Carrièregericht. Wie? Ik?

Annemarie Appelman

Annemarie Appelman is 27 jaar. Haar zoektocht naar een baan op de traditionele manier wierp geen vruchten af. Ze koos ervoor zichzelf in de markt te zetten via social media: blogs, Linkedin, Facebook en Twitter. Haar ervaringen kun je de komende weken lezen op careerwise.nl.

Geen uitgestippeld plan

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het eigenlijk wel erg grappig vind dat juist ik gevraagd word om op Careerwise te bloggen. Ik vind mezelf namelijk helemaal niet carrièregericht. Sterker nog, het interesseert me echt helemaal niet welk functietiteltje er op mijn takenpakket wordt geplakt.

Ik heb ook geen uitgestippeld plan voor ogen hoe mijn carrière zich idealiter zou moeten gaan vormen. Expres niet. Ik denk namelijk dat als je daarop focust je de kansen die zich aandienen in een ander licht ziet en misschien eerder links zou laten liggen.

Ik ben dus misschien niet carrièregericht, maar ambitieus ben ik daarentegen wel. Ik wil namelijk altijd overal het meeste uit halen. Ik ben ambitieus in dat ik mijn steentje bij wil dragen aan de maatschappij. En dat heeft dan eigenlijk vanzelf een positief effect op je carrière. Althans, zo denk ik. Als je iets met passie doet, dan valt dat op, dan blink je uit in wat je doet en zal je je eerder verder ontwikkelen binnen de organisatie waar je werkt.

Keuzes

Ik merk dat veel jonge mensen om mij heen ontevreden zijn in hun werk. Ze werken puur om hun inkomen veilig te stellen. Zo zijn ze uiteraard niet gestart bij hun nieuwe werkgever, maar toch zijn ze nu wel op dat punt. Ze worden niet meer blij van het werk dat ze doen. Ze durven alleen niet de stap te nemen om hun baan op te zeggen en zich vol te storten op waar ze blij van worden. Want ergens weten ze dat wel namelijk. Ergens diep van binnen weten ze namelijk echt wel waar ze blij van worden. Je moet het alleen durven toegeven.

Als je alle verwachtingen van anderen en vooral die van jezelf van je af gooit, dan hou je over waar je hart ligt. Dan kan het best zijn dat je eigenlijk de verkeerde opleiding hebt gekozen, of blij wordt van iets heel eenvoudigs zonder ingewikkelde functietitels. Who cares!?

Volg je hart

Mijn advies is dan ook, blijf niet hangen in oordelen over wat je zou moeten doen. Ga voor het werk waar je hart ligt, waar je blij van wordt. En als je dat niet zeker weet, loop dan desnoods eerst een tijdje stage naast een ander baantje om te ontdekken of het echt wel zo leuk is als je denkt. Of doe vrijwilligerswerk om te kijken of die ene branche nou echt is wat je ervan had verwacht. Grijp gewoon alle kansen aan om uit te proberen waar je nou echt blij van wordt.

Jump! by Jose Antonio Blaya Garcia on Flickr
Foto: Jose Antonio Blaya Garcia

Als jij gaat doen waar je hart ligt dan ga je daar ongelofelijk goed in zijn en heel veel plezier in hebben. Daar gaat het om. Carrière is dus niet iets om na te streven, het is iets wat vanzelf komt als je je hart volgt.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Ken jezelf, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Carrièregericht. Wie? Ik?'?