Alwéér een afwijzing: hoe ga je daarmee om?

afwijzing hoe ga je ermee om

Andere kandidaten passen beter bij de functie, lees ik steevast in negen van de tien afwijzingsmails. Krijg ik de mail ná een sollicitatiegesprek, dan voegen ze er een liefdevolle opkikker aan toe: het ligt niet aan jou. Afwijzing doet pijn, maar echt, laat het zo snel mogelijk gaan.

Nee, het ligt echt niet aan jou

Ben je bij elke afwijzing persoonlijk geraakt? Probeer dan te begrijpen dat die nee alleen naar je zakelijke adres is verstuurd. Het heeft niks te maken met jóú. Het is geen oordeel over hoe leuk, grappig, intelligent, mooi of gezellig jij bent. Het is een zakelijk antwoord op een zakelijke vraag. Mag ik hier werken? Nee. Oké. Het aannemen van een nieuwe werknemer is voornamelijk een ingewikkeld politiek spel. Werkgevers nemen een tactische keuze: wie kan er veel werken, wie heeft er veel ervaring, wie blijft er lang. Jouw persoonlijkheid komt pas als laatste aan bod.

Afwijzing is part of the game 

Je dacht dat je met één mailtje naar de directie van je favo bedrijf meteen morgenochtend kon beginnen? Haha, verwende millennial! Grapje hoor, die hoge verwachtingen en het ongeduld herken ik helemaal. Daarom is het goed om het sollicitatieproces en de afwijzingen te rationaliseren: je gaat hoogstwaarschijnlijk niet in één keer je droombaan vinden en afwijzingen zijn standaard procedure bij solliciteren. Het hoort er gewoon bij. Iedereen heeft er last van.

Er zijn ontelbare redenen waarom jij geen baan kunt vinden

Misschien wil je het niet echt. Misschien is je motivatiebrief waardeloos. Misschien hebben ze iemand intern gekozen. Misschien heb je niet de juiste ervaring. Misschien pas je niet in het team. Misschien hadden ze geen tijd om je cv te lezen. Misschien had je eerder moeten reageren. Misschien was er een leukere klik met die andere. Er zijn afwijzingen waar je gewoon niks aan kunt doen. En bij anderen had je misschien beter je best moeten doen. Misschien, misschien … Je kunt bijna een fulltime baan maken van bezig zijn met alle redenen waarom ze je niet hebben gekozen. Je kan het óók gewoon laten gaan! 

Vraag, verwerk, vergeet

Is je droombaan door je vingers geglipt? Bel dan even na. Het is helemaal normaal om naar de reden van afwijzing te vragen. Soms klinkt het zo: De andere kandidaat had ervaring in retail of zij is vaker beschikbaar. Daar heb je weinig aan. Maar als je op gesprek bent geweest dan krijg je vast een praktisch verbeterpunt mee: Photoshop aanleren maakt je cv beter of oefenen om relaxter over te komen tijdens een sollicitatiegesprek. Daar kan je wat mee!

Wees duidelijk over wat je zoekt

Zegt je LinkedIn-profiel dat je dolgraag in de creatieve sector wilt werken maar heb je een oersaai cv? Zoek je een baan in de gezondheidszorg maar reageer je alleen op marketingfuncties vanwege je werkervaring? Dat is verwarrend; voor jou én voor de werkgever. Het is dan niet zo gek dat je veel afwijzingen krijgt. Zoek uit wat je graag wilt doen. Dat hoeft geen plan voor de komende 40 jaar te zijn, maar gewoon voor nu. Update je LinkedIn. Schrijf een passende sollicitatiebrief. Laat iedereen weten wat je zoekt – zeg het hardop en via je (social) media. Zo kom je terecht bij functies die echt bij jou passen.

Vergroot je kansen

Bijna iedereen voelt zich rot (over zichzelf) als ze vaker nee dan ja horen. Creëer daarom ja-kansen. Solliciteer naar functies waar je een vergrote kans hebt op succes, bijvoorbeeld baantjes die onder jouw niveau zijn of bij een start-up waar ze alle hulp welkom is. Sta open voor functies waar je niet meteen bezield van raakt. Hou je zelfvertrouwen op comfortabele hoogte door leuke dingen te doen en niet de hele dag bezig te zijn met Oh my god wie neemt me nou een keer aan?! Geniet van je vrije tijd!

Ja, je vindt wel weer een baan

Misschien is het niet meteen de topfunctie waar je al jaren van droomt. Misschien is je salaris een beetje om van te huilen. Waarschijnlijk vind je een of twee dingen gelijk stom op je eerste dag. Maar fijn werk vinden is nou eenmaal moeilijk. Soms moet je (jaren)lang zoeken tot je op een Echt Leuke Werkplek belandt. En lukt dat niet, dan kun je altijd weer werkloos worden en iets anders zoeken, toch? 

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Tags: Carrière, cv, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Loopbaan, Scoor die baan, Solliciteren, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Alwéér een afwijzing: hoe ga je daarmee om?'?