Een carrière als onderzoeker: promoveren

talitha-verheij

Talitha Verheij (26) is sinds september 2010 werkzaam als Assistent In Opleiding (AIO) bij het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht. De liefde voor het onderzoek leidde haar ertoe te solliciteren voor een promotieplek, met succes.

Vinden van een promotieplaats

In 2007 ben ik afgestudeerd in de Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Om mijn horizon te verbreden heb ik daarna de Master Sociologie van Kunst en Cultuur gedaan aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Tijdens deze studie in Rotterdam werd mijn liefde voor het onderzoek geboren en besloot ik op zoek te gaan naar een promotieplaats.

De zoektocht was niet gemakkelijk, er zijn niet zo heel veel promotieplekken en de sollicitatieprocedure is behoorlijk heftig. Om in aanmerking te komen voor een promotieplaats moet je een Master hebben afgerond. Daarnaast moet je opleiding voldoende raakvlakken hebben met het betreffende onderzoeksonderwerp.

Assistent in Opleiding

Sinds september 2010 ben ik als AIO (Assistent In Opleiding) werkzaam bij het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht. Ik onderzoek processen van selectie en aanpassing in de Nederlandse populaire literatuur uit de achttiende en negentiende eeuw, waarbij ik me vooral richt op het niveau van de productie en distributie. De titel van mijn project is Popularisation and Media Strategies: 1700-1900.

Ik doe zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek en schrijf veel. Ik verzamel data en lees stukken over het onderwerp. Ook doe ik archiefwerk en leg databestanden aan. Het kan ook voorkomen dat je college geeft of een congres bezoekt. Maandelijks bespreek ik de voortgang van mijn onderzoek met een begeleider. Een AIO volgt daarnaast meestal een promovendi-opleiding met andere AIO´s om zich verder te bekwamen in zijn of haar verschillende onderzoekskwaliteiten en onderwijstaken en om een netwerk op te bouwen. Ik ben naast de graduate school van de UU ook aangesloten bij de landelijke promovendi-opleiding van het Huizinga Instituut in Amsterdam.

Leuke baan

Ik vind dit de leukste baan die er is. Het biedt me de kans me te verdiepen in een onderwerp dat me interesseert en waar ik enthousiast over ben. In dit werk kan ik mijn kennis verbreden, wordt ik intellectueel geprikkeld en doe ik relevante werkervaring op.

Elke AIO zal in zijn of haar onderzoek momenten van twijfel en onzekerheid kennen. Je kunt vastlopen in het schrijven, moeite hebben met het zelfstandige werk of ontdekken dat bepaalde resultaten niet opleveren wat je ervan verwacht had. Ook kent ieder onderzoek minder interessante of inspirerende werkzaamheden. Voor mij maakt dit alles het promoveren juist uitdagend en leerzaam.

Toekomst

In Nederland duurt een promotietraject meestal vier jaar en het is raadzaam binnen deze termijn je proefschrift af te ronden. Promoveren levert je een enorm rijke werkervaring op. Met je promotie ben je echter niet automatisch verzekerd van een toekomst in de academische wereld. De banen binnen de universiteit zijn schaars en het merendeel van de gepromoveerden vindt in andere sectoren of bedrijven een baan.

Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een carrière als onderzoeker: promoveren'?