De succesformule stap 1: Activatie

Een gastbijdrage van Susan Amoraal:

In 3 stappen naar succes

Zijn er echt maar 3 stappen nodig om succes te ervaren? Het antwoord is ja! Er zijn drie basisbeginselen voor succes. Hoe lang je er over doet om die stappen te zetten is echter aan jou. Voordat ik deze stappen met je doorneem, wil ik eerst iets aan je vragen: wat is succes eigenlijk? Wat is succes voor jou? Is het die mooie auto voor de deur? Dat grote huis waar je in woont? Of gaat het jou meer om geluk en om het doen wat je het liefste wilt doen?

De succesformule

Succes = Activatie x Creatie x Transactie. Uit een onderzoek naar succes, dat ik vorig jaar deed, kwam naar voren dat succes een moment is waarop je geluk ervaart. Ook andere onderzoeken bevestigen dit, zoals het onderzoek dat vorig jaar in opdracht van Stichting 4YoungPeople en Careerwise onder Young Professionals gehouden werd: succes = geluk.

Wat heb je aan deze informatie?

Als succes een moment is waarop je geluk ervaart, is het goed om te weten waar je echt gelukkig van wordt. Wat is succes voor jou en hoe ziet dat er uit? Hierdoor kun je de momenten waarop je geluk ervaart namelijk ook bewust creëren. In deze driedelige blogserie leg ik je uit hoe je dit het beste kunt doen. Als je deze stappen met de nodige aandacht doorloopt en herhaalt, zul je merken dat succes dichterbij is dan je denkt!

Stap 1: Activatie

Succes begint bij het activeren van je bewustzijn. Maar wat is je bewustzijn eigenlijk? Bewustzijn is jouw subjectieve kijk op de wereld. Het is de manier waarop je jouw wereldbeeld inkleurt: de overtuigingen die je hebt, de manier waarop je dingen interpreteert en het automatische gedrag waar je geen controle over lijkt te hebben.

Waarom doe ik dit?

Door het stellen van de volgende vragen en het onderzoeken van wat je erop antwoordt maak je een start met de activatie van je bewustzijn.

  1. Waarom doe ik wat ik doe?
  2. Waarom denk ik wat ik denk?
  3. Waarom voel ik wat ik voel?

Als je hier nog maar weinig mee bezig bent geweest kan het je misschien afschrikken en wat overdreven lijken. “Is dit nu echt nodig om succes te ervaren? Kan ik niet gewoon mijn werk doen? Dat gaat prima!” Dat klopt. Als het voor jou prima is, hoef je ook geen actie te ondernemen. Maar als je ook maar een seconde twijfelt of je wel alles uit jezelf haalt wat er in zit, begin dan met het verzamelen van antwoorden op deze belangrijke vragen. Zet de succesformule in!

Durf eerlijk te zijn

Onderzoek of de ‘verhalen’ die je aan jezelf en anderen vertelt nog wel kloppen. Durf eerlijk te zijn en neem verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Wat is jouw passie? Waar wordt je nu echt gelukkig van? En wie of wat staat jouw succes nog in de weg? Begin klein. Misschien zullen sommige antwoorden je niet bevallen, of juist helemaal niet verrassen. Gun jezelf de tijd om je bewustzijn langzaam te vergroten en te activeren.

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Loopbaan, Oriënteren, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De succesformule stap 1: Activatie'?