en ik merkte dat ik het ongelofelijk interessant vond. Dat komt omdat ik nu weer nèt in een ander vakgebied zit, met andere invalshoeken en andere mensen. Ik merk dat ik veel aan het leren ben en ik word geprikkeld om mijn onderzoek daardoor te verbeteren. In mijn werk zitten veel uitdagende elementen, zowel tijdens mijn colleges met studenten als met collega’s. Ik merk dat ik niet in mijn comfortzone kan blijven hangen en dat ik steeds nieuwe dingen leer.

8 Welke drie tips zou je mij geven om mijn droombaan te vinden?

Bij dezen zet ik weer mijn wetenschapperspet op. In mijn onderzoek vind ik dat het, zeker voor Young Professionals, belangrijk is om op drie fronten hun loopbaancompetenties te ontwikkelen:

1. Reflectie: bedenk waar je goed in bent en waar je juist nog moet ontwikkelen. Als je random gaat solliciteren, dan gaat het vaak nergens heen. Tegelijkertijd heb je vaak allerlei vaardigheden die je voor verschillende banen in kunt zetten. Zelfreflectie en hoe je dat kunt gebruiken voor het vinden van je baan is essentieel voor succes.

2. Communicatie: spreek je netwerk aan, wees je bewust van je netwerk en breid dit ook actief uit. Teken je netwerk eens uit: wie ken ik allemaal? En wie kennen zij allemaal? Dan zie je dat je ongelofelijk veel mensen kent en daar zitten ook mensen tussen die je verder kunnen helpen. Ook heel belangrijk: laat zien wie je bent en wat je kunt. Profileer jezelf.

3. Doen: stel doelen en zoek daarbij proactief naar mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld voor jezelf een planning voor de komende vijf jaar, met daarbij allerlei kleinere subdoelen. Hierdoor word je nog beter bewust van waar je naartoe wilt. Natuurlijk is je loopbaanpad niet 100% voorspelbaar, maar een sterke basis zorgt dat je beter kunt improviseren als dat nodig is!

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Droombaan, Loopbaan, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je droombaan vinden – Hoe dan? 8 Vragen aan Jos Akkermans'?