Verzwaringsdeken getest!

Koala Blanket - verzwaringsdeken - Careerwise

Je rent hierheen, je rent daarheen. Je ploft op de bank en je springt weer op. ’s Avonds rol je in bed en de volgende ochtend rol je er met dezelfde vaart weer uit. Want ja: het leven roept en jij moet er wel wat van maken. Maar ondertussen zijn we moe. Zijn er nog nooit zoveel burn-outs geweest en vraag jij je soms af waar je nu eigenlijk mee bezig bent.

Even opladen

Hoe fijn zou het zijn om een echte oplaadplek te hebben? Net zoals jij je telefoon op je dockingstation legt of aan de oplader. Gewoon even: energie in … In plaats van steeds maar output te moeten geven. Natuurlijk: je hebt je bed. Maar liggen we daar juist niet steeds te malen en te piekeren?

Een verzwaringsdeken does the trick

Ik zag een advertentie van de Koala Blanket, een merk dat verzwaringsdekens maakt. Nooit van gehoord. Maar hoe meer ik erover las, hoe nieuwsgieriger ik werd. Een verzwaringsdeken is, de naam zegt het al, een hele zware deken. Wil je even je dekentje van de bank plukken, moet je toch echt beide armen gebruiken om het ding op te tillen. Maar juist die zwaarte does the trick. 

Hoe het werkt

Ik merkte het gelijk al de eerste keer dat ik eronder lag. Ik lag net goed en wel op de bank, onder mijn Koala Blanket, of ik dacht: O, dit nog ff pakken! En toen: Pfff moet ik helemaal onder m’n deken vandaan komen, laat maar… En vervolgens lag ik gewoon. Niks. Even gewoon niks. Wat fijn.

Doordat de deken zo zwaar is, voel je een bepaalde druk op je lichaam als je onder de deken ligt. Niet pijnlijk of zo, het is ook weer geen tientonner. Maar druk genoeg om je even op je plek te houden. Om je lichaam in de ruststand te zetten. Klinkt het zweverig? Valt mee, want het is wetenschappelijk bewezen. Door de druk van een verzwaringsdeken:

  • komt je zenuwstelsel tot rust
  • maakt je meer serotonine aan – een gelukshormoon
  • maak je meer melatonine aan – het belangrijkste slaaphormoon
  • zakt het hormoon cortisol – het stresshormoon

De voordelen van een verzwaringsdeken

Niet zo moeilijk om te raden wat er gebeurt als jij elke dag even onder je sweet Koala Blanket gaat liggen. En nee, het is echt niet overdreven. Ik heb de verzwaringsdeken de afgelopen weken zelf uitgeprobeerd voordat ik deze blog nu schrijf. De voordelen op een rijtje:

  • Je ervaart meer rust
  • Het is makkelijker om volledig te ontspannen
  • Je voelt je blijer en meer geconnect met jezelf
  • Het is makkelijker om in slaap te vallen
  • Je slaapt beter door
  • En je slaapt ook nog eens dieper
  • De deken wordt een symbolische veilige plek om elke dag even naar terug te gaan

Juist voor young professionals

Voordelen die juist goed van pas komen voor young professionals. Ik voel de druk van honderd-en-één dingen die ik moet doen, verwachtingen waar ik aan wil/moet voldoen, dit-en-dat wat ik nog moet regelen en de stress of ik dat ene nieuwe project wel goed aanpak. Dat herken jij ongetwijfeld ook. Millennials zijn strenger voor zichzelf dan andere generaties ooit geweest zijn. Veel millennials kampen met stressklachten en burn-outs worden juist bij young professionals geconstateerd.

Juist in coronatijd

Er zijn twee redenen waarom een verzwaringsdeken juist in coronatijd uitkomst kan bieden:

  1. De stress is toegenomen sinds corona de wereld in de war schopt. Baanonzekerheid, veranderd werk, veranderde werkomstandigheden, veel leuke dingen die niet doorgaan, minder sociaal contact: punt voor punt stressverhogers. Een deken die de stress weer reduceert kan dus geen kwaad.
  2. Daarnaast zorgt het social distancing voor minder (of geen) aanraking. Geen spontane knuffel, een klap op je schouder of een simpele hand die geschud wordt. We hadden het niet ten volle in de gaten, maar die aanrakingen zorgden voor een positief hormoon in ons brein en een algemeen gevoel van geaccepteerd worden en welbevinden. Als je de deken om je heen doet, voelt het als een omhelzing doordat de deken zwaar is. Oke, een echte knuffel is beter, maar de deken activeert hetzelfde hormoon in je brein.

Hoe ik de Koala Blanket gebruik

Ik was enorm nieuwsgierig naar het in gebruik nemen van de deken. De eerste nacht sliep ik er gelijk onder. Dat was echt een compleet andere ervaring. Ik sliep inderdaad diep. Om vier uur ’s nachts werd ik wakker (van dochter, niet van de deken) en toen vond ik de deken even te zwaar. Nu slaap ik met mijn gewone deken, en de verzwaringsdeken daaroverheen tot aan mijn middel en dat slaapt écht diep en vol rust.

Overdag sleep (met een verzwaringsdeken in de letterlijke zin van het woord) ik de Koala Blanket naar beneden op de bank. Vaak kruip ik er ’s avonds onder, tijdens het kijken van een film of als ik een boek lees. Ik merk echt dat ik dan al tot rust kom. Alsof de deken een eilandje symboliseert dat alleen in het teken staat van: ontspanning. Het inslapen is dan makkelijker, en op zondagmiddag val ik zo op de bank in slaap.

Een paar keer hadden we een vriend of familielid over de vloer, en ik liet de deken zien. Met als resultaat dat ik hem de rest van de tijd kwijt was omdat ze er onder bléven zitten.

Waarom Koala Blanket?

Het voordeel van een Koala Blanket ten opzichte van andere verzwaringsdekens, is dat de Koala Blanket echt héél zacht is. Toen mijn dochter voor het eerst in de kinderwagen zat, streelde ze met haar handje continu langs de winterzak omdat die zó zacht was. Precies dát gevoel heb ik met deze deken. Zowel haar kinderwagen als deze deken zijn trouwens van een Brits merk.

Daarnaast is de deken dubbel gestikt met extra sterk draad, wat ideaal is want daardoor blijven de glasballetjes goed verdeeld over de deken. Als alles naar beneden of naar de hoeken zakt, heb je niets aan de verzwaringsdeken.

Tot slot zit de Koala Blanket in een hoes waardoor je hem heel makkelijk schoon kunt houden. De ene kant van de hoes is koel, voor in de zomer. De andere kant is warm, bedoeld voor in de winter. De hoes zit op veertien plekken vastgeknoopt aan de deken, waardoor de deken netjes in de hoes blijft zitten. De verzwaring komt van kleine glasballetjes, terwijl andere verzwaringsdekens gebruik maken van plastic balletjes waardoor die dekens enorm zweten.

Ga jij de verzwaringsdeken ook uitproberen?


Dit artikel is tot stand gekomen met input van kalmkoala.com

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Verzwaringsdeken getest!'?