Kerst Zo krijg je jouw werk af én vier je vakantie-werk tijdens vakantie-by David Bares -white-cappuccino-with-swan-cream-design-189258

Kerst: Zo krijg je jouw werk af én vier je vakantie

Yes! Nog één week en dan is het vakantie. Alleen heb ik nog voor vier weken werk liggen, en ik ben zo twee weken vrij. Dus hoe doe ik dat? Werk tijdens vakantie?

Nog een berg werk

Je hebt er zo’n zin in, even lekker vrij. Maar je hebt nog een berg werk die ook nog gedaan moet worden. Dus wat doe je? Doorwerken terwijl je eigenlijk vakantie wilt vieren. Of vakantie vieren, met continu het gevoel dat je eigenlijk moet werken. Het lijkt een spagaat waar je niet uitkomt, maar niets is minder waar. In deze blog vind je 3 tips waardoor jij je werk afkrijgt en je écht vakantie kunt vieren. Want wist je dat je veel gelukkiger en productiever bent door ongestoord vakantie te vieren?

1. Maak een planning

Dat klinkt best wel saai. Misschien ben je zelfs wel allergisch voor een planning tijdens je vakantie. Yvonne Dam van Amaze Yourself legt het bevrijdende effect binnen 3 minuten uit in haar YouTube-video.

Oftewel: beslis op welke momenten je werkt, communiceer dat aan je omgeving en houd je er aan. Zo heb je de geruststelling dat je echt aan die paar dringende taken toekomt. En kan je in de tijd dat je geen werk gepland hebt, volledig ontspannen. Weg zeurend stemmetje dat continu zegt: Jij zit hier wel relaxt, maar je moet eigenlijk werken. Werken. Werken jij! Ik kan je één ding vertellen: met zo’n stemmetje smaakt die mok hete chocolademelk echt minder lekker. Dus plan één of twee dagen werk in je vakantie in, en die andere dagen: ontspan. Geniet. Eet. Beweeg. Ga eropuit. Houd een pyjamadag. Geef een compliment aan je schoonmoeder en kijk iets te diep in het glühweinglaasje.

2. Schrap, stel uit en delegeer

Werk voelt altijd belangrijk. Je rent van hot naar her, fikst dit, repareert dat en juicht bij die één minuut voor de deadline. Maar is het ook echt allemaal zo belangrijk? Kijk eens kritisch naar je to-do-list. Vergaat de wereld, oké, het bedrijf, echt als je die taken niet vóór 2020 regelt? Je zult zien dat er best een paar punten zijn die helemaal niet voor het nieuwe jaar af hoeven te zijn. Maar ze staan gewoon op je lijst, en je wilt met een lege lijst het nieuwe jaar beginnen. Lekker, helemaal waar. Maar dan heb je geen vakantie. En het nieuwe jaar ingaan met een vakantie is óók lekker. En nodig: zodat je ruimte in je hoofd hebt om te reflecteren en vooruit te kijken. Zodat je straks weer fris kunt starten. En die taakjes die je uitgesteld had, eigenlijk zo gedaan zijn omdat je weer een helder hoofd hebt.

Dus: schrap, stel uit en delegeer. En kijk dan wat er nog van je to-do-list overblijft. Met je telefoon uit en een bordje niet storen, ram je daar misschien nog wel doorheen voor het weekend aanbreekt.

3. Werk een weekend door

Wat is beter: een weekend doorwerken of een vakantie met continu halve werkklusjes? Werk aankomend weekend door, en laat daarna alles echt los. Natuurlijk mag je dat werkweekend wel een beetje extra lief zijn voor jezelf, anders is het één donkere tunnel. Sla pizza in, zet kerstmuziek op, ga in de pauze lekker naar buiten en hang ’s avonds met een foute kerstfilm op de bank. En daarna laat je echt los.

Geen werk tijdens vakantie

De eerste twee dagen heb je waarschijnlijk de neiging om je werkmail te checken en nog even dat telefoontje tussendoor te doen. Doe. Het. Niet. Op die manier blijft je brein bezig met werk tijdens je vakantie en heb je geen echte rust. En dat heb jij, of in ieder geval je lijf, wel nodig. Afstand nemen doe je bijvoorbeeld door:

  • Je telefoon uit te zetten; of op vliegtuigstand
  • Een week lang een uur eerder naar bed te gaan
  • Gewoon eens voor je uit te staren
  • Een event, museum of park te bezoeken
  • Af te spreken met vrienden en familie: focus je op écht luisteren en écht kijken
  • Een dag alleen te zijn, zonder doel

Werk en ontspan. Dat is het ritme van het leven. Dein mee.


Careerwise Nieuwsbrief

Ontvang het beste van Careerwise: ontdek je talenten, blijf leren, blijf ontdekken en maak het verschil (max. 2x per maand).
jouw voornaam
jouw e-mail
Ik ben...