Een opleiding starten naast je baan: waar begin je met zoeken?

Een opleiding starten naast je baan: waar begin je met zoeken?Opleiding starten naast je baan de juiste opleiding kies je zo - pexels-craig-adderley-1467564

Een opleiding starten naast je baan: denk jij er weleens over na? Ik stiekem wel. Ik heb al eerder gestudeerd naast mijn baan; en ik vond het een hele fijne combinatie. Op m’n werk lekker aan de slag en één of twee momenten in de week even heel duidelijk voor mijn persoonlijke groei. Inmiddels is het precies een jaar geleden dat ik mijn diploma haalde, en begint het langzaam weer te kriebelen. Een opleiding starten naast je baan: waar begin je met zoeken?

Keus genoeg

Het voordeel is dat er tegenwoordig én keus genoeg is én een leven lang leren wordt gestimuleerd. Doordat een leven lang leren zo gestimuleerd wordt, houden opleidingsaanbieders meer rekening met jongeren die naast hun baan willen studeren, dus is er meer flexibiliteit gekomen in het volgen van een opleiding. Daarnaast sluiten de niveaus steeds beter op elkaar aan, waardoor doorstuderen steeds gestroomlijnder gaat. Tot slot stimuleert de overheid een leven lang leren effectief, waardoor de overheid (een deel van) je educatieve kosten vergoed. Oftewel: de keuze is reuze én weer beginnen met studeren is veel toegankelijker dan bijvoorbeeld tien jaar geleden.

De keerzijde van al die keuzes

Het nadeel van al die keuzes is natuurlijk: keuzestress! Je wilt namelijk wel een goede keuze maken. Een opleiding starten naast je baan gaat je sowieso heel veel plezier, nieuwe mensen voor in je netwerk, mooie ervaringen en nieuwe kansen bieden, maar het kost je ook veel tijd en enige moeite. Dat moet natuurlijk wel ergens toe leiden, en dus is de drempel om daadwerkelijk een studie uit te kiezen vrij hoog. Doordat er zoveel keus is, is er zeker weten een opleiding die precies bij jouw wensen en behoeften aansluit. Maar ja: hoe vind je die? En hoe weet je dat je de goede keuze maakt?

Aan de slag

Daarom helpen wij je graag om wat overzicht te krijgen in opleidingsland. Allereerst een paar nuttige vragen waar je mee aan de slag kunt:

Overzicht in opleidingsland

De volgende lijst geeft je een overzicht van de soorten opleidingen waaruit je kunt kiezen.

Mbo-opleiding

Misschien heb je al een mbo-opleiding afgerond, ben je nu aan tijdje aan het werk en zou jij je graag verder willen specialiseren in je vakgebied. Je kunt bijvoorbeeld een andere mbo-opleiding volgen, wie weet krijg je wel een aantal vrijstellingen vanwege je eerste opleiding. Zo doorloop je sneller het opleidingstraject en pak je wél die verdieping of verbreding mee.

Associate degree-opleiding

Wil jij snel doorstromen naar hbo-niveau, dan is een associate degree ideaal voor jou. In twee jaar tijd haal jij je hbo-diploma en doe je veel praktijkervaring op met echte opdrachtgevers. Een Ad is ook een snelle manier om jezelf op-, om- of bij te scholen. Het voordeel is dat een opleiding van twee jaar beter te overzien is dan een opleiding van vier jaar of zelfs meer.

Hbo of wo

Wil jij je echt helemaal vastbijten in een onderwerp en heb je de mogelijkheid om dat voor langere tijd te doen? Dan is het hbo of het wo de perfecte kans. Misschien heb jij je hbo al afgerond, en plak je er toch nog een master aan vast. Why not?

Gespecialiseerde opleidingen

  • Nima opleidingen: Een nima opleiding is een opleiding geëxamineerd door het Nederlandse Instituut voor MArketing. Het gaat dan ook om gespecialiseerde opleidingen op het gebied van marketing, communicatie en sales, zoals een nima digital marketing opleiding. Het voordeel van zo’n nima opleiding is dat het hoog staat aangeschreven bij werkgevers, waardoor zo’n opleiding je baankansen vergroot in de marketing, communicatie en salesbranche.
  • MBA-opleidingen: Een MBA-opleiding is specifiek gericht op mensen die al enige jaren werkervaring hebben en al een hbo of master hebben afgerond. MBA is voluit Master of Business Administration. Een MBA is een bedrijfskundige en bedrijfseconomische master. Ook dit soort opleidingen staan hoog aangeschreven bij bedrijven.

Dit artikel is tot stand gekomen met input van SRM.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een opleiding starten naast je baan: waar begin je met zoeken?'?