Hoe concreter je weet wat je wilt, hoe groter de kans dat je dit ook daadwerkelijk bereikt. Dagelijks zie ik dat cliënten blijere mensen worden, zodra ze stappen zetten om meer tevreden te zijn in hun werk. En dat heeft ook een positief effect op andere terreinen van hun leven: hun gezondheid, hun relatie, hun sociale contacten… Ze worden blijere mensen en hun baan is boeiend!
1. Hoeveel energie krijg je van je werk?
Hoeveel energie krijg jij momenteel van je werk? Geef het een cijfer van 0 tot 10. Wat heb jij nodig om dit cijfer te verhogen? Kijk even terug naar de afgelopen maanden; is dit cijfer aan het zakken of aan het stijgen?
2. Bekijk of je iets kan verbeteren aan je omgevingsfactoren
Schrijf eens op wat er voor jou belangrijk is in je werk. Bijvoorbeeld:
- Waardering krijgen
- Afstand woon-werk
- Je salaris
- Manier van samenwerken
- Etc.
Wat kan je aan deze punten verbeteren?
3. Bekijk of je iets kan verbeteren aan je functie
Wat kan jij goed én doe jij graag? Dit zijn dingen die jou energie geven. Komen die dingen momenteel aan bod in je functie? Kan jij de dingen die jou energie kosten in je werk afbouwen? Dit zijn dus taken waar je niet zo goed in bent én die je niet zo graag doet. Vraag er iets energiegevends voor in de plaats.
4. Bekijk wat jij graag zou willen leren
Is er iemand intern die jou dit kan leren? Is er nog niet gebruikt opleidingsbudget? Zo ja, welke cursus zou je dan graag willen volgen? Iets nieuws leren motiveert.
5. Plan een gesprek in met je manager
Vertel je manager wat je in stap 1 tot en met 4 hebt opgeschreven. Benoem wat je wel wilt, en wat je niet wilt. Doe een voorstel om jouw functie zo boeiend mogelijk te maken en spreek een datum af wanneer je hierop terugkomt.
6. Ga intern netwerken
Kijk verder dan je eigen afdeling, ga in gesprek met mensen binnen het bedrijf die werk doen wat je interesseert. Vertel hen wat jij graag zou willen doen. Als er intern mogelijkheden zijn, zullen ze je dit vast laten weten. Voeg deze mensen uiteraard ook even toe aan je LinkedIn.
Vaak is er meer mogelijk dan je denkt!
Een baan boeiend houden, betekent dat jij je leidinggevende moet laten weten wat je wilt. Ik las ooit het citaat van Els De Meester in het boek Stilte, ik spreek van Sylvie Verleye: Toen ik terug kwam na mijn bevalling was er een benoeming waar ik niets van wist. Ze gingen ervan uit dat ik de ambitie niet had om de functie in te vullen. Om eerlijk te zijn, ik had die ambitie niet kenbaar gemaakt.
Geef het de tijd
Kijk eerst of jij jouw huidige functie kan verbeteren en geef dit vervolgens enkele maanden de tijd, nadat je gesprek gehad hebt met de leidinggevende. Spreek met jezelf af hoeveel tijd je dit wil geven en zet het in je agenda. Is er na deze datum niets veranderd in je energieniveau, zie stap 1? Ga dan kijken of er intern of extern andere mogelijkheden zijn die wel beantwoorden aan de zaken die je bij stap 2, 3 en 4 hebt opgeschreven.