Een kijkje in de keuken van de overheid

Lili Guo (26) studeerde Biomedische Wetenschappen en meldde zich een jaar geleden aan voor een traineeship bij de Rijksoverheid. Ze kwam door de selectieprocedure heen en werkt nu bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waar ze een onderzoek uitvoert naar vervalste medische producten. In juli wordt ze voor een half jaar gedetacheerd in China, haar geboorteland, waar ze een opdracht voor het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie gaat uitvoeren.

Maatschappelijk relevant

Na het afronden van mijn studie heb ik een paar jaar in Duitsland gewoond en gewerkt. Toen mijn contract ten einde liep wilde ik terug naar Nederland en ging dus op zoek naar een baan. Ik wist al van het bestaan van de Rijkstraineeship en 2011 was het laatste jaar waarin ik me nog aan kon melden. Omdat ik graag wilde weten wat het werk op een ministerie inhoudt en ik meer maatschappelijk relevant werk wilde doen, besloot ik me aan te melden. De traineeship duurt twee jaar en je krijgt de mogelijkheid om op meerdere plekken binnen de overheid een kijkje te nemen. Bovendien is de Rijksoverheid een prima werkgever en staat het traineeshiptraject bekend om de uitgebreide mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Ook het salaris is voor een starter niet verkeerd!

Geschiktheid én geluk

De selectieprocedure voor een traineeship bij de Rijksoverheid staat bekend als intensief en dat is het ook. Er wordt niet alleen gekeken naar je achtergrond en IQ, maar ook naar je competenties, persoonlijkheid en affiniteiten. Het is moeilijk te peilen waarop de kandidaten geselecteerd worden, dus bij het aanmelden ben ik, heel cliché, maar zoveel mogelijk mezelf gebleven. Na de eerste ronde van de online aanmelding en vragenlijsten word je gematcht aan een ministerie en volgt een tweede ronde waarbij je een gesprek hebt met een HR bureau. Pas tijdens de derde ronde heb je een gesprek met medewerkers van het ministerie zelf. Er zijn dus veel mensen bij de selectieprocedure betrokken en dit maakt het erg intensief. Maar door de doordachte en uitgebreide opzet van de procedure heb ik wel het gevoel dat ik mezelf goed heb kunnen presenteren.

Hoewel ik er niet vanuit ging dat ik veel kans maakte om door de selectie heen te komen omdat ik geen economische, politieke of juridische achtergrond heb, werd ik uiteindelijk toch aangenomen. Misschien juist omdat dit traineeship een minder voor de hand liggende optie is voor mensen met mijn achtergrond. Natuurlijk komt er ook een beetje geluk bij kijken: de beschrijving van jouw competenties en motivatie moet bijvoorbeeld maar net de juiste snaar weten te raken bij de persoon die het leest.

Samenwerking met een Hoofdletter

Inmiddels werk ik een half jaar bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is erg interessant en leerzaam om te zien hoeveel mensen met één onderwerp bezig kunnen zijn. Aan de andere kant zijn er soms maar één of enkele mensen verantwoordelijk voor een heel belangrijk dossier. Bij sommige onderwerpen zijn zoveel verschillende directies, instellingen, afdelingen en externe partijen bij betrokken en iedereen heeft een eigen mening die op elkaar afgestemd moet worden. Af en toe erg vermoeiend, maar juist deze samenwerking met uiteenlopende mensen en organisaties vind ik erg leuk. Ik heb me hierdoor bovendien gerealiseerd dat iedereen elkaar nodig heeft om tot een goed resultaat te komen en dat iedere mening in dit proces bijdraagt aan een succesvol project. Ook het samenwerken met de andere trainees bevalt me goed: het is fijn om tegelijk met andere jonge mensen een organisatie binnen te komen omdat je tegen dezelfde dingen aan loopt en die vervolgens met elkaar kunt delen.

Teambuilding, sociale competenties en loopbaankeuzes

Dat er veel ruimte wordt geboden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling is inderdaad zo: tijdens het afgelopen half jaar heb ik deelgenomen aan 18 cursusdagen waarbij uiteenlopende onderwerpen aan bod kwamen. Zo wordt er bijvoorbeeld met behulp van assessments, vragenlijsten en rollenspelen veel aandacht besteed aan persoonlijke vaardigheden, teambuilding en loopbaankeuzes. Hierdoor heb ik meer inzicht gekregen over mijn eigen rol in het team, het gedrag van anderen en hoe mijn eigen gedrag en reacties dat van anderen beïnvloedt. Erg handig voor iemand die uit de exacte hoek komt! Daarnaast heb ik geleerd om effectieve feedback te geven en te ontvangen. Dit klinkt zo simpel, maar het is voor mij echt iets waar ik over 30 jaar nog iets aan heb. Natuurlijk zijn niet alle cursussen en onderwerpen even relevant voor iedereen: het hangt af van je eigen achtergrond en in hoeverre je ervoor openstaat.

Hierna?

In juli begin ik aan mijn tweede opdracht in Shanghai. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik vanuit het ministerie alle medewerking gekregen, maar hier moest ik wel zelf achteraan gaan. Dit vind ik kenmerkend aan mijn traineeship: er is ontzettend veel mogelijk, maar je hebt het zelf in de hand en moet initiatief nemen als je iets echt wil. Als ik uit Shanghai terugkom ga ik nog 8 maanden aan de slag bij VWS of een organisatie binnen VWS en dan zit mijn traineeship er alweer op. Daarna wil ik graag werkzaam blijven bij de overheid, maar waarschijnlijk niet binnen een beleidsfunctie. Ik zou graag de praktische en uitvoerende kant willen zien en daardoor meer het gevoel hebben dat ik maatschappelijk relevant werk doe. Hoe ik dat precies vorm ga geven weet ik nog niet; eerst naar Shanghai!

Tags: Traineeship
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een kijkje in de keuken van de overheid'?