Van technische natuurkunde tot varen op intuïtie

ROTCYP_Careerwise_Team_Fokker_Stork_Leon_KustersLeon Kusters (32) studeerde Technische Natuurkunde in Eindhoven. Dit jaar is hij Team Captain voor Team Fokker/Stork tijdens de Race of the Classics for Young Professionals. In zijn werk als Lead Test Engineer Landing Gear moet alles in één keer goed gaan. Maar tijdens de Race… is het varen op intuïtie.

Alles komt samen bij de test afdeling

Variatie en complexiteit, dat is wat het werken als Lead Test Engineer bij Fokker Landing Gear (FLG) definieert. Wat gelukkig perfect past bij mij als technisch natuurkundige. Als lid van de testafdeling help ik landingsgestellen te testen in alle omstandigheden die bij een vliegtuig of helicopter ook voorkomen. Dit om te bewijzen dat het ontworpen landingsgestel daadwerkelijk voldoet aan de gestelde eisen vóór het verder in productie gaat. Daarbij is de onderlinge communicatie van groot belang.

ROTCYP_Careerwise_Team_Fokker_Stork_aan_boord
Zowel in mijn werk als tijdens de Race is communicatie van groot belang

Vóór, tijdens en na een test heb ik intensief contact met veel verschillende leden van het multidisciplinaire projectteam, maar ook met externe contacten (zoals leveranciers). Dit in verband met de aanschaf van nieuwe en complexe testopstellingen. Ik houd de documentatie op orde en houd de testplanning en uitvoering in de gaten.

Alles in één keer goed

Daarnaast zijn we bezig met duurtesten die vaak meerdere jaren lopen. Zo moeten we voor de vanghaak van de JSF en het landingsgestel van de NH90 helicopter een testspectrum draaien met meer dan een miljoen belastingswisselingen. Vanaf de eerste test moet alles altijd in één keer goed verlopen. Een fout in de laatste test kun je niet zomaar herstellen. Dat kan betekenen dat we simpelweg opnieuw moeten beginnen. Dit brengt de nodige uitdagingen en spanningen met zich mee. Net als elk nieuw product eigen complexiteit met zich meebrengt. Maar door ervaring te combineren met een frisse blik en een gezonde dosis boerenverstand, lukt het ons toch elke keer weer om de zaken goed op orde te hebben en te houden.

ROTCYP_Careerwise_Team_Fokker_Stork_Vlaggen

Op één boot varen op intuïtie

De organisatie voor de Fokker/Stork deelname aan de Race is voor mij een unieke toevoeging op mijn dagelijkse beslommeringen. Het unieke karakter van deze Race zorgt ervoor dat we meer terugvallen op onze intuïtie; zonder zeilervaring aan boord gaan met deelnemers die je de dinsdagavond voor de Race wellicht voor het eerst ontmoet is daarvan slechts een voorbeeld. We gaan als één groep samen de nachtdiensten draaien, samen koken en samen het café in!

ROTCYP_Careerwise_Team_Fokker_Stork_op_zee

Het mooie aan ons team is dat we aan boord ook een grote variatie aan deelnemers hebben. Dit komt door het gezamenlijke Young Professional netwerk van Fokker en Stork maar ook omdat onze collega’s over veel locaties verspreid zitten. Waar we dit jaar oprecht trots op mogen zijn is het internationale karakter van ons team. We hebben een mooie mix aan boord met ieder zijn eigen kijk op de Race. We breiden zo ons Young Professional netwerk zelfs uit buiten de landsgrenzen.

Allemaal samen naar Engeland

Intussen zijn we als commissie druk bezig voor (en mét) de deelnemers om er een fantastische Race van te maken dit jaar. Met De Zuiderzee gaan we de uitdaging aan om op 9 oktober naar Engeland te zeilen. Zeker weten dat we weer gaan knallen dit jaar, ahoy!

ROTCYP_Careerwise_Team_Fokker_Stork_kapitein_Leon_Kusters

Volg Leon en zijn Team Fokker/Stork via de Facebook pagina

Tags: ROTCYP, Techniek, Young Professional
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Van technische natuurkunde tot varen op intuïtie'?