Jezelf zijn op de werkvloer: wanneer verander je teveel voor je baan?

jezelf zijn op de werkvloer

Een gastbijdrage van Janneke Vissers:

Vaak begin je aan een nieuwe baan omdat je ergens klaar mee bent. Omdat het de hoogste tijd is om nieuwe dingen te leren, een nieuw avontuur aan te gaan en jezelf verder ontwikkelen. Je begint met frisse energie en er komt veel op je af. Dat vraagt aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Niks mis mee, maar hoe zorg je dat je trouw blijft aan jezelf? Hoe weet je wanneer je jezelf teveel aanpast aan wat er in zo’n nieuwe omgeving van je gevraagd wordt?

Aanpassingsvermogen

Bij een nieuwe baan krijg je veel informatie om te verwerken: andere procedures, nieuwe collega’s, een andere bedrijfscultuur en misschien ook wel een nieuw takenpakket. Daardoor kan je groeien en jezelf ontwikkelen én je schaaft je vaardigheden bij. Maar als je teveel met je omgeving meebeweegt en probeert te voldoen aan bepaalde verwachtingen, kan je je langzaam en onbewust naar die verwachtingen gaan vormen, zonder dat je daar blij van wordt.

Kan je het zien aankomen?

In mijn geval ging ik werken bij een groot bedrijf en nam ik me voor om daar de corporate ladder te beklimmen. Ik zette alles op alles om door te zetten en paste me aan op een manier waarmee ik dacht succesvol te kunnen worden. Maar uiteindelijk begon mijn lichaam zich te verzetten. Omdat ik me teveel naar mijn omgeving probeerde te vormen en mezelf daarmee uit het oog verloor, ben ik uiteindelijk overspannen geraakt. Had ik dit eerder kunnen zien aankomen? Ik denk het wel.

De signalen

Mijn lichaam gaf me al verschillende signalen, die ik vervolgens negeerde. Bijvoorbeeld veel moe zijn, nergens zin in hebben na een dag werken en vaak hoofdpijn. Daarnaast zie ik nu dat mijn baan niet paste bij mijn persoonlijke waardensucces, liefde, rechtvaardigheid, loyaliteit, discipline en onafhankelijkheid. Het beklimmen van die corporate ladder bleek uiteindelijk dus helemaal niet zo goed bij me te passen als ik in eerste instantie dacht.

Wanneer het een probleem wordt

Dat wil niet zeggen dat het voor niemand is weggelegd. Als succes en status belangrijke waarden voor je zijn, zit je bij een bedrijf waar lange werkdagen de norm zijn misschien prima op je plek. Als je succes net zo belangrijk vindt als liefde – voor je partner en kind bijvoorbeeld -, maar je hen vervolgens nooit ziet omdat je zo druk bent met die andere waarden nastreven kan het een probleem worden.

Welke waarden vind je belangrijk

Als je meerdere van je waarden moet laten vallen voor één enkele waarde zou ik me afvragen of je niet teveel opoffert voor je baan. Zoals mijn vriend het mooi zei: Jezelf veranderen voor een baan hoeft niet slecht te zijn als je groeit als persoon, maar als je je waarden moet veranderen om je baan te kunnen doen, dan is dat niet goed. Hij heeft helemaal gelijk. Je waarden zijn de kern van wie je bent en waar je voor staat. Als je die negeert kan je jezelf verliezen. En dat is wel het laatste wat je wilt.


Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Loopbaan, Werkplezier en werkstress, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Jezelf zijn op de werkvloer: wanneer verander je teveel voor je baan?'?