Als consultant ben je gewend uitdagingen aan te gaan

Arjan Schoemaker (28) behaalde twee masters en werkt sinds 2011 bij Deloitte als Senior Consultant Strategy & Operations (CFO services). Hij vertelt over zijn werk als consultant en de voorbereidingen voor de Race of the Classics for Young Professionals, ofwel de Rees.

Consultant, wat houdt dat in?

Ik zal in deze blog een tipje van de sluier oplichten van mijn werk en onze voorbereidingen naar de Rees, maar onze strategische plannen om als winnaar uit de bus te komen krijg je uiteraard niet te horen ☺

Waarom ik koos voor Deloitte

Direct na de universiteit en een mooie rondreis door Australië en Nieuw-Zeeland leerde ik Deloitte kennen tijdens de Business Course. Ik voelde mij op mijn gemak tijdens de cases. De betrokken Deloitters waren scherp, vriendelijk en hielpen het beste uit mezelf te halen.

Uitdagingen van klanten aangaan

Vooral in de eerste maanden dat ik daarna bij Deloitte werkte heb ik vaak aan vrienden en familie uitgelegd wat een ‘consultant’ is. Wat doe je nou voor werk als consultant? In het begin vond ik het moeilijk uitleggen, maar drieënhalf jaar later, twee levels hoger en vele klanten en projecten verder kan ik steeds duidelijker vertellen wat een consultant nou eigenlijk is. Als consultant word je namelijk bij bedrijfssituaties betrokken waar de klant zelf niet de mankracht, capaciteit of kunde heeft om een uitdaging te tackelen. Als buitenstaander is er bovendien vaak meer mogelijk doordat je niet gelimiteerd bent door de ongeschreven regels en bestaande relaties, zo kun je op een efficiënte manier díé kennis en ervaring binnen een organisatie brengen die ze nét dat zetje in de rug geeft. Voor mij betekent het een continue stroom projecten waarbij een beroep op mijn talenten gedaan wordt, steeds met andere mensen, omgeving, werkwijzen en onderwerpen.

Elke dag leren

Door deze diversiteit kan ik me op verschillende vlakken snel ontwikkelen. Ik volgde inmiddels een flink aantal trainingen om zowel mijn hard als soft skills te ontwikkelen. Daarnaast hebben we de Consulting in the Snow (250 collega’s op wintersport) en andere leuke evenementen georganiseerd of gefaciliteerd vanuit Young Deloitte, zoals de Race of the Classics!

Tecla Deloitte ROTCYP 2014 Careerwise
Nog maar enkele dagen voor de haren in de wind gaan! Safety instructions; kleding pakket & pepermuntjes staan op de paklijst. Wat missen we nog?

De Race of the Classics

De tijd begint te dringen, nog maar even en dan zet ons Deloitte team voet aan bord van onze Tecla. De afgelopen weken hebben we met het team goede voorbereidingen getroffen. Onze zeebenen zijn getest tijdens een rondvaart door de Amsterdamse grachten en aan onze team bonding is gewerkt door met elkaar de kroeg in te duiken. Ook aan de serieuze kant worden flinke stappen gezet, met commissies voor safety, sailing gear, foto&video en muziek&spelletjes. Het kan niet anders dan dat we over drie weken als een volleerd sailing team, in flashy outfit, de boot betreden.

We gaan ze verbazen tijdens deze Rees

Ons winning team bestaat uit collega’s vanuit verschillende expertises, zoals Technology, Strategy & Operations en Human Capital. Als consultants zijn we gewend uitdagingen aan te gaan die bij elke opdracht weer anders zijn. Een beetje golfslag, wind, regen en vermoeiende dagen houden ons niet tegen! Hooguit hangen we af en toe even over de railing.

De Olympische gedachte

Het is natuurlijk één om met 20 collega’s een schip aan de overkant van ‘het meer’ te krijgen; dat is niet de meest uitdagende kluif, we werken immers continue met andere collega’s samen op onze projecten. Een tweede is om een gezamenlijke band met de young professionals van andere bedrijven op te bouwen en van ze te leren. Door hun gedegen kennis van industrieën, maar misschien zelfs ook zeilen, kijken we ernaar uit bovenal een mooie tijd te beleven en de winst binnen te slepen! Al is het maar in de Olympische gedachte ;-)

Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Als consultant ben je gewend uitdagingen aan te gaan'?