Ga voor geluk in je werk

Onlangs keek ik naar de film The Pursuit of Happiness met Will Smith. Een ontzettend mooie film over een man die voor 200% voor zijn eigen geluk gaat en dat van zijn zoontje. Onder zware omstandigheden regelt hij een betere baan en toekomst voor zichzelf. Hoewel het een op-en-top Amerikaanse film met de nodige clichés is, vind ik het positieve dat deze man zijn huidige omstandigheden niet laat bepalen, maar zijn geluk in eigen hand neemt.

Op enig moment in de film vraagt het personage van Will Smith zich af: is geluk eigenlijk maakbaar? Of is het iets dat we slechts kunnen nastreven?

Hoe maakbaar is geluk in je werk?

Onno Hamburger, schrijver van het boek Gelukkig werken haalt in zijn boek een onderzoek aan waaruit is gebleken dat het ervaren van geluk niet zozeer bepaald wordt door de omstandigheden waarin je zit, als wel door je persoonlijkheid. Een positieve instelling en bijvoorbeeld de mate waarin je het gevoel hebt zelf controle te hebben over je leven en je keuzes zijn veel meer bepalend voor in hoeverre je geluk in je werk kunt ervaren.

De essentie: geluk is een gevoel

Een gevoel dat van binnenuit komt. Daarom ben jij de enige die voor dat geluksgevoel kan zorgen. Wat maakt dat jij lekker in je vel zit in je werk? Wat zijn jouw motivatiefactoren? Wanneer kom jij met een voldaan gevoel thuis? Wat zijn jouw talenten en komen die in je werk op dit moment voldoende tot bloei? Allemaal elementen die zorgen voor het ervaren van geluk in je werk.

Geluk in je werk begint bij zelfkennis

Je hoeft jezelf niet te veranderen. Ik ben er zelfs van overtuigd dat je dat niet gaat lukken. En als het je wel lukt, zal het in de praktijk betekenen dat je je eigen persoonlijkheid probeert te ontkennen en een rol speelt om te passen in een plaatje van werk dat je uiteindelijk niet gelukkig gaat maken.

Het is jouw taak om:

  • te bepalen welke omstandigheden jou gelukkig maken en bij jouw persoonlijkheid passen
  • te zorgen dat je in zulke omstandigheden werkt
  • je geluksgevoel en werkplezier te vergroten door focus op wat je wel wilt en door aan te pakken wat je wel kunt veranderen

Dat is wat het personage van Will Smith in The Pursuit of Happiness ook doet.

Kijken naar je mogelijkheden

Hij kijkt naar wat zijn mogelijkheden zijn en wat hij wél kan veranderen, hoewel zijn omstandigheden het hem alles behalve gemakkelijk maken: geen geld, alleenstaande vader, geen opleiding en geen dak boven zijn hoofd. Toch gaat hij voor 200% voor geluk en zet hij door bij tegenslag.

Vastberadenheid

Het ervaren van meer werkplezier vraagt dus van je dat je bewust kijkt naar wat jouw ideale werkomstandigheden zijn. Het vraagt erom dat je vastberaden actie onderneemt om je geluksgevoel te vergroten. Weet jij wat je kunt doen om je geluk te vergroten? Ben jij klaar voor vastberaden actie?

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ga voor geluk in je werk'?