CWchallenge – Telefoondetox

#CWchallenge Telefoondetox: De conclusie

Ik wil afkicken van mijn smartphone, meer me-time, structureel eerder naar bed, stilstaan bij mezelf, gezonder eten … Maar ja, de waan van de dag neemt de regie al snel weer van me over. Daarom ga ik nu de uitdaging aan. De komende tijd onderwerp ik mij elke maand bewust aan een challenge. Doe je mee? Deze maand: de telefoondetox. Deel één: Zo pak je het aan. Deel twee: Wat een rust. Dit is deel drie: De conclusie.


Het thema leeft, dat was mij wel duidelijk tijdens de telefoondetox. Ik had al mijn WhatsAppcontacten een link naar deel één uit deze serie gestuurd, en afgelopen maand kreeg ik regelmatig de vraag hoe het ging met de detox. En hoe het voelde. Of, dat ze er zelf ook weleens over nagedacht hadden om zoiets te doen, maar ja. Waarom zou je?

De druk van een challenge

Op dat punt had ik zelf ook zo vaak gezeten. Zomaar je telefoon wegdoen, waarom zou je? Heel lang hing er een vaag verlangen om dat een keer te proberen, nooit was er een aanleiding die mij echt over de streep trok – tot deze challenge. En wat een tof effect: meedoen aan een challenge geeft een bepaalde druk. Ik wilde niet falen. Ik wilde mezelf bewijzen dat ik het kon. Een challenge creëert de juiste omgeving om iets uit te proberen waar je al heel lang nieuwsgierig naar bent. En dat belooft wat, want ik ben naar nog veel meer dingen nieuwsgierig: er komen nog meer challenges aan!

De winst van een telefoondetox

De winst van deze challenge, de telefoondetox, vind ik bovenal: bewustwording. Ik dacht dat ik wist hoe vaak ik op mijn telefoon zat. Ik dacht dat ik echt wel zonder kon, maar zeker weten deed ik dat niet. En ik wist al helemaal niet welk effect het op mij zou hebben als die telefoon inderdaad een tijdje uit stond.

Daarnaast heb ik veel geleerd door het te ervaren. Want je telefoon een avondje wegleggen is leerzaam, maar wat als je hem het hele weekend in een la laat liggen? Ik ervaarde rust. En dat was precies wat mijn doel was met deze challenge.

De conclusie: wat neem ik mee?

Nu is deze challenge voorbij, maar de geleerde lessen gooi ik niet zomaar overboord. Ik ben erg blij dat ik mijn telefoon weer kan gebruiken wanneer ik wil, maar ik gebruik hem niet meer de hele tijd. Dat is het leuke, de beperking is er af maar dat betekent niet dat ik hem gelijk weer pak. Ik weet dat ik zonder kan – en dat is super fijn. Ik bén niet mijn telefoon. Ik ben gewoon een losstaand individu, en de telefoon is af en toe handig. En ik weet dat dit extreem klinkt, maar als jij met me meegedaan hebt tijdens deze challenge, dan weet je wat ik bedoel. Onbewust is je telefoon een ledemaat van je lijf. Dankzij de challenge kan ik hem zomaar overdag een paar uur echt wegleggen. En doen wat ik wil doen, zonder enige afleiding. Fantastisch. Die berichtjes komen daarna wel weer.

Concreet betekent het dat ik:

  • Mijn telefoon op stil zet en de wifi en het internet eraf haal als ik bij vrienden ben – dat is écht veel gezelliger
  • Dat ik hem wegleg als ik studeer – geeft veel meer voldoening, en meer zelfvertrouwen dat ik echt verder ben gekomen
  • Ik werk zonder mijn telefoon binnen handbereik, oproepen van collega’s hoor ik ook wel als hij een stuk verderop ligt – zo kom ik sneller in een flow
  • Loop ik niet met mijn telefoon in mijn hand als ik met manlief of Dochter weg ben – en dat is behoorlijk handig, ik heb een hand extra
  • En op die momenten daartussendoor? Dan kijk ik op mijn telefoon en enjoy ik de mogelijkheden van de 21e eeuw. Maar niet ten koste van mijn quality time, persoonlijke doelen en stresslevel

De volgende challenge gaat over dagboek schrijven. Ik heb er nu al zin in!Careerwise Nieuwsbrief

Ontvang het beste van Careerwise: ontdek je talenten, blijf leren, blijf ontdekken en maak het verschil (max. 2x per maand).
jouw voornaam
jouw e-mail
Ik ben...