Bang om iets doms te zeggen?

Daar zit je dan. Met zweet in je handen, je voelt jezelf rood worden. Een sollicitatiegesprek, een netwerkbijeenkomst of willekeurige andere omgeving. Er staat veel op het spel. In gesprek met de directeur, de P&Oer of de recruiter: Machtige Mensen, die invloed hebben op jouw toekomst. Natuurlijk wil je je juist nu van je beste kant laten zien. Want wie weet? Misschien krijg je die hele gave, inspirerende, ambitieuze baan wel. Maar juist nu het er allemaal om draait, gebeurt het: je krijgt de zenuwen. En kom je toch minder goed uit de verf dan je zou willen….

Stotteren en stamelen

Wat een raar effect eigenlijk, dat we zenuwachtig worden precies op dat ene, zeer belangrijke moment waarop we moeten presteren. Gelukkig is het zinvol en ook nog eens evolutionair verklaarbaar. Stress zorgt er namelijk voor dat er adrenaline vrijkomt in onze hersenen. Deze adrenaline draagt juist bij aan een betere prestatie in complexe situaties. Maar niet altijd. Want wat helpt het, als we gaan stotteren en stamelen, het angstzweet ons uitbreekt en onze handen ineens trillen alsof we spontaan Parkinson hebben gekregen? Wat zal de recruiter daar wel niet van denken? Zo gaat hij je natuurlijk nooit aannemen voor die TOPbaan.

Bang om iets doms te zeggen

Precies hier zit de denkfout. Want, hoe graag je die zenuwen ook thuis zou willen laten als je op weg gaat naar dat ene belangrijke gesprek, zenuwen zijn niet te voorkomen. Angst heeft namelijk een functie: het is een reactie van ons systeem, die ons alert maakt op iets belangrijks wat staat te gebeuren. En niet voor niks. Als we die zenuwen niet zouden voelen, wat zou die baan dan eigenlijk betekenen?

Taboe op zenuwen

We hebben een hele basale (ook uit de evolutie voortkomende) keus als het gaat om angst: vluchten of vechten. Daar waar we als oermens vroeger moesten kiezen of we gingen vluchten of vechten met de giftige slang, staan we nu voor een heel nieuw dilemma: ga ik het vermijden of ga ik het aan? En daar zit de sleutel. Want onze neiging is om te ontkennen. In onze mooi, westerse, sterke maatschappij heerst er namelijk een taboe op zenuwen, spanning, kwetsbaarheid. Dus doen we alsof het er niet is en proberen we onze kop in het zand te steken. Terwijl deze in werkelijkheid alleen maar roder wordt en spanning alleen maar erger en erger… Herkenbaar?

De oplossing

Wat voor psycholoog zou ik zijn als ik een hapklare oplossing zou hebben? Iedereen heeft immers zijn eigen manier om om te gaan met zijn of haar spanningen op de momenten dat deze de kop opsteken. Maar een sleutel heb ik wel: aangaan, niet wegduiken. Voel de spanning in je lichaam, visualiseer die rode plekken in je nek. Erken je angst, erken voor jezelf dat het blijkbaar belangrijk voor je is, wat je op dat moment aan het doen bent. Je kunt zelfs zo ver gaan als je gesprekspartner ervan op de hoogte stellen. Werkgevers waarderen eerlijkheid en authenticiteit. Bovendien, wat heb je eraan als het duidelijk is dat je het spannend vindt, maar je er niets over zegt? Dat is alleen maar onnodig ongemakkelijk. Daarom:  zet je beide voeten goed op de grond, haal adem en… vecht! Je kunt het.

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: Loopbaan, Netwerken, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Bang om iets doms te zeggen?'?