Drang naar verandering!

Michelle-Gimbrere

Michelle Gimbrère (34) studeerde geschiedenis en werkte bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Ze besloot om naast deze fulltime baan een tweede studie op te pakken, namelijk rechten aan de Universiteit van Leiden. Aan Careerwise vertelt ze hoe ze dit heeft ervaren en hoe ze er nu op terugkijkt.

Vele wegen

Hoe ik terechtgekomen ben waar ik nu zit?… zeker niet via de gangbare weg. Dat vele wegen naar de advocatuur kunnen leiden blijkt wel uit mijn atypische loopbaan. Mijn carrière startte bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), waar ik na afronding van mijn studie geschiedenis terecht kwam. Binnen het ministerie heb ik een leuke tijd gehad en verschillen rollen vervuld maar na enkele jaren kwamen bij mij de twijfels. Zat ik nog wel op mijn plek? Ik was eigenlijk toe aan iets nieuws, een verandering van omgeving en een nieuw vakgebied. En zo besloot ik me in te schrijven voor de studie rechten bij de Universiteit Leiden, campus Den Haag.

Geen vastomlijnd plan

Ik koos bewust voor rechten omdat het een studie is waarmee je vele kanten op kunt. Een vastomlijnd plan had ik niet toen ik aan deze studie begon. Mijn instelling was: “eerst maar eens het eerste jaar doorkomen en dan zien we wel”. Het worstelen met juridische vraagstukken sprak me erg aan en daarnaast vond ik het een verademing dat ik de kennis die ik opdeed direct in de praktijk kon brengen. Juist de praktische kant van mijn studie miste ik bij geschiedenis. Een goede keus dus!

Van propedeuse tot bul

Ik studeerde met plezier en voor ik het wist had ik mijn propedeuse op zak. Toen het eerste jaar vlot was verlopen, besloot ik voor de bachelor te gaan en ook dat bleek haalbaar. Met de master in zicht kon ik niet opgeven en ging ik voor de bul. Na vier jaar avondstudie behaalde ik mijn tweede academische graad.

IMG_2012
Tijdens mijn buluitreiking

Bloed, zweet en tranen

Inmiddels ben ik erachter dat velen erover denken om een tweede studie op te pakken maar het uiteindelijk niet doen. “Ik heb het al zo druk met andere zaken”, is het meest gehoorde argument. Ik kan niet ontkennen dat het me bloed, zweet en tranen heeft gekost om naast een fulltime baan een bachelor en uiteindelijk een master te doen. Mijn belangrijkste drijfveer is steeds mijn enthousiasme voor de studie rechten geweest. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je iets leuk en interessant genoeg vindt, en je bereid bent om concessies te doen en maximale inzet te tonen, alles haalbaar is.

Balans tussen werk en studie

De combinatie van werken en studeren heeft voor mij goed uitgepakt omdat ik constant de discipline heb kunnen opbrengen om de studiestof bij te houden. Dat betekende dat ik dikwijls ’s avonds na mijn werk bleef zitten om nog enkele uren te studeren. Ook de weekenden en vakanties stonden deels in het teken van de studie. Daarbij ben ik mijn werk niet op andere wijze gaan invullen of uitvoeren maar ik heb mijn ambities wel (tijdelijk) bijgesteld. Ik heb mezelf voorgenomen om gedurende de studie op hetzelfde werkniveau werkzaam te blijven en geen carrièrestappen te maken. Zodoende hield ik mijn handen vrij om de studie met succes af te ronden.

Invloed op privéleven

Waar ik wel veel moeite heb gehad, is het feit dat mijn keuze voor de combinatie van werk en studie zijn weerslag heeft gehad op mijn privéleven. Het was bijvoorbeeld even slikken toen ik drie dagen nadat mijn zus ten huwelijk was gevraagd pas op de hoogte was van het nieuws. Ik had mijn telefoon uitgezet in verband met de voorbereiding van tentamens. En zo heb ik nog wel meer bijzondere momenten moeten missen en vrienden en familie teleur moten stellen. Ik heb dit probleem enigszins kunnen oplossen door afspraken zoveel mogelijk ver van tevoren in te plannen. Het vinden van een juiste balans is echter altijd lastig gebleven.

Sprong in het diepe

Na afronding van de studie rechten, heb ik nog even getwijfeld of ik niet bij BuZa zou blijven waar ik aan de slag kon als juridisch medewerker. In mijn drang naar verandering besloot ik de gok te wagen en te solliciteren bij een aantal advocatenkantoren. Benieuwd waar ik uiteindelijk aan de slag ben gegaan? In deze blog vertel ik daar meer over.

Tags: Carrièreswitch, Drijfveren, Ken jezelf, Scoor die baan, What's next?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Drang naar verandering!'?