Weten wat je aan elkaar hebt

freeke heijne

Freeke Heijne (27) studeerde Internationaal- en Oorlogsrecht in Utrecht en is nu werkzaam als advocaat-stagiair op de afdeling Real Estate bij Houthoff Buruma. Daarnaast is zij team captain tijdens de Race of the Classics (#ROTCYP) en stoomt haar team klaar voor de overwinning.

Vooral niet op de Zuidas

Ondanks mijn bewuste keuze voor de studies Oorlogsrecht en Internationale Betrekkingen, was ik zeker dat ik (voorlopig) niet wilde werken bij het Joegoslavië-tribunaal of de Verenigde Naties. Ik wilde mijn kleine meisjesdroom van advocaat waarmaken. Mijn voorwaarden waren: een professionele opleiding, mooie grote zaken en een leuke werksfeer. Maar vooral niet op de Zuidas. Dat ik toch bij Houthoff Buruma terecht ben gekomen heb ik aan twee dingen te danken: dat zij – bij nadere kennismaking – aan al mijn eisen voldeden én dat ik op mijn beurt Houthoff kon overtuigen dat ik, ondanks mijn beperkte privaat- en ondernemingsrechtelijke achtergrond, van toegevoegde waarde zou zijn. Na ruim twee jaar voldoet Houthoff nog steeds aan mijn eisen. Of ik van (inhoudelijk) toegevoegde waarde ben, zal over een half jaar blijken als ik op moet voor mijn medewerkersbeoordeling.

Gelijk krijgen en politieke belangen

Ik ben begonnen op de sectie Europees- en mededingingsrecht. Daar hield ik mij voornamelijk bezig met telecomrecht. Ik had er nog nooit mee gewerkt maar het bleek een voltreffer. Als gereguleerde markt ben je binnen dat rechtsgebied bezig met procederen en adviseren op het grensvlak van de wet en de politiek, met mijn achtergrond in de politicologie een goede combinatie. Juridisch gelijk krijgen is nog lastiger als er politieke belangen meespelen. De telecommarkt is sowieso een bijzondere wereld. Bij sectorbijeenkomsten was ik meestal een van de weinige niet-techneuten en uiteraard de enige vrouw. Zo zat ik opeens aan het diner over het verschil tussen hoog- en laagfrequenties te praten. Na anderhalf jaar ben ik gewisseld naar Real Estate. Daar belandde ik bij de zorgsector, ook een gereguleerde markt. Samen met kantoorgenoten van andere secties binnen kantoor adviseer ik nu voornamelijk over het afstoten van vastgoed en de inrichting en financiering van zorginstellingen. Ook heb ik al een aantal keer (zelfstandig) mogen pleiten. Als je de kansen grijpt, is zo’n Zuidas-kantoor helemaal zo gek nog niet!

Blijven tot de klus geklaard is

Deelname aan de Race of the Classics past volledig in die gedachte: Houthoff Buruma pakt het graag groot en goed aan. Dat geldt niet alleen voor sociale activiteiten, maar ook voor de interne opleiding en begeleiding. Er zijn voldoende middelen voorhanden om starters tot bekwame advocaten, notarissen en fiscalisten op te leiden. Daar verwachten ze natuurlijk wel wat voor terug. Zo komt het voor dat je door een spoedklus toch een avond op kantoor door moet brengen. Maar niet zwoegend in je eentje, ook de meer seniore medewerkers en partners blijven tot de klus geklaard is.

ROTCYP Team Houthoff 2010

Team Houthoff Buruma tijdens de Race of the Classics 2010

De REES is als een juridisch advies

In ons werk draait het om goede samenwerking. Heldere communicatie is daarvan een essentieel onderdeel. Zowel intern als extern. Het gaat vaak om complexe zaken waarin meerdere rechtsgebieden – en dus verschillende advocaten, notarissen en fiscalisten – een rol spelen. Intern zullen dus duidelijke afspraken moeten worden gemaakt over wat er moet gebeuren, wie wat doet, en wanneer het af moet zijn. Extern moet je als advocaat altijd goed voor ogen houden wat de cliënt wil, welke belangen meespelen en of de cliënt de wederpartij in de toekomst nog nodig heeft. Het succesvol volbrengen van een rak tijdens de Race of the Classics verschilt in dat opzicht niet veel van het tot stand brengen van een gedegen juridisch advies bij Houthoff Buruma. Tijdens het rak zullen wij snel en in samenspraak met de schippers moeten handelen: vier man bij de zeilen, twee man zorgen voor de fok, twee man aan het roer, en het wachthoofd houdt het logboek bij. Door roulatie van de teams en wachthoofden blijven we scherp en kunnen we met De Stortemelk 24 uur per dag vooraan zeilen. Daarbij vertrouw ik volledig op mijn team en varen wij onze eigen race; je weet nooit wanneer je de andere schepen nog nodig hebt.

Weten wat je aan elkaar hebt

Meedoen aan de Race of the Classics heeft meer voordelen. Niet alleen leer je je kantoorgenoten (nog) beter kennen – hetgeen de samenwerking en communicatie alleen maar ten goede komt – ook krijg je de kans andere young professionals te ontmoeten. Dat is belangrijk. De meesten zullen elkaar in de toekomst immers vaker tegenkomen en nodig hebben. Dan weet je al een beetje wat je aan elkaar hebt, zowel op individueel als bedrijfsmatig niveau.

Drie keer is scheepsrecht. Voor de 3e keer vaart Houthoff Buruma mee op De Stortemelk. Na ons debuut in 2009 en een mooie tweede plek tijdens de zeer stromachtige editie van 2010, zijn we dit jaar klaar voor de overwinning, die we uiteraard graag met de overige schepen vieren!

Ahoy!

Tags: ROTCYP
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Weten wat je aan elkaar hebt'?