Obligaties uitgeven en dividend uitkeren

maarten-scheurkogel

Maarten Scheurkogel (31) studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkt nu als Adviseur Corporate Finance bij KPN. Als team captain tijdens de Race of the Classics voor Young Professionals (#ROTCYP) leidt hij KPN graag naar de eindoverwinning.

Op mijn lijf geschreven

Ik ben bij KPN begonnen bij de afdeling Treasury in het Corporate Finance team. In eerste instantie kwam ik op gesprek voor een job in een ander werkveld, maar al snel werd duidelijk dat daar niet helemaal mijn interesse lag. De medewerker HR belde me niet lang na dat gesprek op om aan te geven dat hij een baan had die in zijn ogen op mijn lijf geschreven was, een baan in de ondernemingsfinanciering. Ik besloot erop in te gaan, en daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Bij KPN de schatkist bewaken

Bij Corporate Finance houden wij ons bezig met de lange termijn financiering van KPN. Corporate Finance valt onder de afdeling Treasury, wat zoveel betekend als schatkist bewaking. Met het team zit je heel dicht bij het vuur, als advies orgaan van de raad van bestuur en met intern en extern zeer zichtbare transacties.

Van obligaties uitgeven tot dividenden uitkeren

Vraagstukken waar we ons mee bezig houden hebben betrekking op de lange termijn financiering van KPN. Hierbij kijk je naar de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen, je beoordeeld wanneer en hoe je het beste kunt herfinancieren, onderhoud contact met de banken en de rating bureaus en bent nauw betrokken bij het compenseren van de aandeelhouders. Dit klinkt misschien allemaal vrij technisch, maar wat hier staat is dat wij aflossingen financieren door bijvoorbeeld obligaties uit te geven of kredietfaciliteiten af te sluiten en kijken hoeveel dividenden we kunnen uitkeren en aandelen we kunnen terugkopen.

En toen viel Lehman Brothers om

Wat mij aanspreekt in dit werkveld is dat je heel veel bezig bent met de actualiteiten in de markt, terwijl je tegelijkertijd in het oog moet houden wat de ontwikkelingen binnen KPN zijn. Ik begon bij KPN twee weken voordat Lehman Brothers omviel , en tussen dat moment en de huidige ontwikkelingen in Griekenland, heeft de financiële wereld nauwelijks een adempauzegenomen. Dat merk je op het moment dat je zelf druk bezig bent om een transactie in de markt te zetten. Het is soms erg hollen en stilstaan, maar dat maakt het werk leuk. Mijn laatste transactie, een obligatie van € 500m, hebben we tot drie keer toe uitgesteld, omdat de Europese ministers het weer eens een keertje niet eens konden worden. Als je dan uiteindelijk toch de markt zo weer in te schatten dat je juist dat ene gaatje van positief sentiment weet te vinden en je plaatst je transactie, dan geeft dat een enorme kick voor het hele team.

Je krijgt de kans een vak te leren

Naast mijn dagelijkse werkzaamheden, zit ik ook nog in het Management Development (MD) programma van KPN. Als een zogenaamd Young Potential krijg je de mogelijkheid om veel cursussen te volgen, waarbij er veel aandacht wordt besteed aan de persoonlijke ontwikkeling, maar waar ook workshops worden aangeboden die inzicht geven in de verschillende facetten van de KPN organisatie; van klantcontact tot de techniek die achter een adsl-lijn zit. In tegenstelling tot sommige andere traineeships, begin je bij KPN echt in een functie. Je draait dus ook volwaardig mee in een team en je krijgt echt de kans om het vak te leren, zonder dat je na een paar maanden alweer door moet schuiven naar een volgende afdeling. Dat geeft je echt de kans om te groeien als professional. Daarnaast wordt je bij KPN redelijk vrijgelaten in de vervolg functie die je wilt oppakken. Ik begin binnenkort in en rol als business controller. Buiten het feit dat het ook financieel is, is het totaal iets anders dan wat ik tot nu toe heb gedaan. Ik krijg dus echt de kans om mij binnen het bedrijf te verbreden.

rotcyp-team-kpn
Het KPN team is klaar voor de eindoverwinning van #ROTCYP

4 meter hoge golven en windkracht 8

KPN heeft een zeer actieve JongKPN vereniging. Vanuit daar worden veel sociale activiteiten georganiseerd om je netwerk binnen de organisatie te vergroten en natuurlijk om de andere Young Potentials te leren kennen. Naast de gebruikelijke borrels, zijn er zo nu en dan themafeesten, ski reizen en natuurlijk de Race of the Classics. Je leert je collega’s op geen betere manier kennen dan door 5 dagen met elkaar op een boot van 40m bij 7m te zitten. Zeker als je, zoals vorig jaar bij 4 meter hoge golven en windkracht 8, zo het ontbijt van je collega voorbij ziet vliegen. Het is voor de tweede keer dat Team KPN aan de start staat bij de ROTCYP. Bij het debuut vorig jaar behaalden wij een derde plaats en dat smaakt naar meer. Dit jaar staat KPN dan ook vol motivatie aan de start om dit jaar voor de eindoverwinning te gaan.

Tags: Finance, ROTCYP
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Obligaties uitgeven en dividend uitkeren'?