3 adviezen aan mijn 20-jarige zelf

Het was dan echt zover, 9 september werd ik 30! Wie had dat gedacht. Geboren net na Tsjernobyl, dat kan nooit goed zijn. Maar op de een of andere manier zit ik hier en ben ik dankbaar voor een goed leven. Ik keek er stiekem zelf een beetje naar uit om 30 te worden. Ik voel me fit, ondanks aftakelende enkels. Ik voel me jong, ondanks dat ik geen twintiger meer ben en steeds vaker als meneer word aangesproken. Ik heb gaaf werk, ondanks dat het niet altijd even gemakkelijk is.

Mijn werkleven

Hoe mijn werkleven eruitziet? Ik mag enthousiaste Young Professionals helpen met hun lastige werkvragen, ik mag binnen kijken bij gave organisaties en een positieve impact leveren. Daarnaast heb ik het ook nog eens hartstikke naar mijn zin met mijn toffe collega’s. Dat gave werk is niet zonder slag of stoot gekomen, maar des te meer de moeite waard om het te creëren.

Ik had van tevoren dan ook niet gedacht een Ik word 30 en zal eens even delen wat ik allemaal heb geleerd-bericht te schrijven. Maar hey, ik voelde me nostalgisch en het schrijven van een blog stond toch op de planning, dus hierbij mijn hopelijk positieve bijdrage als blijk van dank. Drie adviezen aan mijn 20-jarige zelf.

1. Be gentle

Toen ik 20 was, had ik nog niet de ambitie de wereld te veranderen. No pressure, right? Daar ben ik in gegroeid -en hoever het lukt is, is aan jou om te beoordelen-, maar dat zorgt voor een hoop druk. Wat goed is, want druk zorgt voor beweging en verandering. Maar te veel druk zorgt voor een hoop stress, rusteloosheid en verspilde energie.

Ik heb gemerkt dat ik daar niet de enige in ben. We willen veel, alles lijkt mogelijk en we willen het allemaal waarmaken. Dat kan niet. Niet allemaal en niet allemaal tegelijkertijd. We zijn misschien streng voor onszelf als het niet lukt, bang om te falen of juist bang voor succes.

Geniet van de reis

Maar hoe je in je werk en je leven staat, bepaalt voor het grootste deel jouw geluk, voldoening en betekenis. Ben je eindeloos gestrest, gefocust en bezig met de volgende stap? Of geniet je van de reis, kijk je onderweg eens om je heen en ben je dankbaar voor alles wat er op je afkomt? Loop je te hard van stapel of pak je het meer overwogen aan? De rustigere aanpak is leuker, nuttiger en uiteindelijk heb je meer effect. Wees een beetje lief voor jezelf, je moet nog even mee.

2. Ontwikkel jezelf

Investeren in jezelf is de belangrijkste investering die je kunt doen. Niks heeft een betere ROI dan je eigen ontwikkeling. Het is een verantwoordelijkheid die je zelf moet nemen in je leven. Zelf heb ik een grote interesse in persoonlijke ontwikkeling, dus gaat het mij makkelijk af. Maar mocht je het lastiger vinden, zoek dan een tof iemand of een leuke partij die je aanspreekt.

Ga op je interesses af

Wat zou je dan kunnen ontwikkelen? Alles waarvan jij denkt dat het waardevol is. Want hoe meer je afgaat op je interesses, hoe dichter je komt bij jezelf en datgene wat jij aan de wereld te geven hebt. Grijp mogelijkheden en kansen wanneer ze op je pad komen. Leg jezelf niet al teveel vast, maar sta altijd open voor wat er gebeurt. Tegelijkertijd kun je niet alleen maar blijven rondspelen. Je zult toch een richting moeten kiezen en in de diepte je variatie vinden.

Verdiep je in een set van bijzondere vaardigheden

Focus boven alles op één of twee vaardigheden. Vaardigheden zijn namelijk de hefboom voor meer controle en impact in je werkleven. Hoe beter jij bent, en hoe meer waarde je kunt leveren aan je klanten, hoe meer vrijheid en controle je er voor terugkrijgt. Dit kun je niet doen als je vaardigheden oppervlakkig blijven, want er is juist behoefte aan diepte. Dus verdiep je in een set van bijzondere vaardigheden, streef een doel na en word hier steeds beter in. Misschien wel de beste investering die je kunt doen.

3. Bouw relaties op met gave mensen

Negenennegentig procent van alle gave, mooie en leuke dingen die nu gebeuren in mijn werk en leven zijn voortgekomen uit de relaties die ik met andere, gave mensen heb opgebouwd. Tussen het punt waar je nu staat en waar je naar toe wilt, staat altijd iemand anders. Omarm dit feit. Je kunt en wilt het niet alleen doen, wat je ambities ook zijn.

Geforceerd netwerken of nieuwe mensen ontmoeten?

Ik haat netwerken, maar houd van nieuwe mensen ontmoeten. Ik haat visitekaartjes, maar vind het leuk om in contact te blijven met mensen. Ik haat geforceerd leuk doen, maar houd van mezelf zijn en een klik vinden met andere mensen. Ik haat het om de hele dag met andere mensen te moeten praten, maar vind het heerlijk om mijn kennis en inzichten te kunnen delen met anderen. Voor mij als meer introvert persoon kost het ontmoeten van anderen mij energie, maar relaxed uitgevoerd, krijg ik er altijd meer energie voor terug.

Nu ik bewust tijd inplan om te werken aan mijn relaties, is het zelfs een van mijn succesfactoren, wat dat dan ook mag betekenen. Maar dit was niet altijd zo, en ik zou willen dat ik er eerder mee begonnen was het serieus en bewust te doen. Nogmaals, forceer niks, wees jezelf en bedenk altijd hoe je anderen kunt helpen. Maar het staat zonder twijfel vast dat dit een van de belangrijkste dingen is die je kunt doen. So do it!

En nu?

Goed, 30 dus. Leuk. Een feestje en een kleine kater. Maar hey, je wordt niet elke dag 30. Dus waar je ook staat in je leven, hoe oud je ook bent en waar je ook naartoe gaat, vergeet er niet een beetje van te genieten (zeg ik vooral tegen mezelf). Maar vind je dit, net als ik, stiekem best wel lastig? En ben je eigenlijk wel benieuwd wat jij nu eigenlijk echt wilt en waar je naar op zoek bent? Dan ben je niet de enige. Scroll eens door m’n andere blogs of neem een kijkje op Superheld.nu.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '3 adviezen aan mijn 20-jarige zelf'?