9 stappen naar de financiële top

ernst-young-by-employer-on-glassdoor

Volgens onderzoek van Ernst & Young zijn er negen stappen die je als ambitieuze financial moet zetten om het tot CFO van een groot bedrijf te schoppen. Het accountantskantoor interviewde 530 CFO’s naar hun talenten en loopbaanplanning.

Het resultaat: een gedegen kennis van financiën is slechts de basis. Je moet van vele markten thuis zijn om de top te bereiken.

1. Brede financiële ervaring

Volgens de ondervraagde CFO’s is het voor high potentials belangrijk om ervaring op te doen in verschillende financiële functies. Niet alleen op het hoofdkantoor, maar ook in operationele rollen.

2. Commercieel inzicht

67% is van mening dat financials die hun hele carrière hebben doorgebracht in een financiële functie, het afleggen tegen financials met commerciële ervaring. Verwissel je financiële functie daarom eens tijdelijk voor een commerciële functie.

3. M&A-ervaring

De meest toonaangevende CFO’s zien M&A-ervaring als een absolute voorwaarde voor een rol in de financiële top. Een M&A-project geeft je de kans om je strategische en leidinggevende vaardigheden te tonen.

ey-grafiek-01

4. Traditionele en niet-traditionele vaardigheden

Als financial moet je over een stevige financiële basiskennis beschikken, maar een toekomstige CFO heeft daarnaast een breed scala aan andere vaardigheden om een bedrijf door moeilijke periodes te loodsen of aan de groei van een bedrijf te bouwen.

5. Leiderschapsvaardigheden

Niet alleen zijn expertise en individuele prestaties de basis voor de selectie van een CFO, steeds vaker zijn bedrijven op zoek naar leiderschapvaardigheden en het vermogen om effectieve teams te bouwen.

6. Internationale ervaring

Bedrijven moeten anticiperen op de toenemende globalisering en de (concurrentie)kracht van opkomende markten. Een toekomstige CFO beschikt daarom bij voorkeur over hands-on ervaring in een internationale business omgeving.

7. Financiële tranformatieprojecten

Het opzetten en beheren van een Shared Service Center is een belangrijk onderdeel van het takenpakket van een CFO geworden. Zorg daarom dat je op dit terrein de nodige projectervaring opdoet.

8. Contacten met de markt en stakeholders

De CFO is steeds vaker het gezicht van een organisatie. Aspirant-CFO’s moeten daarom relaties kunnen bouwen met belanghebbenden, zoals banken, aandeelhouders, toezichthouders, rating agencies, analisten en de media.

9. Goede relatie met de Raad van Bestuur

Misschien wel de meest cruciale factor om het tot CFO te schoppen. De Raad van Bestuur is immers de belangrijkste stakeholder waar je mee te maken krijgt.

icon_link_black1 . Finance Forte, the future of finance leadership

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '9 stappen naar de financiële top'?