Écht iets veranderen in de wereld

Maartje Loomans, Philips

Maartje Loomans (30) werkt als Black Belt Sustainability bij Philips en werd vorige maand verkozen tot ‘Beste manager’ tijdens de ‘Young Professionals of the Year’ verkiezing. Maartje is gepassioneerd over het werk dat ze doet. ‘Het oplossen van complexe problemen rondom duurzaamheid maakt mijn werk waanzinnig interessant.’

Wat maakt jou een goede manager?

De jury oordeelde dat ik een ‘enthousiaste en een onbevangen houding combineer met een scherp zakelijk inzicht’. In grote lijnen klopt dat ook wel. Ik ben energiek en enthousiast, maar neem geen blad voor mijn mond als ik het ergens niet mee eens ben.

YPY2010

Hoe kwam je als student bij Philips terecht?

Voor mijn studie Business Administration deed ik onderzoek naar innovatie en allianties. Ik had mijn zinnen gezet op een interview met de Vice-president van Senseo, maar wist dat dit een bijna onmogelijke opgave zou worden. Via-via kreeg ik het toch voor elkaar en mocht ik langskomen. Blijkbaar was hij onder de indruk, want ik kreeg direct een uitnodiging om te komen solliciteren!

Je bent Black Belt Sustainability. Wat houdt dat in?

In 2004 begon ik als product manager Consumer Electronics en heb inmiddels verschillende functies binnen het bedrijf doorlopen, waaronder als marketing manager en interim marketing director bij Kitchen Appliances. Sinds kort zit ik in het development programma “Black Belts” voor High Potentials.

Als Black Belt (een soort interne consultant) krijg je één jaar om te werken aan 2 vraagstukken, waarbij het doel is om aan verschillende afdelingen ondersteuning te geven. Dat kan op het gebied van marketing of logistiek, maar ik vond het belangrijk om met mijn werk iets bij te dragen aan een hoger doel. Je kunt natuurlijk naast je werk vrijwilligerswerk doen, maar bij een grote organisatie kun je pas écht iets veranderen in de wereld. Ik heb daarom de kans aangegrepen om me binnen het ‘Black Belt’ traject te richten op Sustainability.

Met welk project ben je nu bezig?

Momenteel werk ik aan het realiseren van de recycle targets binnen Philips Consumer Lifestyle. Philips hecht veel waarde aan verantwoord ondernemen en heeft een duidelijke en ambitieuze visie geformuleerd. Voor Domestic Appliances is de ambitie neergelegd om meer recycled content te gebruiken, de collectie te verhogen en toe te werken naar een ‘closed loop’ systeem. Ik hou me bezig met het uitwerken van de roadmap om tot deze ambitie te komen.

Wat vind je het leukste aan je baan?

Ik vind het waanzinnig gaaf om mee te denken over het vraagstuk ‘Sustainbility’. Iedereen weet dat we ermee aan de slag zijn en dat het een reis is. Het onderwerp is continu in beweging en op sommige gebieden nog echt nieuw terrein. De vraagstukken zijn dan ook vaak veel complexer dan je denkt, deels omdat er veel spelers bij betrokken zijn. Het gaat dan ook niet alleen om veranderingen bij Philips maar verandering van een heel systeem.

We zijn met een enorm gedreven team bezig de standaard te creëren. En dat voel je. Het is super om te zien dat iedereen die aan dit onderwerp werkt met passie en energie probeert het verschil te maken.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben er trots op onderdeel te zijn van een grote organisatie waar ik als individu ook werkelijk invloed kan uitoefenen op de richting die we als bedrijf opgaan.

Tags:
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Écht iets veranderen in de wereld'?