Tien gouden stage regels

Een gastbijdrage van Esmee Pater:

Voor bijna iedere student is een stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het geeft je de mogelijkheid je kennis in de praktijk te brengen, een netwerk op te bouwen en je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Maar hoe vind je een geschikte stageplaats? Hierbij onze tien gouden stage regels:

1. Think big?

Go small! Iedere student wil bij de grote erkende bedrijven of merken stage lopen. Dat betekent dus dat je te maken hebt met forse concurrentie van andere studenten. Bij een kleinere en minder bekende organisatie kun je echter vaak veel meer betekenen: je wordt vrijer gelaten in je stage-activiteiten en je input en theoretische kennis ‘vers van de schoolbanken’ worden meer gewaardeerd.

2. Pinokkio

Kijk verder dan je neus lang is. Het is goed om je te oriënteren op verschillende bedrijven en diverse branches. Voor veel algemene studies zoals commerciële economie, marketing, of personeel en organisatie geldt dat je voor een stage vrijwel bij alle organisaties terecht kunt. De zoekopties zijn dus enorm. Het doen van meerdere sollicitaties zorgt er voor dat je organisaties kunt vergelijken en zelfs kunt onderhandelen over voorwaarden omdat je bij meerdere organisaties bent aangenomen. En waarom geen open sollicitatie versturen naar een organisatie die jou aanspreekt, maar die op dit moment geen relevante vacature open heeft staan? Wie weet komt er toch een verrassende opdracht uit.

3. C.V.

Stem je CV af op de stage en/of het bedrijf. Noem interessante activiteiten en relevante ervaringen zoals je bijbaantje, een gevolgde minor, jouw taken in een commissie of tijdens een bestuursjaar. Maar overdrijf niet, verzin geen activiteiten bij die je niet echt gedaan hebt en durf ook dingen weg te laten die niet relevant zijn.

4. ‘Waarom moeten we jou aannemen als stagiair?’

‘Waarom niet?!’ Weet wat je waard bent en waar je kwaliteiten liggen. Je kennis is actueel en je input kan een frisse wind voor de organisatie betekenen. Maar ben ook reëel, je bent er ten slotte om te leren.

5. Huwelijkse voorwaarden

Durf assertief te zijn en kom met eigen ideeën. Onderhandelen mag, het vastleggen van afspraken ook.

6. ‘Goeiesmorgens juffrouw Jannie’

Je bent geen koffiejuffrouw. Zorg dus dat je opdrachten krijgt die passen bij je niveau. Andersom gezien is het ook belangrijk dat je het eerlijk toegeeft indien je denkt dat een opdracht te hoog gegrepen is of als je denkt echt wel wat hulp nodig te hebben bij de project.

7. Monica Lewinsky

Gedraag je professioneel! Ook als de rest van het bedrijf dronken is tijdens de kerstborrel, of als een affaire met je baas je erg spannend lijkt. Je stage kan je ten slotte een baan opleveren na je studie. Is het niet bij de betreffende organisatie zelf, dan misschien wel vanwege de uitstekende referenties die je van ze krijgt of via het netwerk dat je dankzij de organisatie hebt opgebouwd.

8. Supriseparty

Surprises zijn eigenlijk alleen leuk bij Sinterklaas. Zorg dus dat de afspraken voor jezelf en voor het stagebedrijf helder zijn en dat niemand achteraf voor verrassingen komt te staan. Leg afspraken vast op papier, bespreek wat jouw taken zijn en wat je verwacht van de organisatie en begeleiding.

9. Till death do us part?

Wees niet bang om een slechte stage vroegtijdig te beëindigen. Als de organisatie je niet bevalt, de taken echt onder je niveau zijn of de begeleiding ronduit slecht is dan is het verstandig om de (weldoordachte) keuze te maken voor het beëindigen van je stage. En ook daar leer je ten slotte van, zo kun je voor een volgende keer beter inschatten wat wel en niet bij je past.

10. Deel je ervaringen!

Plaats een recensie over je stage op stagerecensies.nl en help andere studenten om zich beter voor te bereiden en te oriënteren op een passende stageplaats.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Tien gouden stage regels'?