Transacties bedenken en analyseren

Pim van Dijke

Pim van Dijke (28) studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkt sinds 2009 bij ABN AMRO als Associate Structured Transactions, waarin hij verantwoordelijk is voor het opzetten en aangaan van transacties in de kapitaalmarkt.

Van Delhi naar Amsterdam

Na het voltooien van mijn studie aan de Erasmus Universiteit in 2008 heb ik een rondreis door India gemaakt; een fascinerend land met een prachtige cultuur, vreemde gewoonten en bijzondere mensen, maar ook met veel armoede. Na mijn reis ben ik teruggegaan naar ILFA, een treasury adviesbureau waar ik tijdens mijn studie reeds had gewerkt. Vanuit deze baan ben ik verder gaan solliciteren.

Door mijn eerder opgedane ervaring in de accountancy en treasury had ik een aardig beeld van de richting die ik op wilde. Ik wilde mijn financiële kennis op een proactieve manier inzetten, bijvoorbeeld door het bedenken van oplossingen voor complexe financiële problemen. Na het bezoeken een Inhouse dag was ik om. Ik ging voor een traineeship bij ABN AMRO, waarin ik enerzijds de organisatie goed kon leren kennen én aan mijn persoonlijke ontwikkeling kon werken en anderzijds een functie kon vinden die het best bij mijn interesses en ambities past.

Een organisatie in beweging

De eerste maanden stonden in het teken van persoonlijke ontwikkeling en het kennismaken met de organisatie. Door de intensieve trainingen, en borrels na afloop, groeide het clubje van 12 trainees al snel uit tot een erg hechte groep. Via dit netwerk kreeg ik een beter beeld van wat er zich op andere afdelingen afspeelde en kon ik snel met de juiste personen binnen de organisatie schakelen.

Er waren in die tijd veel veranderingen gaande binnen ABN AMRO. De juridische splitsing, waarbij een gedeelte van het bedrijf aan RBS was toebedeeld en een gedeelte zelfstandig verder zou gaan, was aanstaande en de bijkomstige juridische en operationele werkzaamheden waren in volle gang. Voor mijzelf was het erg interessant en leerzaam om dit proces mee te maken. De eerste opdracht die ik als trainee kreeg betrof het uitwerken van de internationale financiële organisatiestructuur; erg interessant om over mee te denken en bovendien handig om de organisatie beter te leren kennen.

Uitstromen in mijn eerste werkplek

Na vijf maanden te hebben rondgekeken bij diverse accounting, controlling en risico beheer afdelingen had ik een voor mezelf een duidelijk beeld gekregen van de richting die ik op wilde. Na diverse gesprekken ben ik uiteindelijk begonnen bij Asset & Liability Management (ALM). Deze afdeling beheert de rente-, liquiditeits-, en kapitaalspositie van de bank. Deze posities kunnen worden bijgestuurd middels speciaal hiervoor opgezette transacties.

Dit is de plek is waar ideeën voor nieuwe transacties worden bedacht, geanalyseerd, verder uitgewerkt en uiteindelijk – als er een positief beeld ontstaat – worden uitgevoerd. Dit betekent erg hard werken op het moment dat een transactie op het punt staat te worden afgesloten. Hier staat tegenover dat we veel schakelen met personen van zowel binnen als buiten de bank en regelmatig mooie successen boeken met de transacties die door ons zijn opgezet. Het geeft me erg veel voldoening om met mijn team terug te kijken op een geslaagd traject waar je gezamenlijk de afgelopen maanden keihard aan hebt gewerkt.

En naast het werk?

Als je het leuk vindt om je netwerk uit te breiden, of om naast je werk leuke activiteiten met collega’s te ondernemen, dan zijn daar binnen het bedrijf alle mogelijkheden toe. Zo heb ik een traineegenoot die ABN AMRO’s deelname aan de Race of the Classics heeft georganiseerd. Dit is een race waarbij we met 26 trainees een midweek op een zeilboot hebben doorgebracht. Zelf zit ik in het bestuur van het Next Generation Network; het ABN AMRO netwerk wat activiteiten voor trainees organiseert. Afgelopen jaar hebben we een traploop evenement, een kerstdiner en diverse ander activiteiten georganiseerd. Kortom, naast alle vakinhoudelijke aspecten heb ik ABN AMRO leren kennen als een bedrijf waar ook naast het werk ontzettend veel mogelijk is; zeker als je zelf ergens voor durft te gaan.

abn-amro-rotcyp
Pim met zijn collega’s tijdens de Race of the Classics

Tags: Finance, ROTCYP, Traineeship
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Transacties bedenken en analyseren'?