De snelste manier om te zijn wat je wilt worden

In mijn tijd als HR officer voor een internationale organisatie vroeg de assistente van een directeur me om hulp. Ze wilde groeien van directie-assistente naar een positie binnen recruitment. “Ik wil zo graag meer ondersteuning geven aan recruitment. Ik bied zo vaak mijn hulp aan, maar de managers vragen me nooit om ondersteuning.” Mijn gouden tip aan haar? “If you want to be a recruitment assistant, act like one! And start today!”

De snelste manier om te zijn wat je wilt worden is het gedrag te laten zien dat past bij de functie die je ambieert.

Ik stelde haar voor dat ze zich als recruitment assistente zou opstellen, zodat de managers haar als een waardevolle recruitment assistente gingen zien. Wat zou een recruitment assistente doen? Bijvoorbeeld kijken hoe concurrenten felbegeerde kandidaten porren om te solliciteren en hier een A4 over schrijven voor relevante managers. Of het sollicitatieproces efficiënter inrichten door tools te ontwikkelen, zoals evaluatieformulieren. Of de cv’s die bij haar binnenkwamen niet blind doorsturen, maar aantekeningen maken en een voorstel doen welke persoon deze het best kan beoordelen. Proactief handelen dus! Ze begon hiermee en werd al snel gevraagd meer van dit soort taken op zich te nemen. En zo werkt het ook voor jou.

Wacht niet op de gouden kans, maar begin gewoon!

Of je nu binnen je organisatie wilt veranderen van werk, buiten de deur zoekt of werkzoekend bent: wat wil je zijn? Of liever: hoe wil je gezien worden? En wat doet iemand in de functie en positie die jij ambieert? Waar praat diegene over? Waar laat diegene zich zien? Hoe profileert die persoon zichzelf?

Als je iemand kent die de functie heeft die jij ambieert kun je die persoon ook eens observeren. Dat klinkt wat vreemd en klinisch, maar iemand die succesvol is in het werk dat jij wilt doen, kan je veel leren over hoe jij gezien wilt worden. Belangrijk daarbij is dat je nooit een rol speelt en altijd jezelf blijft. Als de functie die je ambieert bij je past, hoef je ook geen rol te spelen. Maar omdat je groeiende bent richting die functie, kun je wellicht wel wat hulp van de ervaren rotten in het vak gebruiken. Leer van hen en doe zoals zij doen, maar dan op jouw eigen manier, met je eigen persoonlijke touch.

Hoe ik loopbaancoach werd

Het klinkt te simpel voor woorden, en dat is het ook. Het vraagt alleen om wat lef.  Vertel mij wat… Toen ik in 2007 als loopbaancoach begon, had ik geen aantoonbare coach-ervaring (al had ik jarenlang mensen buiten mijn werk om geholpen met loopbaanvragen), geen relevante opleiding (want mijn Personeel & Organisatie studie had ik niet afgemaakt) en geen naam. Dus zat er maar één ding op: als ik als loopbaancoach gezien wilde worden, moest ik me zo gedragen. Vanaf die dag vertelde ik iedereen die vroeg “wat ik deed” dat ik loopbaancoach was. En zo bouwde ik uiteindelijk mijn bedrijf op.

Begin vandaag nog

Dus: begin vandaag met doen zoals je zou doen als je de gedroomde functie al bezat! Zo maak je de juiste dingen zichtbaar, voed je jezelf met de nodige informatie en inspiratie en creëer je kansen om je loopbaandoel ook echt te bereiken.

Wat zou jij vandaag doen als je op de plek zat die je ambieert?

Een aantal ideetjes om je op weg te helpen. Als je de functie die je ambieert al had:

  • in welke groepen op LinkedIn zou je dan actief zijn? Word vandaag nog lid!
  • in welke netwerkgroepen zou je je begeven, welke congressen of trainingen zou je bezoeken? Google wat rond en meld je aan!
  • welke relevante artikelen in je vakgebied zou je delen op social media? Deel deze week minstens 1 boeiend artikel!
  • wat stond er dan in je headline op LinkedIn of in je profiel op je cv? Hup dan! (ook als je in loondienst werkt hoeft hier niet te staan welk werk je NU doet!)
  • welk verhaal zou je dan vertellen over wie je bent en wat je doet? Tijd voor een nieuw verhaal!
Webinar Ontwerp een traineeship of Talentprogramma - Careerwise - Trainers voor Young Professionals
Tags: , , , , ,
Vraag van de maand
Reflecteren zie ik als de belangrijkste sleutel voor mijn ontwikkelingDoor te (leren) reflecteren ontwikkel ik mijzelf het beste
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De snelste manier om te zijn wat je wilt worden'?