Boek schrijven? Dat kan in 7 simpele stappen

Heb jij er ooit van gedroomd om een boek te schrijven? Je bent niet alleen: ik vind verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat tussen de 60 en 80% van de Westerse bevolking ooit misschien een boek wil schrijven. Maar minder dan 1% begint er echt aan, en maakt het boek ook af. Aangezien ik altijd snel warm te maken ben voor een gaaf project, ben ik begin dit jaar begonnen met mijn boek Innerlijke Superheld en – spoiler alert – heb dit succesvol gepubliceerd.

Maar hoe kun jij – ja jij – nou ook jouw eigen boek waarmaken? Zeven simpele, maar niet per se makkelijke, stappen:

1. Wat is jouw ervaring, verhaal en boodschap?

Zelf heb ik een non-fictieboek geschreven voor Young Professionals die willen ontdekken wat zij echt willen, om daarna awesome werk te vinden. Dit is puur voortgekomen uit mijn eigen ervaring, struggle en avontuur om betekenisvol werk te vinden. Gecombineerd met de metafoor van een innerlijke superheld, biedt dit genoeg houvast voor het verhaal en de boodschap van het boek. Of je nu fictie of non-fictie schrijft, zonder deze essentie zou je boek niet bestaan. Dus vraag jezelf af welke ervaring, verhaal of boodschap jij graag zou willen overbrengen.

2. Creëer een publiek

Zonder publiek geen boek. Dus begin zo snel mogelijk met het bouwen van je eigen platform, zoals een simpele blog of website, of gebruik een ander platform. Op dit platform deel je zoveel mogelijk van jouw ideeën, gedachten en tips ,zonder al je hele boek online te zetten. Dit zorgt direct voor een connectie met jouw publiek en je krijgt (in)direct feedback op je gedachten om het boek uiteindelijk beter te maken. Zo schreef ik al een stuk of vijftig blogposts op verschillende platforms voordat ik mijn boek afmaakte, en gebruikte ik de feedback qua aantal lezers en reacties om te bepalen wat echt belangrijk was.

3. Schrijf elke dag

Inspiratie en motivatie is wat ervoor zorgt dat je begint, maar een gewoonte zorgt ervoor dat je door blijft gaan. Deze vrij vertaalde quote van Jim Rohn had ik zelf niet beter kunnen bedenken. Helaas worden zoveel geniale projecten nooit meer afgemaakt omdat de inspiratie is verdwenen. Daarom is het belangrijk om elke dag te schrijven, voortgang te maken in aantal woorden en deze gewoonte te bouwen.

4. Bedenk een structuur

Elke dag schrijven is het belangrijkste in het proces, maar daarna komt toch zeker de structuur die jij creëert in het boek. Net zoals een klassiek toneelstuk ook een vaste structuur heeft, krijgt jouw boek door structuur een betere verhaallijn, overzicht en houvast. Na zo’n tienduizend woorden merkte ik dat mijn boek uit drie grote onderdelen en ongeveer dertig hoofdstukken zou bestaan. Ik ging zelfs al de titels van mijn hoofdstukken bedenken en legde de volgorde min of meer vast, waardoor het nog helderder werd waar welke tekst terecht zou moeten komen.

5. Schrijf, herschrijf en herschrijf

Een standaard boek gaat al snel richting de tweehonderd pagina’s, wat ongeveer vijftig- tot zestigduizend woorden zijn. Als je elke dag duizend woorden schrijft – wat meer dan haalbaar is – ben je zo’n twee maanden kwijt aan de eerste versie. En dan begint de magie pas! Je zult het boek nu gaan lezen, herschrijven, herlezen en weer herschrijven. Dit proces kan makkelijk weer een paar maanden duren. Je zult niet in één keer klaar zijn, wil je een redelijk tot goed boek schrijven. Hoewel sommige schrijvers hun boek letterlijk in één keer schrijven en nooit meer teruglezen. Ik ben daar te perfectionistisch voor.

6. Stel jezelf een deadline

Een deadline is echt essentieel met zo’n groot project als een boek. Zonder deadline geen stok achter de deur. Zonder stok achter de deur geen boek. Dus doe jezelf een plezier en stel een harde deadline waar je echt niet aan mag komen. Reken altijd twee keer zoveel tijd voor een boek dan je zelf in gedachten hebt. Een half jaar tot jaar is geen gekke tijdsplanning. Het schrijven alleen is niet eens het meeste werk, maar in alles eromheen gaat megaveel tijd zitten. Van herschrijven, nog een keer herschrijven, ontwerpen, redigeren, publiceren, laatste puntjes op de i, en ga zo maar door.

7. Publiceer zelf en geef een feestje

Serieus, als je ooit hebt gedacht om een boek te schrijven, dan is nu het moment. Nog nooit is het zo makkelijk geweest om een platform te vinden of te creëren waar je jouw verhaal kwijt kunt. Een boekenwinkel is bijna uit de tijd, omdat je jouw boek online kunt aanbieden. Grote en dure uitgevers zijn niet meer nodig, aangezien het zo laagdrempelig is om jouw boek in eigen beheer uit te geven.

De beste manier om zo iets te vieren is natuurlijk om een feestje te geven als jouw boek af is. Daarom presenteer ik dan ook op 10 oktober mijn boek Innerlijke Superheld in combinatie met de Superhelden Boostcamp. Het belooft een leuke dag te worden vol enthousiaste mensen en gave workshops en je leert er ook nog eens veel van! Ik zou het super vinden om je daar te ontmoeten en te praten over jouw schrijfplannen. Tot dan!

High five, Justin

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Ondernemerschap
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Boek schrijven? Dat kan in 7 simpele stappen'?