7 manieren om jezelf te motiveren

7-Manieren-om-jezelf-te-motiveren-by-Lidya-Nada

Of je op zoek bent naar je eerste baan, een carrièreswitch wilt maken of hogerop wilt komen, een gezonde dosis motivatie is broodnodig om je doelen te bereiken. Want laten we eerlijk zijn: zonder een beetje discipline en wil wordt het lastig om iets voor elkaar te krijgen.

Nu heeft iedereen wel eens een motivatiedipje, daarom hierbij zeven handige tips van Andrew Rosen om gemotiveerd te blijven:

Zoek het waarom

Ben je op zoek naar een nieuwe baan omdat je een hekel aan je baas hebt? Meer uitdaging wilt? Of gewoon omdat je net bent afgestudeerd en het geld hard nodig hebt. Het bereiken van doelen is soms een lang proces, met tegenslagen en meevallers. Herinner jezelf er daarom regelmatig aan waarom je dit doel wilt (of moet) bereiken.

Kijk vooruit

Visualiseer dat je je doel bereikt hebt. Bekijk de nieuwe situatie vanuit meerdere perspectieven, inclusief eventuele negatieve consequenties. Is dit doel nog steeds de moeite waard? Zo ja, zet het negatieve scenario dan uit je hoofd en concentreer je op hoe goed het zal voelen wanneer je slaagt. Zo niet, wellicht heb je het verkeerde doel voor ogen.

Just do it

Er is een reden waarom deze slogan van Nike na twee decennia zijn waarde nog steeds niet heeft verloren. Uiteindelijk gaat er niets boven ‘Handen uit de mouwen en aan de slag!’. Zo is het beter om tien cv’s te versturen die oké zijn, dan het verliezen van waardevolle tijd door het eindeloos perfectioneren van een cv dat nooit helemaal af is. Zelden zijn acties een verspilling van tijd.

Beloon jezelf

Stel een concreet doel voor jezelf (bijvoorbeeld ‘Deze week vind ik twee passende vacatures en stuur daar een sollicitatiebrief voor uit’) en deel dat doel met iemand die je vertrouwt, zodat je een stok achter de deur hebt. Als je slaagt, beloon je jezelf met iets leuks. Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken!

Denk aan iemand die je haat

Afgunst en benijden worden in het algemeen als negatieve emoties gezien en in religies zelfs als zonden. Echter, afgunst en benijden kunnen ook positieve consequenties hebben doordat mensen zichzelf willen verbeteren ten op zichte van anderen. Dus: denk aan een succesvol iemand waar je een hekel aan hebt. De zin om hem of haar te overtreffen komt dan vanzelf wel!

Geef jezelf de keuze

Negatieve gedachten zijn vaak een grote hindernis bij bereiken van doelen. Wat als het niet lukt, mensen niet op jou zitten te wachten… etc. Wat je ook kunt doen: uitgaan van het positieve scenario. Stel dat het wel lukt, mensen wel op je zitten te wachten… Onthou dat je een keuze hebt! Zie ook: Hoe je de ideale baan niet gaat vinden…

Breek het op in stukjes

Wat klinkt makkelijker? Het schrijven van 1000 woorden in twee uur of het schrijven van 125 woorden in 15 minuten? Het opbreken van een taak in kleinere delen zal je helpen om aan de slag te gaan.

En, wat helpt jou om gemotiveerd te blijven?

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '7 manieren om jezelf te motiveren'?