Traineeshipervaringen bij het Kadaster

reinko-de-vries

Na het afronden van zijn studie Economische Geografie kwam Reinko de Vries (26) via Google terecht op de website van YSE. Dit traineebureau bemiddelt tussen bedrijven en high potentials en ook Reinko vond hier een traineeship bij het Kadaster die perfect bij zijn achtergrond aansluit.

Een unieke kans om een tweejarig leertraject aan te gaan, met volop ruimte voor ontwikkelingsmogelijkheden en kansen om in meerdere Kadaster-keukens te kijken! Twee sollicitatiegesprekken en een selectiedag verder kon hij afgelopen september als één van de drie trainees van start.

Goud waard

Het is een druilerige maandagochtend in Apeldoorn als mijn collega zegt dat we op goud zitten. Ik moet daar eventjes over nadenken. ‘We zitten op goud’, zegt mijn collega nogmaals. ‘We zitten op goud, maar we beseffen onvoldoende wat we ermee kunnen doen’. Nu zie ik het directe verband tussen het edelmetaal en het Kadaster niet meteen, maar ik vind het wel mooi als je je eigen producten en diensten als goud kunt omschrijven. En terecht, wat mij betreft.

Ik zit in een overleg genaamd ‘pareltjes uit de Kadaster schatkist’. We brainstormen met verschillende mensen uit de organisatie over alle mooie dingen die je kunt doen en maken met de schat aan informatie die het Kadaster in bezit heeft. Best leuk om over te brainstormen, want het Kadaster beschikt over alle vastgoed-, topografische en andere geografische informatie van Nederland. Klinkt inderdaad als goud, toch? De goed gewaardeerde televisieserie Nederland van Boven is direct afgeleid van Kadaster data. ‘Interessant’, zeg ik, ‘dan zou je dus bijvoorbeeld ook kunnen achterhalen welke studentenstad de grootste kroegdichtheid heeft. Interessante informatie voor city-marketeers, maar ook voor aankomende studenten die nog niet weten of ze naar Utrecht of Groningen moeten gaan.’ Men gniffelt:  goed idee.

reinko-de-vries-yse

Niet alleen goud dat blinkt

Om zoveel mogelijk te leren ben ik een paar dagen geleden van afdeling veranderd en werk ik nu  op afdeling Marketing van het Kadaster. Heel wat anders dan mijn vorige opdracht bij Strategie en Beleid. Hier draaide ik mee in een groot project waarbij het Kadaster samen met partners bezig was om een shared service organisatie te ontwerpen, gericht op geografie-informatie (SSO-geo). Hierbij gaat het om het efficiënt delen van deze informatie zodat de klant bij één loket terecht kan. Het doel is het ontdubbelen van taken en het verbeteren van de toegankelijkheid van relevante informatie voor klanten. Een nobel doel en zeer klantgericht, maar in de complexe politiek-bestuurlijke context waarin het Kadaster zich begeeft loopt zo’n omvangrijk samenwerkingsproject al snel krassen op. Zo ook deze. We zijn nu 1,5 jaar verder en er is nog steeds geen SSO-geo. Het was mijn eerste project als trainee bij Kadaster en ik ben niet in het meest succesvolle project gedoken. Toch kan ik achteraf zeggen dat ik tijdens dit eerste half jaar veel geleerd heb.

Op de vrijdagen ben ik vaak bij YSE zelf te vinden. Bij dit traineebureau staat mijn ontwikkeling centraal. Ik word actief gecoacht en ik volg trainingen zoals effectieve gespreksvaardigheden, timemanagement en een workshop Insights over persoonlijke voorkeursstijlen. Soms is het pittig, want intensieve sturing vragen en krijgen op je eigen ontwikkelingspad vraagt veel van je en kan confronterend zijn. Toch vind ik het een heel prettige combinatie: bij het Kadaster doe ik werkervaring op en bij YSE heb ik een platform om al mijn ervaringen te ventileren, feedback te ontvangen en leer ik om mijn eigen ontwikkeling te sturen.

Een gouden combinatie

Naast mijn eigen opdracht bij het Kadaster doe ik ook verschillende projecten bij YSE. Zo organiseer ik met een aantal YSE-collega’s een Open Leadership Festival op het strand van Noordwijk en ben ik een business game aan het verzinnen voor de inhouselunch van YSE voor aanstormende talenten.

Terwijl ik deze blog schrijf bedenk ik me dat ik als trainee eigenlijk ook een beetje op goud zit. Want als mijn opdracht over een half jaar bij Marketing afloopt, ligt er nog een mooie opdracht voor me in het verschiet: in het najaar ga ik zeer waarschijnlijk voor 3 maanden voor Kadaster International naar Lesotho, een klein landje middenin in Zuid-Afrika. Fantastisch! Dat wist ik van tevoren ook niet, maar het bleek dat het Kadaster in meer dan 20 ontwikkelingslanden actief is om daar de lokale overheden te voorzien van expertise op het gebied van landregistratie en rechtszekerheid. Nu mag ik als trainee een aantal maanden meedraaien in het lokale project. Interessant en vooral maatschappelijk relevant.

Tags: Traineeship
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Traineeshipervaringen bij het Kadaster'?