fbpx

10 redenen om te bloggen

tad-not-drinking-wine-by-ekai-on-flickr

Het aantal vacatures neemt weer toe, maar kans maken op de baan van je dromen is nog altijd niet gemakkelijk. Werkgevers zoeken nu eenmaal ‘het schaap met de vijf poten’ en met alleen een keurige sollicitatiebrief kom je er niet meer. De nieuwe sollicitant moet creatieve manieren vinden om op te vallen bij werkgevers, zoals het starten van een eigen blog.

Bloggen voor een baan

Hierbij 10 redenen waarom een blog ook jouw zoektocht een boost kan geven:

1. Persoonlijkheid
Je geeft kleur aan je achtergrond en werkervaring en laat zien wie je bent en wat je ambities zijn. Door de uitstraling van de site en eigen schrijfstijl krijgen mensen een beeld van je persoonlijkheid en wat jou anders maakt dan anderen.

2. Passie
Je schrijft over onderwerpen die je interesseren, houdt ontwikkelingen bij en doet onderzoek. Mensen zien dat je bevlogen bent en passie hebt voor het werkveld waarin jij een baan zoekt.

3. Eigen geluid
Werkgevers zoeken zelfstandige denkers. Mensen die niet klakkeloos uitvoeren wat ze wordt opgedragen, maar een eigen mening hebben en creatieve oplossingen aandragen. Een blog biedt je een platform om een eigen geluid te laten horen.

4. Expertise
Zelfs (of juist) met een geweldig curriculum vitae, zal een werkgever zich afvragen wat feit en fictie is. Zo wordt een administratieve baan al snel het ‘Managen van een complexe projectorganisatie’ en een tweedaagse training een ‘Post-doctorale opleiding’. Hiermee bewijs je dat je kennis van zaken hebt.

5. Motivatie
Werkgevers zoeken kandidaten die ambitieus zijn en niet zomaar opgeven bij een eerste tegenslag. Het bijhouden van een blog kost tijd en inzet en is daarmee een goed voorbeeld van je motivatie en doorzettingsvermogen.

6. Schrijfvaardigheid
‘Goede schriftelijke communicatie’ is een belangrijke eis voor uiteenlopende functies, zoals juristen, beleidsmedewerkers en consultants. Denk aan het schrijven van memo’s, beleidsstukken, rapporten en presentaties. Met een blog verbeter je je schrijfvaardigheid en geef je werkgevers ‘proof of the pudding’.

7. Nieuwe vaardigheden
Je leert nieuwe vaardigheden, zoals het opzetten van een website, blogsoftware, het integreren van filmpjes en presentaties, Google Analytics, SEO en ‘vermarkten’ van je blog via Twitter, Linkedin, Facebook en Hyves. Deze vaardigheden worden steeds relevanter en geven je mogelijk een voorsprong op andere kandidaten.

8. Netwerken
Je komt met nieuwe mensen in contact. Hoe meer bezoekers, hoe vaker mensen een reactie achterlaten en contact met je opnemen. Het geeft ook een goede ingang om zelf contact op te nemen met experts en gelijkgestemden.

9. Zichtbaarheid
Voor een werkzoekende is het eigenlijk een open sollicitatiebrief aan de wereld. Naast je ‘reguliere’ sollicitaties, vergroot je de kans dat werkgevers jou vinden. Met braaf elke week een artikel schrijven gaat dat alleen niet lukken. Profileer jezelf en je blog actief via Twitter, Linkedin, Facebook en Hyves.

10. Opvallen in de massa
Kortom, een blog biedt je een kans om naam te maken, jezelf te bewijzen en te positioneren tussen andere werkzoekenden. Gewoon doen, dus!

Ben ik nog een reden vergeten?

Tags: , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '10 redenen om te bloggen'?