Bewust bezig met veiligheid

Als ik spiek op onze Facebook countdown, hebben we nog 33 dagen te gaan. Het komt nu toch wel echt dichtbij. Er is nog veel te doen. Vandaag hebben we in Breda een meeting met de organisatie van team Boskalis. Morgenavond is de Teamcaptains meeting in Amsterdam. Maandag hebben we een team Boskalis zeilevenement in Rotterdam. Allemaal super tof maar naast het werk best intensief. Voor mij is dit het allemaal dubbel en dwars waard.

Teamdynamiek, nadenken en veiligheid

We hebben een topteam vind ik. Dat blijkt uit de tomeloze inzet die ik afgelopen vrijdag heb gezien tijdens onze safety training. Om op te warmen werden we verdeeld in twee teams en kregen daarbij de opdracht om met stoelen de overkant te bereiken zonder de vloer aan te raken. Deze opdracht gaf ons inzicht in de teamdynamiek. Wat blijkt, er wordt met elkaar gesproken maar niet altijd naar elkaar geluisterd en zodra het ene team voorsprong heeft op het andere… Juist dan gaan de remmen los en doe je er alles aan. Nadenken en veiligheid zijn dan in een keer minder van belang.

Boskalis ROTCYP 2014 Careerwise Wilko Bardelmeijer
Onze veiligheidssessie onder leiding van Wilko Bardelmeijer

Winnen en lolmaken

Uiteindelijk leidde de safety training tot duidelijke onderlinge afspraken. Bijvoorbeeld dat we elkaar wijzen op mogelijke onveilige situaties en dat we hier met elkaar op anticiperen. Zo halen we ons doel, winnen en lol maken, zonder ongevallen.

Boskalis ROTCYP 2014 Careerwise2

 

Zonder ongelukken op zee en in mijn werk

Dit werd pas echt een eyeopener toen ik het ook meeneem in mijn dagelijkse werkzaamheden. Daar hebben we onszelf namelijk als doel gesteld om veertig meter Langsdam per dag te realiseren. Om dit doel te bereiken zet ons gehele team zich maximaal in, van deckhand tot surveyor. Ik dacht laat ik deze week eens letten op veiligheid gedurende het halen van onze doelen. Wat blijkt? Ik zag en hoorde allerlei teamleden elkaar wijzen op mogelijk onveilige situaties en hoe het veiliger kan.

Bewust bezig met veiligheid

Kortom, ik zie nu dat we ons bij Boskalis vrijwel elke dag bewust zijn van mogelijke veiligheidsrisico’s en dat we elkaar hierop wijzen. Deze instelling draagt er ongetwijfeld toe bij dat we tot op heden zonder ongevallen Langsdam realiseren terwijl de beoogde doelen worden gehaald. Wow… mooi om te zien… en het maakt dat ik nog meer zin krijg in de Rees!


Mark Sijl Careerwise ROTCYPMark Sijl behaalde zijn bachelor Business Management aan de IVA. Momenteel is Superintendent bij Boskalis. Voor het project Klibverlaging Waal fase 3 werkt hij aan de planning, logistiek, financiën en kwaliteit van de Langsdammen. Samen met Bibi HaggenburgBas de LaatStefanie Lunshof en leden van het bestuur van Young Boskalis organiseren zij voor Boskalis deelname aan de Race of the Classics for Young Professionals. Volg Mark, Bas, Stefanie en de rest van Team Boskalis via hun facebook pagina.


 

Tags: ROTCYP
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Bewust bezig met veiligheid'?