5 Geheimen achter succes

Een bijdrage van Robert de Lange:

Amsterdam, 27 april, 09:00 uur: De chaos op Centraal is compleet. Een oranje massa stroomt de stationshal uit, richting de stad. De één is nog gekker uitgedost dan de ander: oranje klompen, pruiken met rood-wit-blauwe-strikjes, bretels, oranje panty’s met gaten van vorig jaar er in, oranje hoeden en kronen. Got the picture?

Waarom we helemaal losgaan

Dit beeld is niet typisch Amsterdams, het gebeurde in heel het land. Waarom al deze massale gekte in ons nuchtere Nederland? Wat is er zo bijzonder aan Koningsdag dat we met z’n allen één dag helemaal losgaan? Het heeft alles te maken met de behoeften van de mens. Koningsdag biedt een bevrediging van onze behoeften. Op zulk een hoog niveau dat het maar weinig voorkomt. Alleen wedstrijden van het Nederlands elftal of een feest als Carnaval kunnen hier aan tippen.

Koninginnedag_by_Miguel_Vicente_Martinez_Juan

Er is meer dan Maslow

Waarom alleen tijdens dit soort events? Het heeft veel te maken met het hoge niveau van welvaart in ons kikkerlandje. Hierdoor worden onze behoeften wat betreft eten & drinken, veiligheid & zekerheid, sociaal contact, waardering en persoonlijke ontwikkeling grotendeels vervuld. Deze behoeften komen overeen met de vijf niveaus van de behoeftepiramide van Maslow. Maar de bevrediging van onze centrale behoeften gaat verder dan deze vijf niveaus.

Inzicht in wat er op zo’n dag gebeurt

Hier komt Koningsdag om de hoek kijken. Deze dag biedt namelijk de perfecte samenkomst van omstandigheden voor de vervulling van de rest van onze centrale behoeften. Ik zal deze behoeften stap voor stap doorlopen, zodat je deze kennis kunt gebruiken tijdens jouw evenement of (marketing)actie.

debehoeftezandloper_nl

De Behoeftezandloper: Het schema van centrale behoeften van de mens

1. Authenticiteit

Ten eerste halen we deze dag massaal onze creatieve outfits uit de kast. Met natuurlijk het (onuitgesproken) verlangen dat jij er net iets beter uitziet dan de rest. Grappige gadgets, pikante jurkjes en gekleurde gezichten worden hiervoor massaal ingezet. Je kunt helemaal jezelf zijn, hoe gek je ook wilt zijn, het mag allemaal vandaag! Authenticiteit ten top.

2. Betrokkenheid en autonomie

Ook mag je laten zien wat jij allemaal kunt met je net aangeschafte viool, je eenwieler, of het zelfgemaakt eieren-gooi-spel. Mooie bijkomstigheid is dat je gegarandeerd publiek hebt. Met een grote grijns van blijdschap (in geval van het eieren gooien) of van afgrijzen (in het geval van het valse vioolspel) treden zij je tegemoet. Je kunt dus je eigen bijdrage leveren aan dit nationale evenement met 100% kans op waardering. Wat een heerlijk gevoel geeft dat!

3. Verbinding

Iedereen doet mee. Van de slager op de hoek, tot de directeur van dat grote bedrijf. Van je dochtertje van vijf tot je oma van vierenzeventig. Van je Marokkaanse buurman tot je bekakte tante. Met vrienden bier drinken op een boot of met je vriendje naar dat grote feest. Iedereen is voor één dag allemaal gelijk. Je hebt contact met alle mensen om je heen, samen vier je feest. Wat een gevoel van verbondenheid geeft dat.

4. Creatiekracht

Samen. Maar wel ieder op zijn eigen manier. Daar ligt de kracht van deze dag: iedereen doet mee, iedereen voegt iets toe, samen maken we er een bijzondere dag van. Iedereen levert zijn een eigen bijdrage aan het geheel. De een die heeft een kraampje met zooi van zolder. De ander drinkt vijftig biertjes en viert enkel feest. En de volgende vaart met z’n bootje toeristen door de gracht en verdient hier de aankoop van zijn boot mee terug. Iedereen doet mee, dus je staat niet voor gek, wat je een gevoel van veiligheid en zekerheid oplevert.

Creatiekracht_Careerwise_by_Hindrik_Sijens

5. Eenheid

‘s Middags sta je midden op de Dam, omringt door duizenden andere in het oranje uitgedoste mensen. Iedereen juicht, iedereen schreeuwt van blijdschap en is door het dolle heen. Lang leve de koning! Er komt een immens gevoel van vreugde bij je naar boven. Zo goed heb je je in tijden niet gevoeld. Wow! Wat een belevenis. Jep, dat doet een mensen massa die door het dolle heen is met je. Het geeft een intens gevoel van eenheid, het vult je lichaam met vreugde. Daar kan geen pilletje of alcoholisch drankje tegenop. En dat maakt Koningsdag zo speciaal. Deze verbondenheid met iedereen om je heen, deze eenheid, is het ultieme gevoel van het weten dat je leeft!

Lang leve de koning!

Dat we nog maar vaak zulke mooie momenten mogen meemaken. En dan het liefst ook buiten de Koningsdag om. Want nu je weet welke ingrediënten achter het geheim van Koningsdag schuilen kan je ze ook toepassen op je eigen feest, marketing campagne of HR-strategie. De behoeftenzandloper blijft gelijk. Het gaat er maar net om hoe je er uiting aan geeft in je (bedrijfs)uitvoering. Succes!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '5 Geheimen achter succes'?