6 tips voor je eerste werkdag

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Het is zover. Morgen begint je eerste werkdag. Natuurlijk ga je die honderd namen niet in één keer onthouden en voel je je ongemakkelijk als je het kopieerapparaat laat vastlopen. Gelukkig zijn er een aantal ongeschreven regels die je leven op de werkvloer een stuk makkelijker maken. Onthoud ze goed en maak een goede indruk op je nieuwe collega’s! Hier 6 tips voor je eerste werkdag.

1. Kom op tijd

En dat is als volgt interpreteren: als je op tijd bent, ben je te laat. Als je te vroeg komt, dan ben je op tijd.

2. Heb altijd pen en papier bij de hand

Dit is cruciaal. Ga nooit naar een afspraak (sollicitatie dan wel een vergadering) zonder pen en papier. Behalve als je aantekeningen wilt maken op je laptop.

3. Wees geïnformeerd

Het maakt niet uit wat je gaat doen, zorg dat je geïnformeerd bent. Of dat nu bij een (potentiële) nieuwe werkgever, een vergadering of een lunchafspraak is. Doe research en zorg dat je ingelezen bent over het onderwerp, de omstandigheden, de persoon of het bedrijf.

4. Toon inzet

Stel goede vragen, neem initiatief, vraag om de opdracht, anticipeer op wat er moet en gaat gebeuren. Beloof niet wat je niet waar kunt maken, maar zorg er vervolgens wel voor dat je maximaal (met andere woorden: meer dan beloofd) resultaat levert.

5. Onthoud namen

Dit kan lastig zijn als je bij een groot kantoor gaat werken, maar het is jouw verantwoordelijkheid. Zorg dat je in je eerste week zoveel mogelijk en indien mogelijk alle mensen bij naam kent.

6. Ontdek de bedrijfscultuur en draag eraan bij

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Het maakt niet uit wat de sleutelelementen van de bedrijfs- en teamcultuur zijn, zorg er als nieuwkomer voor dat je een bijdrage levert. Als een belangrijk element van de cultuur ‘eten’ is, zorg dan dat je een keer (ongevraagd) wat hapjes meeneemt. Is sport belangrijk? Doe mee met toernooitjes, organiseer en initieer nieuwe sportelementen. Wordt er iets gevierd, kijk dan of je er iets nieuws en leuks aan toe kunt voegen.

Meer tips voor een goede start? Lees 7 survivaltips voor een nieuwe baan of het artikel van onze modejournalist en blogger Anne Buis over wat je aantrekt naar kantoor.

Tags: Ambitie en succes, Loopbaan, Scoor die baan, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '6 tips voor je eerste werkdag'?