Ambitieus zijn zonder een ’topbaan’ te willen? Dat kan!

 

Ik vroeg mij af, wat is eigenlijk de betekenis van ‘ambitie’? De Van Dale zegt: ‘streven, eerzucht.’ Byron Katie zegt: ‘Ambitie hebben’ is ergens willen komen waar je op dit moment niet bent.’ Volgens Katie is dit de ultieme daad om ongelukkig te zijn. En om je heel eerlijk te zeggen: ik geloof dat als ik kijk om me heen naar de ambities die mensen koesteren en met name ook naar wat het verwezenlijken van ambities uiteindelijk oplevert…

Glansrijke carrière

Stel je voor… dat ik over veertig jaar terugkijk op een ‘glansrijke carrière’ in, zeg: de telecombusiness. ‘Wat ik dan gedaan heb? ‘Ja, procesjes verbeterd, manager geworden. Eerst van twee mensen en later van vijftien. Uiteindelijk werd ik nog ergens directeur van. En we hebben in totaal x omzet gegenereerd met z’n allen.’ Stel dat ik dat allemaal bereik, dan denk ik op 68-jarige leeftijd maar een ding: ‘NOU EN?’ Wat boeit het me in vredesnaam dat ik meer telefoons heb verkocht dan mijn concurrent? Wil ik misschien een mooi Excelgrafiekje op mijn grafsteen? Denk ik de trots over futiliteiten mee te kunnen nemen in mijn afterlife? Ik denk het niet.

sanne-wurzer-quote-01 .

‘Iemand zijn’

En ik zou misschien verdrietig worden als ik me vervolgens realiseer dat ik dit allemaal vooral voor de trotse terugblik gedaan heb. En hoe ik dacht dat andere mensen mij zouden gaan zien. Kortom, ik deed het vooral om waardering te krijgen van anderen, die ik misschien meer zou hebben gekregen als ik wat vaker aanwezig was geweest. Als ik aandacht voor mezelf en mijn omgeving had gehad, en genoeg liefde om te delen. Ik deed het eigenlijk allemaal om ‘iemand te zijn’. Want blijkbaar was ik tot dat moment nog niemand. In mijn eigen ogen tenminste. Weet ik eigenlijk wel wat andere mensen er over dachten? Misschien vonden ze me toen ook al ‘iemand’. Iemand die de moeite waard was.

God, wat heb ik lopen rennen en jagen. En waar naartoe? Klaarblijkelijk naar dit inzicht wat ik nu heb. Het heeft me veertig jaar gekost, maar nu weet ik tenminste dat geluk niet ligt in het najagen van externe doelen. Pfff, even bijkomen. Na een diepe winterslaap: ‘Ach en het is eigenlijk toch ook wel heel grappig dat ik veertig jaar heb lopen zwoegen om dit te snappen. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.’

Het is gewoon echt niks voor mij…

Als ik mezelf nu doelen op zou leggen waar ik dan over veertig jaar ongeveer wil zijn, zou ik van de gedachte alleen al ongelukkig worden, laat staan over de uitvoering ervan. En dan krijg ik als icing op de cake nog de ontluistering van de terugblik op het behaalde resultaat, wat ik net beschreef.

Eigenlijk heb ik in mijn werk niet zoveel ambitie. Mensen in mijn zakelijke omgeving die me niet zo goed kennen, snappen dit niet. Dat ik geen eigen afdeling wil (het idee al) of voor projecten uitgezonden wil worden naar andere landen waar het bedrijf vestigingen heeft. Of een topsalaris wil binnenharken. Of het summum, de som der sommen van de ambitie: status te verwerven. Want wie wil ik in godsnaam worden dan? Wie wil ik worden anders dan die ik al ben? Aan dat wat er toe doet, dat enige dat niet vergankelijk is, daar kun je niets aan doen. Het is onveranderlijk. En dus slaat het nergens op om prestatiekerstballen en slingers van trots te willen ophangen aan wie je eigenlijk bent. Het valt allemaal compleet weg in het licht van wie we zijn.

Mijn ambitie

Maar toch is het niet zo dat ik zonder ambitie leef. In tegendeel. Ik heb eigenlijk een ambitie waarbij alle zakelijke ambities verbleken: me herinneren dat ik daar ben waar ik ben. Aanwezigheid in het moment, met aandacht en een open vizier, vol liefde en zonder oordeel of angst; dat is het heerlijkste wat ik mezelf toe kan wensen. Maar ga maar eens aan die doelstelling, behept met mijn beperkte menselijke nauwe blikveld. Mijn angsten en het vast willen klampen aan alles wat ik graag wil behouden. Tot het moment dat dit ‘in het moment zijn’ door voldoende bewustzijn automatisch gaat, koester ik heel graag de ambitie om mezelf keer op keer weer te herinneren aan dat het enige moment dat telt, dit moment is.

Tags: Ambitie en succes, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ambitieus zijn zonder een ’topbaan’ te willen? Dat kan!'?