Op naar de overkant

hans-smid

Hans Smid (26) is bemanningslid van Team Imtech dat dit jaar meezeilt in de Race of the Classics voor Young Professionals (#ROTCYP). Hans studeerde Innovatie & Ondernemerschap, onderdeel van Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente, en werkt nu als Projectleider Beheer & Onderhoud bij Imtech Building Services.

Wat doen jullie nou eigenlijk?

Dit is de meest gehoorde uitspraak op de Imtech stand tijdens carrièrebeurzen. Gelukkig hebben we de feiten paraat: Imtech is met 26.000 werknemers één van de grootste technische dienstverleners in Europa op het gebied van informatie- en communicatietechnologie, elektrotechniek en werktuigbouw. En Imtech timmert behoorlijk aan de weg, dus de kans is erg groot dat je ons in de komende jaren meer en meer gaat tegenkomen!

Olympische spelen tot energiezuinige auto’s

Zelf ben ik hier via een stage bij Rabobank International terechtgekomen. Het bleek al snel dat ik minder interesse voor geld had, maar meer wat er uiteindelijk mee gedaan wordt. Een analist die Imtech al jaren volgt, vond het echt iets voor mij. Ik ben me eens in het bedrijf gaan verdiepen en kwam erachter hoe ontzettend veel er mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de technologie voor het meest duurzame Olympisch Stadion ooit en het hoofdkantoor van de Deutsche Bank, het meest groene gebouw in Europa. Maar ook hightech windtunnels waarmee onder andere BMW en Daimler energiezuinige auto’s ontwikkelen. Ook is Imtech top vijf speler in de wereldwijde markt van maritieme technologie.

Bommelding

Als projectleider in het Beheer & Onderhoud van kantoorpanden is elke dag weer anders. Enkele weken terug hadden we een bommelding bij één pand, een stroomstoring bij een ander pand en een defecte roldeur van een parkeergarage in weer een ander pand. Je hebt dan een paar honderd mensen die niet meer kunnen werken en dat kost een organisatie flink geld. Wij moeten dat allemaal weer zo snel mogelijk oplossen. Je kunt je voorstellen dat er dan crisis op de afdeling is!

Imtech’s Young Capital Program

Naast mijn baan als Projectleider volg ik het Young Capital Program (YCP), een Management Traineeship voor hoger opgeleiden. Volgens mij een goede optie voor jonge afgestudeerden die meer uit het leven willen halen dan alleen een snelle carrière en veel geld verdienen. Dus niet met vijftig man in een traineeship en hopen dat er een paar toppers tussen zitten (zoals dat bij up-or-out bedrijven gaat), maar met veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Wie ben jij als persoon en hoe kun je dat binnen Imtech verder ontwikkelen? Deze ontwikkeling maak ik door met behulp van maar liefst tien verschillende trainingsweken verspreid over de twee jaar, waarin ik met een groep vakkennis en persoonlijke vaardigheden ontwikkel.

Doen wat je zegt en zeggen wat je doet

Zeker in het eerste jaar heb ik mijzelf goed leren kennen. Want hoe kan ik de wereld veranderen als ik niet eens weet hoe ik zelf in elkaar zit? Dat is soms ook confronterend. Zo heb ik geleerd om me meer voor andere mensen open te stellen. Soms wil ik (met alle goede bedoelingen) wel eens te snel gaan, zonder uit te leggen waarom ik iets op een bepaalde manier aanpak. Het is dan goed om me te beseffen dat iemand vaak andere beweegredenen heeft. Het motto: “Doen wat je zegt en ook vooral zeggen wat je doet” is dan ook erg op mij van toepassing.

rotcyp-team-imtech
Team Imtech tijdens de ROTCYP 2010

Team Imtech

Ook dit jaar is Imtech weer van de partij bij het grootste en belangrijkste zeilevenement voor Young Professionals: de Race of the Classics. Wij zijn er trots op om, voor het derde jaar op rij, deel uit te maken van meer dan 680 werknemers van toonaangevende organisaties, die in een vloot van 23 klassieke zeilschepen in 5 dagen 200 mijl afleggen. Het doel is het bereiken van de Engelse kust, maar naar mijn weten is dit nog maar één keer gelukt. Wat mij is bijgebleven van vorig jaar is dat de ROTC een enorm goed groepsgevoel meebrengt. Vijf dagen op zee (zo nu en dan met windkracht 7 en hoge golven) schept een band en het is leuk om je collega’s op een heel andere manier te leren kennen. Verder zijn de feesten ’s avonds met alle organisaties samen erg geslaagd!

Het is toch elk jaar weer een hele klus om dit evenement op poten te zetten. Hierbij wil ik dus ook alvast de organisatie vanuit Imtech bedanken voor al het werk dat er al is ingestoken, zelfs voordat wij als bemanning ook maar één stap aan boord van ons schip hebben gezet. Ook onze teamcaptains hebben alles weer tot in de puntjes geregeld, dus wat mij betreft: op naar de “overkant” met ons prachtige schip de Jacob Meindert!

Tags: ROTCYP, Techniek
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Op naar de overkant'?