Onvermoeibaar zelfvertrouwen? 10 tips!

Twijfel jij wel eens aan jezelf? Ben je bang om fouten te maken? Heb je de angst om niet goed genoeg te zijn? In dit artikel geeft Coach Yvonne Dam jou 10 tips voor meer zelfvertrouwen!

1. Work in progress

Stap uit je comfortzone en verander je relatie met falen. Wees niet bang voor je mislukkingen of om toe te geven dat je ongelijk hebt. Want zo leer je en word je beter – je moet eerst falen voordat je jezelf kunt verbeteren. Accepteer dat je een work in progress bent; dat is hoe je zelfvertrouwen opbouwt.

2. De kracht van ervaring

Je kunt alleen buitengewone kansen tegenkomen door jezelf bloot te stellen aan nieuwe ervaringen. Voordat je iets nieuws probeert, is het misschien spannend, maar als je het dan eenmaal hebt gedaan, bouw je zelfvertrouwen op. Heb de moed om iets nieuws te proberen zo bouw je zelfvertrouwen op.

3. Omarm verandering

Wat laat je toe in je leven? Is er een situatie in je leven die je niet durft los te laten? Onzekerheid laat je vasthouden aan vertrouwde dingen die je ongelukkig maken. Geef jezelf in plaats daarvan de kracht om je eigen beslissingen te nemen en daag jezelf uit om de persoon te worden die je wilt zijn. Denk na over hoe die persoon eruitziet, wat voor soort leven hij of zij leidt en met welke mensen hij of zij zich omringd. Met die visie in gedachten, kun je beginnen met kleine veranderingen in je leven aan te brengen.

4. Oefen doelen

Zelfverzekerde mensen bereiken belangrijke doelen en voelen zich veilig bij het nemen van risico’s. Daar zijn ze echter niet mee begonnen. Je bouwt zelfvertrouwen op door kleinere doelen te stellen en te bereiken. Elk doel dat je bereikt, bouwt je zelfvertrouwen op, vooral als je tips 1, 2 en 3 in gedachten houdt. Dus, wat is je grote overkoepelende doel? Knip het op in haalbare mini-doelen die je kunt bereiken, en ga ervoor!

5. Volg je eigen advies op

Volg je eigen advies op. Het advies dat je aan anderen geeft, kan het advies zijn dat je zelf ook nodig hebt. Er is een reden waarom je dit advies geeft. Vraag jezelf de volgende keer dat je in een situatie terechtkomt af: “Welk advies zou ik mijn beste vriend geven”? En doe het dan! Je zelfvertrouwen zal groeien.

6. Volg de moeilijke weg

De meeste mensen kiezen de makkelijke weg als het erop aankomt. Zelfverzekerde mensen durven de meer uitdagende weg te bewandelen. Pak de gelegenheid aan om de moeilijkere weg te bewandelen. Zo bouw je veerkracht op en zal je ontdekken dat je tot zoveel meer in staat bent.

7. Brute eerlijkheid

Ben je 100% eerlijk tegen jezelf? Het is gemakkelijk om anderen de schuld te geven van je gebrek aan zelfvertrouwen, maar dat maakt je uiteindelijk onzekerder. Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten, begin dan met volledig eerlijk naar jezelf zijn en leer jezelf kennen. Daarna kun je jouw zwakke punten aanpakken en verbeteren. Dit bouwt zelfvertrouwen op omdat je zeker wordt van je sterke punten en zelf verantwoordelijkheid neemt over je zwakke punten.

8. Druk jezelf uit

Heb je ooit een gedachte gehad en die uit onzekerheid ingehouden, zodat iemand anders het kon zeggen? Heb je ooit iets niet gezegd uit angst om voor gek te staan? Druk jezelf uit, geef je stem kracht en deel jouw mening en perspectief. Te vaak word je tegengehouden door ‘wat als’ om er vervolgens achter te komen dat de angst die voelt nergens voor nodig is. Hoe meer je oefent om jezelf uit te drukken, hoe zelfverzekerder je wordt.

9. Praat met een vreemde

Vergroot je zelfvertrouwen door ongemakkelijke situaties op te zoeken, zoals praten met een vreemde. Het leert je jouw angsten onder ogen te komen en zal in 99% van de gevallen goed aflopen. Door gewoon het gesprek te beginnen vergroot je jouw zelfvertrouwen.

10. Van zelftwijfel naar zelfvertrouwen

We hebben allemaal een ingebouwd veiligheidsmechanisme dat ons waarschuwt wanneer we in gevaar zijn. Volgens dit mechanisme loop je veel gevaar. Het zal je niet alleen proberen te beschermen tegen auto’s bij het oversteken van de straat, maar ook om niet platgebrand te raken bij het pitchen van een nieuwe klant. Je zult veel redenen in je hoofd hebben waarom dit niet zal werken, vooral als je te dicht bij het probleem bent.

Als twijfel aan jezelf de overhand krijgt, haal dan een paar keer diep adem en doe een stap terug. Kijk naar het grotere geheel. Kom tot rust! You got this. En zelfs als je dat niet doet, komt alles goed; je doet ervaring op, that’s all.

Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Onvermoeibaar zelfvertrouwen? 10 tips!'?