De winst zit in de reis zelf

geld verdienen met je passie - de winst zit in de reis zelf - by Ekaterina Bolovtsova - smiling-woman-using-laptop-in-kitchen-4049876

“Jij hebt wel echt de droombaan van iedere blogger he?!” zei iemand laatst tegen me. Ik heb het wel vaker gehoord. Dat ik een droombaan heb, met mijn site. Ineens realiseerde ik me dat veel mensen het verkeerde idee hebben en een belangrijk detail over het hoofd zien: ik verdien er namelijk geen geld mee.

Nou, dat is niet helemaal waar. Afgelopen december heb ik mijn eerste 70 cent verdiend. En ik ben nog nooit zo blij geweest met 70 cent! Er ontsnapte een blije: “Woeoeoeoei, jippieieieie!!” uit mijn mond. Inderdaad, zo blij was ik met 70 cent.

Eigenlijk is het gekkenwerk

Om het even in perspectief te plaatsen: Daar heb ik 1,5 jaar voor gewerkt, ongeveer twintig uur per week. Soms dertig of veertig. Náást mijn reguliere banen dus, waarmee ik mijn hypotheek, studieschuld, zorgverzekering (en heel veel thee) probeer te financieren.

En ja, dat levert soms de nodige interne worstelingen op. Soms heb ik last van RSI- omdat ik zowel voor mijn werk als voor mijn site achter de computer zit. Soms raas ik mezelf voorbij en neem ik geen tijd meer om te mediteren – omdat ik het te druk heb om te schrijven over mindful leven. Soms heb ik het gevoel dat ik alles alleen moet uitzoeken– omdat ik geen geld heb voor technische ondersteuning. En nog tig andere dilemma’s. Gekkenwerk eigenlijk, als je er goed over nadenkt.

De winst zit in de reis zelf

Toch is er geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om ermee te stoppen. Ook al lijkt het soms een kansloze zaak om hier überhaupt ooit winst mee te gaan behalen. De winst zit ‘m ergens anders in: de winst zit in de reis zelf. In de voldoening die het oplevert om al mijn ideeën te kunnen omzetten in iets concreets. In de momenten van inzicht die ik krijg door artikelen te schrijven. In de nieuwe contacten die ik leg met verschillende mensen. In de boeken die ik lees voor mijn blog. In de groeiende bezoekersaantallen. In de waardering die ik van lezers krijg. En in de groei die ik doormaak.

Wat heb ik veel geleerd en gedaan in 1,5 jaar tijd. Filmpjes maken, visitekaartjes ontwerpen, persbericht schrijven, beeldmateriaal zoeken… Het geeft iedere keer weer een kick als ik iets nieuws heb geprobeerd.

Leef je passie

Dat is waar leven vanuit je hart ook om gaat. Op ieder moment kies jij voor datgene wat jou vreugde geeft. Ook al lijkt het kansloos of volkomen gekkenwerk. Maakt niet uit. Het gaat om deze reis en wat jij daarin op ieder moment kiest. Jouw ziel groeit als jij jezelf de kans geeft om al jouw talenten te benutten. Dat is het mooiste cadeau dat jij jezelf kunt geven. En uiteindelijk (daar blijf ik diep van binnen van overtuigd), komt dat geld verdienen met je passie vanzelf. Zo heb ik mijn parttime baan al indirect gekregen door mijn blog, omdat mijn bazin mijn schrijfstijl zo leuk vond. En nu is daar ook mijn eerste 70 cent. Voor een ander niks waard. Voor mij heel veel.

Richt je niet op geld

Doe gewoon wat jij het allerliefste doet. Leef je passie. En blijf dat doen. Omdat jij daar vrolijk van wordt. Omdat dit schijnbaar jouw levenstaak is. Niet voor niks is de vraag van veel loopbaancoaches ook: wat zou je doen met een miljoen? Wat zou je dan voor werk gaan doen? Op die manier haal je de focus van het geld af en kom je uit bij jouw passie. Bij de bezigheden die jij de hele dag door wel zou willen doen. Voor mij is dat praten met vrienden, thee drinken, mediteren, naar buiten staren, schrijven, interviewen, boeken lezen, yoga beoefenen, inspirerende filmpjes kijken en ga zo maar door.

Tips om jouw talenten te benutten

En jij? Wat zou jij doen ook zonder dat je ervoor betaald zou worden? Er zijn allerlei manieren om jouw wensen en talenten nu al in te zetten:

  • Een grote trend is om meerdere banen tegelijk te hebben. Ruim een half miljoen Nederlanders heeft twee banen. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld zowel parttime werken, als zelfstandig ondernemer zijn. Zo ontplooi je verschillende talenten en je spreidt risico’s.
  • Ga vrijwilligerswerk doen waarin je jouw passie kwijt kunt.
  • Kijk of je jouw talenten in je huidige baan in kunt zetten. Wil je graag coach worden? Misschien is er wel een stagiaire die jij kunt begeleiden.
  • Volg een cursus of opleiding om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.

Laat je in ieder geval nooit tegenhouden door allerlei excuses in je hoofd (zoals: straks faal ik, ik heb geen tijd, andere mensen vinden het vast een stom idee).

De voldoening die je voelt als jij jouw persoonlijke reis maakt, is het meer dan waard. En vergeet niet: soms moet je gewoon een beetje gek zijn…

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De winst zit in de reis zelf'?