Netwerkgesprek: 7 do’s en don’ts

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Een netwerkgesprek is dé manier om handige ‘inside information’ over een functie, bedrijf of branche te achterhalen. Als je iemand (via-via) kent die bij net dat ene bedrijf werkt waar jij het liefst aangenomen wilt worden, ligt het natuurlijk voor de hand hem of haar te benaderen.

Sterker nog, je bent gek als je daar geen gebruik van maakt! Via een netwerkgesprek kun je achterhalen of dit wel de juiste baan en omgeving voor jou is, voor welke functies er (binnenkort) mensen worden gezocht, via welke weg je het beste kunt binnenkomen en waar je tijdens de sollicitatierondes op moet letten.

Zorg daarom dat je de voorbereiding van een netwerkgesprek net zo serieus neemt als de voorbereiding van een sollicitatiegesprek. De volgende tips kunnen je daar misschien bij helpen:

1 Research je gesprekspartner

Verdiep je in de achtergrond van de persoon waar je mee hebt afgesproken. Kijk op LinkedIn en de website van de organisatie waar ze werken. Het gaat erom dat je weet met wie je te maken hebt en hoe hij of zij je professioneel zou kunnen helpen.

2 Weet welke richting je op wilt

Als mensen de tijd nemen om je te helpen, is het belangrijk als ze weten waarmee ze je kunnen helpen. Dit zijn geen loopbaancoaches die je ondersteunen in het ontdekken van je talenten en interesses (tenzij je met een loopbaancoach hebt afgesproken natuurlijk). Dit zijn mensen die je gericht kunnen helpen met je volgende stap. ‘Iets met marketing’ of ‘een traineeship ofzo’ komt in elk geval weinig ambitieus over. Kortom, als je nog geen idee hebt van wat je zou willen doen, is een netwerkafspraak niet op zijn plaats.

3 Doe je huiswerk

Weten dat je Brandmanager bij Nike of journalist bij Quote wilt worden is één, aanstalten te hebben gemaakt om daar iets meer over te weten te komen en de eerste stappen gezet te hebben om daar te komen is iets heel anders. Waarom zou je gesprekspartner moeite doen, als je dat zelf nog niet hebt gedaan? Het is immers zonde van zijn of haar tijd om jou informatie te geven die ook op de bedrijfswebsite of via Google te vinden is. Via een netwerkgesprek kan je juist gerichte informatie achterhalen die niet snel op een andere manier te vinden is. Maak daar gebruik van door eerst je huiswerk te doen.

4 Weet wat je wilt weten

Als iemand precies doet wat jij zou willen doen of bij jouw favoriete werkgever werkt, heb je waarschijnlijk tientallen vragen:

  • Welke stappen heb je gezet voor jouw carrière?
  • Wat houdt je functie precies in?
  • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
  • Wat is de cultuur van het bedrijf?
  • Aan welke kwaliteiten heb jij je succes te danken?
  • Welke tips zou je voor me hebben?
  • …etc.

Vertrouw er niet op dat de vragen je tijdens het gesprek wel te binnen schieten. Bedenk vooraf een aantal vragen die je wilt stellen en verspil geen waardevolle tijd met prietpraat over het weer.

Neem je CV en voorbeelden van je werk mee

Als je gesprekspartner je graag wil helpen, moet je het ijzer smeden als het heet is. Als hij of zij naar je CV en/of (indien van toepassing) portfolio vraagt, bijvoorbeeld om aan de HR-manager of een contactpersoon te geven, wil je die paraat hebben en niet later nog moeten nasturen. Tenzij daarom wordt gevraagd natuurlijk.

Maak aantekeningen

Het is echt not done om na afloop van de afspraak nog eens te bellen of mailen om te vragen hoe die ene website ook alweer heet. Als iemand je een handige tip of naam van een contactpersoon geeft, maak daar meteen een aantekening van. Gewoon met pen en papier (en liever niet met je telefoon).

Stuur een e-mail om te bedanken

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Het sturen van een korte e-mail om voor de afspraak te bedanken wordt niet alleen op prijs gesteld, maar door de meeste mensen verwacht. En als je gesprekspartner je een gouden tip heeft gegeven, hou hem of haar dan op de hoogte om te laten weten hoe het is afgelopen. Het is immers altijd leuk om te horen dat je iemand hebt geholpen!

Gebruik maken van je netwerk is een goede manier om een volgende stap in je carrière te zetten. Moraal van dít verhaal: zorg dat je je goed voorbereid om er het maximale uit te halen.

Voor meer netwerktips zie ook: Netwerktips voor studenten.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Loopbaan, Netwerken, Oriënteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Netwerkgesprek: 7 do’s en don’ts'?