Millennials lijden aan productivity guilt

productivity guilt - millennials lijden aan productivity guilt - by Anna Shvets - woman-with-hands-on-her-face-in-front-of-a-laptop-4226215

’s Avonds op de bank ploffen en simpelweg even niets doen: voor een millennial is dat nog niet zo makkelijk. Want waarom even niets doen als er nog zoveel te verbeteren valt? Aan zichzelf, en de wereld. Dus klappen zij toch nog even hun laptop open om de werkmail te checken om tien uur ’s avonds. Of doen zij in de avonduren een extra studie voor de lol. Zodra een millennial even echt niets doet, komt er een naar onderbuikgevoel naar boven. Dit verdien ik niet … Ik moet nog … Typisch gevalletje productivity guilt. En vooral millennials hebben er last van, las ik in dit artikel. Ze voelen zich onrustig en schuldig als ze simpelweg even niets doen. Het is een combinatie van perfectionisme en faalangst.

Waarom millennials?

Millennials halen hun informatie en inspiratie vooral via social media. De rolmodellen die ze daar volgen, plaatsen veel berichten over zichzelf en hun successen. Bij al die zelfverheerlijkende succesverhalen verbleken de eigen prestaties van onzekere, naar schouderklopjes hunkerende millennials snel. Het leven is maakbaar, horen en zien ze van alle kanten. Als je geen succes hebt, ligt dat aan jezelf. Daarom hebben millennials torenhoge verwachtingen van zichzelf. En juist aan die eigen verwachtingen is het moeilijkst te voldoen, blijkt uit onderzoek van Careerwise.

Zo geef je leiding

Matthijs Hamster van Careerwise raadt leidinggevenden aan om de verwachtingen vanuit het bedrijf van tevoren goed te omlijnen. Stem met millennials af op welke gebieden ze ondersteuning willen hebben en doe dat het liefst spontaan. Wacht niet tot geplande formele functioneringsgesprekken maar zie het als onderdeel van het samenwerken. Als je als jonge werknemer goed bezig denkt te zijn en je komt er te laat achter dat dat niet het geval was, creëert dat onzekerheid op de lange termijn. Het omgekeerde kan overigens hetzelfde resultaat hebben: niet goed weten wat te doen, maar bang zijn om advies of leiding te vragen.

Be a mentor, not a boss

Millennials werden als kind al betrokken in de beslissing over wat er ’s avonds op tafel kwam tot waar het gezin naartoe ging op vakantie. Daardoor is het een mondige generatie geworden. Mensgericht leiderschap, waarin hun mening wordt gevraagd en gewaardeerd, stimuleert hen. Ze vinden het belangrijk dat verbeterpunten en waardering continu worden uitgesproken en er oog is voor persoonlijke omstandigheden en duidelijkheid over wederzijdse verwachtingen.

Productivity guilt kan tot burn-out leiden

Perfectionisme en het constante gevoel dat je iets moet doen om beter te worden klinkt voor sommige managers misschien aantrekkelijk, maar het kan op langere termijn behoorlijk misgaan en tot burn-outs leiden. Goed kunnen omgaan met die innerlijke drive valt onder persoonlijke ontwikkeling en is zowel voor het individu als de organisatie belangrijk. Millennials geven aan dat persoonlijke ontwikkeling voor hen belangrijker is dan professionele ontwikkeling, dus het is goed om daar als organisatie op in te spelen.

Productivity guilt versterkt door corona

Matthijs van Careerwise: Doordat sociale activiteiten stil zijn komen te liggen ervaren millennials meer rust. Maar voor de uitwerking daarvan houd ik mijn hart vast. Voor velen is die rust onbekend terrein en wordt vaak, bewust of onbewust, gelinkt aan het gevoel van productivity guilt: waarom heb ik niets te doen? De scheiding tussen werk en privé vervaagt momenteel verder voor millennials. Dus letterlijk elk moment is er eentje waarin je eigenlijk aan het werk had kunnen of moeten zijn. Daarbij komt dat de communicatie met je werkomgeving minder goed is waardoor opdrachten, taken en verantwoordelijkheden minder helder zijn. Daarin schuilt het gevaar dat millennials hun eigen perfectionistische verwachtingen, voorwaarden en eisen op het eindresultaat projecteren en hard werken in een richting die niet van hen gevraagd wordt. Alles bij elkaar verwacht ik dat de toegenomen burn-outklachten onder jongeren in 2020 helaas verder zullen toenemen.

De 5 productivity guilt geboden

1. Mensgericht: Blijf communiceren, geef waardering en uitleg over verwachtingen
2. Support: Geef millennials kansen om zichzelf te bewijzen en steun ze in het proces
3. Zingeving: Laat millennials voelen dat ze er toe doen
4. Verbondenheid: Een goede, open werksfeer creëert loyaliteit en saamhorigheid
5. Persoonlijke ontwikkeling: Help millennials hun talenten te ontdekken en te onderzoeken wat zij echt willen


Is er in jouw organisatie behoefte aan coaching of dieper inzicht voor het werken met millennials? Careerwise is expert op het gebied van millennials en werk. We ontwerpen trainee- en leiderschapsprogramma’s en verzorgen de trainingen, masterclasses en games die daar onderdeel van uitmaken. Bekijk het hier eens rustig en laat het ons weten als je denkt dat we kunnen helpen!

Tags: Ambitie en succes, Millennials generatie Y, Talent en passie
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Millennials lijden aan productivity guilt'?