Een boek schrijven: Het schrijfproces

Een boek schrijven het schrijfproces Sandra Pieters

Een stille wens om een boek te schrijven: herken je het? Sandra Pieterse wel, en in 2020 maakte zij haar droom waar. In deze blogserie neemt ze je mee in haar droom om een boek te schrijven, het schrijfproces en publicatie en uiteindelijk de terugblik. Hoe voelt het om dat boek echt in handen te hebben? Om je droom waargemaakt te hebben? Lees mee! Dit is deel twee. Deel één vind je hier en deel drie wordt nog gepubliceerd.


Half mei zou mijn traject starten. Het traject duurde zes weken, dus ik wist dat het flink aanpoten was. Door de boeken die ik al had gelezen, had ik al een beeld gekregen van welke stappen ik moest gaan zetten. Voordat het officiële traject startte begon ik vast met de voorbereiding. Ik dacht vast na over welke tien stappen ik in mijn boek wilde beschrijven. En het belangrijkste; ik werkte mijn blue print vast uit. Een blue print is de kapstok van je boek. Hierin geef je aan welke hoofdstukken je boek heeft, waar je het over wilt hebben, welke opdrachten, vragen en praktijkvoorbeelden je wilt delen per hoofdstuk. Op die manier heb je houvast als je het hoofdstuk gaat schrijven. Hier alvast de tijd voor nemen heeft me enorm geholpen. Hierdoor startte ik met een goed gevoel en liep ik wat voor op de planning. Dat gaf mij rust.

Waardevolle tips van Careerwise

Voordat ik startte had ik nog een inspirerend gesprek met één van de redacteuren van Careerwise. Zij vertelde me dat ze al eerder boeken had geschreven en gaf mij veel waardevolle tips. Een tip die mij enorm hielp was: ga niet schrijven en redigeren tegelijk. Dat zijn echt verschillende skills. Je hebt even pauze nodig, maak bijvoorbeeld een wandeling, voordat je gaat redigeren. Ook het zetten van een wekker om bijvoorbeeld 30 minuten geconcentreerd te schrijven, zonder afleiding, hielp mij. Het was heel fijn om dit soort tips van een ervaringsdeskundige te krijgen.

Het schrijfproces begint

Half mei was het dan zover. De officiële start van het schrijfproces. Wekelijks was er op maandagochtend een groepssessie waarin ik samen met nog circa vijftien ondernemers informatie kreeg, vragen kon stellen en te horen kreeg wat er die week van ons werd verwacht. Gedurende de week was er dan nog een schrijfsessie gepland of een Q&A sessie.

Energieboost door het schrijven

Ik kreeg enorm veel energie van het schrijven. Ik schreef dagelijks een uur voordat ik aan het werk ging, in de weekenden en ’s avonds. Dat klinkt veel en dat was het ook, maar het voelde niet vervelend. We zaten toen ook nog met veel beperkingen vanwege het coronavirus, dus mijn sociale agenda was toch al vrij leeg en dat werkte voor mij heel fijn. Het gaf een enorme kick als ik een hoofdstuk af had en dit door kon sturen naar mijn meelezers.

Schrijven is: gewoon zitten en beginnen

Het was flink doorwerken maar stap voor stap kreeg mijn boek meer vorm. Het gaf veel voldoening om te merken dat schrijven ook gewoon doen is. Niet wachten op inspiratie, maar gewoon zitten en beginnen en dan zie je wel wat je schrijft. Dat werkte goed. Het schrijven ging vrij soepel bij mij. Ik ben bij één hoofdstuk vastgelopen.

Een boek schrijven kun je niet alleen

Gelukkig heeft één van mijn meelezers toen meegedacht en geholpen om het kloppend te maken door zijn idee visueel te maken. Al pratend kwamen we toen tot de oplossing. Dat is ook meteen één van de belangrijkste lessen voor mij bij het schrijven. Je hebt echt hulp nodig van andere mensen om je boek te schrijven. Voor het meelezen, als luisterend oor, als kritische meedenker, als extra paar ogen om de teksten te checken en als spiegel als je even vastloopt.

Het boek is klaar!

En dan is het zover; het boek is klaar. Dan begint het aanscherpen, redigeren en finetunen. Dit was voor mij het lastigste deel. Keer op keer alles op detailniveau opnieuw lezen vond ik best lastig en niet zo leuk om te doen. Op een gegeven moment zie je het zelf niet meer. Zo fijn om dan je partner, meelezers en andere hulptroepen in te schakelen om toch de laatste puntjes op de i te checken.


Je kunt Sandra’s boek hier bestellen.

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Talent en passie
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een boek schrijven: Het schrijfproces'?