9 manieren om van je stage een vaste baan te maken

worlds-greatest-intern-mug-by-zazzle_nl

In tijden van recessie zijn stages de ultieme manier om bij een droomwerkgever een voet tussen de deur te krijgen. Bedrijven zijn nu misschien nog wat huiverig om nieuwe mensen aan te nemen, maar heb je als stagiair eenmaal een goede indruk gemaakt, dan is de kans een stuk groter dat je die baan in de wacht sleept.

Omdat werkgevers (vooral in deze economie) erg kieskeurig zijn in wie ze een contract aanbieden en wie niet, zal je tijdens je stage goed in de gaten worden houden. Het is aan jou om dat in je voordeel te gebruiken. Hierbij een aantal tips die je daarbij kunnen helpen:

Maak een goede eerste indruk

Kom de eerste dag ruim op tijd met een positieve en enthousiaste houding. Verzamel vooraf zoveel mogelijk informatie: weet wat er speelt en wat er van je verwacht wordt. Naast de informatie die online te vinden is, zijn er misschien ook mensen in je netwerk die je kunt bellen. Bijvoorbeeld iemand die al (bij een soortgelijk bedrijf) stage heeft gelopen of bij het bedrijf werkt.

Dress for succes

Wat je ook aantrekt: zorg dat het gestreken, stof- en vlekvrij is. Daarnaast mag je best wat persoonlijkheid laten zien. Met alleen een grijs (mantel)pak val je natuurlijk nooit op. Niet dat je een paars pak moet aantrekken! Kijk gewoon even om je heen hoe iedereen zich kleedt. Vraag desnoods aan een collega wat de ‘dresscode’ is.

Toon ambitie en initiatief

Werk altijd net wat langer en net wat harder dan van je verwacht wordt en vraag om extra opdrachten als dat met de rest van je werk uitkomt. Je initiatief zal opvallen en collega’s zullen vaker leuke projecten jouw kant op schuiven. Hou ook bij wat je aan het doen bent. Het is altijd nuttig om te weten waaraan je hebt gewerkt en wat jouw inbreng was.

Stel vragen

Vraag om uitleg als een opdracht je niet helemaal duidelijk is of als je ergens tegenaan loopt. Dat scheelt een hoop tijd en frustratie en voorkomt dat je aan het einde van de rit een slechte indruk maakt. Desnoods klop je bij een junior aan, maar loop niet het risico dat je de vraag verkeerd hebt geïnterpreteerd en hij of zij je nog verder van huis stuurt.

Wees nieuwsgierig

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij het bedrijf om te laten zien dat je niet alleen je stage wilt overleven, maar ook oprecht in (een carrière bij) het bedrijf geïnteresseerd bent. Dus: hou het intranet in de gaten, bezoek borrels en ga naar presentaties.

Netwerk met de managers

Vaak bepalen de senior managers of het bedrijf jou een baan wil aanbieden, dus zorg dat je een goede indruk op ze maakt. Om te beginnen moeten ze weten wie je bent. Gedraag je daarom niet als grijze muis, maar stap op ze af. Praat met ze tijdens de lunch en borrels en maak slimme opmerkingen tijdens vergaderingen. Hou het wel authentiek en overdrijf niet: niemand houdt van mensen die iets teveel hun best doen. Als je twijfelt over je kennis (om die slimme opmerking te maken), toon dan gewoon je interesse in het werk, stel vragen (iedereen vindt het leuk om over zichzelf te praten) of snij tijdens de lunch of borrel een niet werkgerelateerd onderwerp aan.

Vergeet de andere collega’s niet

Bij de afweging om jou een baan aan te bieden, zal aan iedereen van het team worden gevraagd of jij een goede indruk hebt gemaakt. Sla daarom de lunches niet over en ga een borrel met je collega’s drinken. Vergeet alleen niet: praat nooit negatief over je baas of het bedrijf. Ook niet als je collega’s dat wel doen.

Vraag om feedback

Werkgevers zoeken mensen die open staan voor kritiek en bereid zijn om te leren. Wacht daarom niet te lang met het vragen om feedback. Als je tijdig weet dat je iets kunt verbeteren, heb je de rest van je stage om te laten zien dat je daarvan hebt geleerd. Overdrijf het alleen niet. Te vaak om feedback vragen geeft een onzekere indruk. Je wilt ook laten zien dat je onafhankelijk kan werken en niet aan het handje genomen hoeft te worden.

Ga altijd voor de baan

Misschien ontdek je tijdens je stage dat dit niet het bedrijf voor jou is. Probeer desondanks altijd voor de aanbieding te gaan. Tijdens een sollicitatieprocedure voor een baan die je wél wilt, zal je misschien worden gevraagd of je een aanbieding van je stagebedrijf kreeg en het geeft een goede indruk als je die vraag positief kan beantwoorden.

Ook als je niet direct een aanbod voor een baan krijgt, is het zeker aan te raden om contact met je stagebedrijf te houden. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen en vacatures bij het bedrijf. Omdat je als stagiair al bent ingewerkt, heb je immers al snel een streepje voor op een buitenstaander.

Tags: Loopbaan, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '9 manieren om van je stage een vaste baan te maken'?