Een mooie dag om een fout te maken

mooie-dag-om-een-fout-te-maken-pexels-miguel-constantin-montes-249613

Een bijdrage van Petra Rierink:

Tijdens een video-interview wat ik laatst afnam zat het kabeltje van het geluid niet helemaal goed. Gevolg: geen stereo audio en dus onbruikbaar materiaal. Ik kwam er achter toen het interview even onderbroken werd. Dat gaf me onverwacht de gelegenheid om mijn instellingen te checken en daardoor kwam ik er achter. Oeps… Gelukkig kwamen daarna nog genoeg interessante dingen voorbij om een video te kunnen maken.

Leren van fouten

Ik maakte dus een fout. Én ik leerde ervan. Want bij alle volgende interviews check ik voortaan extra goed of alle kabeltjes er goed in zitten. Dat gebeurt me dus niet snel nog eens.

Fouten maken mag

Het is OK om fouten te maken. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Een tijdje geleden heb ik het boek De Kracht van Kwetsbaarheid van Brené Brown gelezen. Daarin schrijft ze onder andere het volgende over perfectionisme.

Perfectionisme is een vorm van zelfbescherming. (…) De overtuiging dat als we dingen perfect doen en er perfect uitzien, de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte kunnen minimaliseren of voorkomen. (…) Het weerhoudt ons ervan gezien te worden. (…) Perfectionisme draait in wezen om het verkrijgen van goedkeuring. (…) Het is op de ander gericht. ‘Wat zullen ze ervan vinden?’

Perfectionisme is dus extern gericht, op de mening van anderen. Terwijl je daar toch geen invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt, is je zelfbeeld en jezelf niet zo hard veroordelen als je een fout maakt.

‘Doen’ en ‘zijn’ loskoppelen

Bij perfectionisme koppel je als het ware je functioneren aan je zijn: ik doe iets goed = ik ben goed. Op het moment dat je iets fout doet, wordt het: ik doe iets niet goed = ik ben niet goed (genoeg). Op het moment dat je dat van elkaar loskoppelt, zet je volgens mij een stap in de goede richting. Je bent nog steeds een goed persoon, ook al maak je soms een fout.

Imperfecties maken je menselijk

Het grappige is, dat we handgemaakte producten vaak mooi vinden, juist omdát ze niet perfect zijn. Het zijn de imperfecties die de producten uniek maken. Hetzelfde geldt voor mensen. Imperfectie maakt ons menselijk. Het is OK om je minder sterke punten ook te laten zien, te zeggen dat je iets niet weet en fouten te maken.

Creatief door fouten

Er zit trouwens nog een voordeel aan het maken van fouten. Het zorgt ervoor dat er spontane momenten ontstaan die goed zijn voor creativiteit en innovatie. Nog niet overtuigd? Bekijk dan dit filmpje even.

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Personal Branding, Werkplezier, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een mooie dag om een fout te maken'?