Het jaar van jouw Personal Brand

Een bijdrage van Kees Kortmulder:

Het is duidelijk dat de corona crisis de Nederlandse arbeidsmarkt beïnvloedt: het aantal nieuwe banen is behoorlijk afgenomen en het aantal openstaande functies daalde. In eerste instantie niet het beste vooruitzicht als je juist nu op zoek bent naar een nieuwe baan. Gelukkig hebben we het hier niet over een ‘mission impossible’, integendeel!

Met de juiste manier van solliciteren en het effectief inzetten van verschillende social media tools en personal branding kom je al een heel eind. Hoe je dat doet, daar help ik je met een korte serie blogs graag mee.

Personal Branding… ehh wat?!

Personal branding is een term die je steeds vaker hoort. Deze term is afkomstig uit Amerika en is afgeleid van het woord ‘brand’ wat merk betekent. Oorspronkelijk gebruikt door veehandelaren die hun koeien ‘branden’ , oftewel brandmerkten. Nu gebruiken we het vooral om aan te geven wat jouw uniek maakt en wat jouw kwaliteiten zijn. Door jezelf te ‘branden’ onderscheid je jezelf dus van anderen. Social media vormen een mooi podium om te laten zien welk merk je bent en wat je te bieden hebt. Eigenlijk is het nog nooit zo makkelijk geweest.

Jouw eigen Personal Brand

Tijdens workshops die ik geef over personal branding vertel ik mensen dat zij eerst op zoek moeten gaan naar hun vaardigheden en kwaliteiten; daar waar ze echt goed in zijn. Dat is echter niet voldoende, misschien nog wel belangrijker is om er achter te komen waar je passies liggen. Wat vind JIJ het leukst om te doen?! Waar ben je goed in? Waar krijg je energie van? Door kwaliteiten en passies te koppelen aan prestaties die je in het verleden hebt gerealiseerd, laat je pas echt zien wie je bent. Concrete voorbeelden van resultaten zeggen namelijk veel meer dan vage begrippen zoals creatief, flexibel of communicatief. Zie ook: 20 vragen om je talent te ontdekken

Aan de slag

Voel je hem al? Probeer de antwoorden op voorgaande vragen eens voor jezelf op een rij te krijgen. Praat er over met vrienden, familie, collega’s. Vaak geeft dat nieuwe inzichten of blijken anderen ineens te vinden dat je ergens goed in bent waaraan jezelf niet had gedacht. Mijn volgende blog gaat er over hoe belangrijk een juiste online zichtbaarheid is en waarom je daarbij ‘vage termen’ wilt vermijden.

Tags:
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Het jaar van jouw Personal Brand'?