Als je analyses maar goed zijn

caspar-kam

Caspar Kam (28) studeerde Economie in Rotterdam en werkt sinds 2008 als Consultant bij Roland Berger Strategy Consultants. Door zijn werk als adviseur kan hij de keuze voor een industrie nog even uitstellen. “In feite maakt het niet uit of de data over computers, auto’s of telefoons gaat, uiteindelijk gaat het erom dat je de juiste analyse maakt.”

Italiaans leren en rondreizen

Voordat ik als Consultant bij Roland Berger aan de slag ging, heb ik een jaar gereisd. Eerst heb ik vijf maanden Italiaans geleerd in Rome. Naast de talencursus, speelde ik daar ook hockey. Een er leuke ervaring met die heetgebakerde Italianen. Daarna heb ik met een vriend een geweldige reis door Australia en Nieuw-Zeeland gemaakt.

Van Rotterdam naar Edinburgh

‘Helaas’ was het daarna tijd om serieus te worden. Ik besloot om Economie te gaan studeren in Rotterdam. Naast mijn studie heb ik me actief ingezet voor mijn studentenvereniging, waar ik onder andere een jaar verantwoordelijk ben geweest voor alle financiën van het bedrijf. Een uitdagend, leuk en vooral leerzaam jaar. Om mijzelf breder te ontwikkelen en om internationale studenten te ontmoeten, heb ik vervolgens een Masters in Finance and Investments in Edinburgh gedaan. Zo’n internationaal jaar of een exchange via de Erasmus kan ik echt iedereen aanraden!

Roland Berger Strategy Consultants

Nu werk ik alweer bijna 2 jaar voor het Amsterdamse kantoor van Roland Berger Strategy Consultants. In deze tijd heb ik met mijn collega’s diverse projecten in allerlei verschillende industrieën gedaan. Een paar voorbeelden:

Mijn eerste project was bij een bedrijf dat actief was in de ICT-dienstverlening. Voordat het project begon wist ik niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Vooral omdat ik persoonlijk heel weinig affiniteit had met ICT. Roland Berger was gevraagd om het marktonderzoek te doen en een analyse te maken van de positie van het bedrijf in deze markt. Als Junior Consultant ben je op zo’n project verantwoordelijk voor dataverzameling en -verwerking. In feite maakt het dus niet uit of de data over computers, auto’s of telefoons gaat, uiteindelijk gaat het erom dat je analyses goed zijn. Verder heb ik meegeschreven aan het document en samen met het team nagedacht over de juiste structuur van ons verhaal. Na 2 maanden intensief werken, voelde het bijna alsof ik expert was geworden in de ICT-industrie.

Naast diverse projecten heb ik met een aantal collega’s een studie geschreven over de verwachte consolidatie in de foodretail industrie. Op basis van publieke informatie hebben we analyses gemaakt van de kosten en synergieën van alle mogelijke combinaties van supermarkten. Ook hebben we nagedacht over ‘Corporate Social Responsibility’ in de foodretail industrie.

Zuid-as voetbalcup

Gelukkig is er naast het echte werk ook genoeg tijd omleuke dingen met mijn collega’s te doen, zodat je elkaar ook op een informele manier leert kennen. We zijn dit jaar bijvoorbeeld met de helft van het kantoor een lang weekend gaan skiën in Les Deux Alpes. Ook wordt er maandelijks gesquasht, is er een jaarlijks Roland Berger golftoernooi en wordt er meegedaan met de Zuid-as in- en outdoor voetbalcup. Dus voor sportieve mensen is er genoeg beweging!

Al met al kan ik na 1,5 jaar Roland Berger zeggen dat het werk als consultant erg divers, zeer uitdagend maar vooral heel leuk is! Iedereen die deze aspecten in zijn werk zoekt, moet zeker langskomen bij Roland Berger.

Tags: Consultancy
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Als je analyses maar goed zijn'?