Het mislukken van een verandering is vast herkenbaar: Je neemt je nieuwe dingen voor, bijvoorbeeld op basis van feedback, maar valt toch snel weer in het oude patroon. Ook na trainingen en opleidingen vervagen de nieuwe inzichten al snel weer omdat je weer volop wordt opgeslokt door de dagelijkse praktijk. Maar daar is wat aan te doen! Door de verandermethode van Ben Tiggelaar in drie stappen toe te passen, lukt verandering in een mum van tijd.
Stap 1: het bepalen van je doel
Als eerste stel je het doel vast dat je wilt behalen door middel van een verandering. Bij het ontwikkelen van je leidinggevende kwaliteiten kom je vaak tot een beschrijving van iets dat je meer of minder zou willen kunnen of doen. Voor het brein werkt de methode het beste als je de verandering positief formuleert.
Een paar voorbeelden:
- Ik wil meer aandacht voor mijn mensen hebben.
- Ik wil meer delegeren door gebruik te maken van de kwaliteiten van anderen.
- Ik wil het vragen van feedback een standaard onderdeel maken van mijn leiderschap.
Let op: kies één veranderdoel tegelijk!
Stap 2: het beschrijven van je gewenste gedrag
Vervolgens bedenk je gedragingen die nodig zijn om jouw doel te kunnen behalen en kies je de belangrijkste, het gedrag dat de meeste impact zal hebben. Het is van belang dat je het gedrag heel concreet beschrijft, we noemen dat ‘zichtbaar gedrag’. Je kunt het voordoen en anderen kunnen het zien en nadoen.
Ook hier een paar voorbeelden:
- Ik ga in gesprekken met mijn mensen minstens drie open vragen stellen.
- Ik blok per dag minimaal een half uur in mijn agenda om rond te lopen op de afdeling.
- Ik ga per maand minimaal drie gesprekken aan op basis van de oefening feedback vragen.
Stap 3: het regelen van support, je hulpbronnen
Je hebt nu je doel en het concrete zichtbare gedrag helder, maar dan ben je er nog niet.
Veranderen kun je vaak niet alleen, dus is het handig als je support opzoekt en benoemt. Je beschrijft welke technieken je kunt inzetten die het nieuwe gedrag ondersteunen.
Als vuistregel geldt: kies voor drie support-technieken. Er zijn drie aanjagers voor gedragsverandering: je capaciteiten (kan ik dit?), je motivatie (wil ik dit?) en de omgeving (lukt het hier?).
Een paar voorbeelden van support:
- Volg een training coachend leidinggeven (capaciteit)
- Regel een eigen monitoringsysteem, bijvoorbeeld één bal in een pot op je bureau voor elk feedbackgesprek dat je hebt gedaan (motivatie)
- Deel je concrete voornemen met je team en andere collega’s en vraag om hun steun (omgeving)
Verandering in gedrag
Nieuw gedrag leren kost tijd, dus plan drie tot zes maanden om het nieuwe gedrag aan te leren en je doel te bereiken. Daarna start je weer met het bepalen van een nieuw doel. Als je tussentijds het nieuwe gedrag beheerst maar daarmee je doel nog niet bereikt hebt, kies je aanvullend nieuw gedrag om mee aan de slag te gaan.
Veel succes!