Geef jezelf zelfvertrouwen: de power pose

Geef jezelf zelfvertrouwen de power pose - Floris Valkema

Gespannen voor een presentatie of sollicitatie? Wil je overtuigender overkomen in een vergadering? Geef jezelf dan meer zelfvertrouwen en overtuigingskracht door de kracht van de power pose.

Het voelt echt anders

In mijn studententijd heb ik een blauwe maandag improvisatietoneel gedaan. Eén van de leukste momenten vond ik dat ik koning mocht spelen, maar zonder woorden te gebruiken, dus lekker grommen en snauwen. Ik kreeg een mantel aan en moest de rest laten voelen wie de koning was. Een oefening van hoge status versus lage status. Heerlijk was dat (zegt wat over mij natuurlijk maar daar gaan we nu niet op in, haha) en het voelde ook echt anders.

Jezelf krachtiger voelen

Hoe jij je voelt heeft invloed op je lichaamshouding. Denk maar aan sporters die een finale winnen of verliezen. So far nothing new, maar interessanter is dat het omgekeerde dus ook het geval blijkt te zijn. Dus als je een lichaamshouding aanneemt van iemand die zich krachtig voelt dan ga jij je ook krachtiger voelen. Wetenschapper Amy Cuddy heeft hier onderzoek naar gedaan en er is een mooie TED talk van.

De power pose

Het is bijzonder nuttig om je lichaamshouding te veranderen in situaties waarin jij je minder krachtig voelt. Amy Cuddy raadt aan om twee minuten een krachtige lichaamshouding aan te nemen. In die twee minuten verandert je hormoonspiegel al en dus je gevoel. In mijn koningsmantel had ik overigens maar een halve minuut nodig… Mag je een keer lenen. In twee minuten daalt je stresshormoon cortisol en stijgt het hormoon testosteron, waardoor jij je relaxt en krachtig voelt. Fascinerend toch?

Zo pas je de power pose toe

Een grote en open houding geeft power; een kleine en gesloten houding maakt dat jij je klein en onbekwaam voelt. Ga dus bijvoorbeeld breed staan met je armen in je zij. Of leun naar achteren met je handen in je nek. Kin een beetje omhoog. Je mag er zijn.

Geef jouw zelfvertrouwen een power boost, en neem de power pose aan:

Er is natuurlijk niks mis met jezelf af en toe klein of kwetsbaar voelen, maar het is wel handig om meer zelfvertrouwen te krijgen in situaties waarin je dat nodig hebt.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Geef jezelf zelfvertrouwen: de power pose'?