Fouten zijn goed voor je carrière

Kemkers maakte gisteren een van de grootste fouten uit zijn carrière. Vier jaar trainen en afzien waren door één verkeerde inschatting helemaal voor niets geweest. Althans: het goud ging aan hun neus voorbij. Hoe schadelijk zijn fouten voor je carrière? Of helpen fouten ons juist om nóg beter te worden?

Failure is an option

Een verkeerde inschatting, niet gehaalde doelstellingen, jezelf compleet voor lul zetten… We kunnen er nog nachten van wakker liggen. Toch hebben fouten juist een nut: je leert van de situatie en groeit. Kortom, fouten maken móét om succesvol te zijn. Neem het maar aan van één van de grootste sporters ter wereld…

Briljante mislukkingen

Niemand vindt het leuk te mislukken, maar de geschiedenis bewijst keer op keer dat echte overwinningen juist eerder uit mislukkingen dan uit successen voortkomen. Zelfs de grootste “screw ups” hoeven geen grote impact te hebben op je carrière, als je er maar op een goede manier mee omgaat.

Het Instituut voor Briljante Mislukkingen noemt zelfs vier voorwaarden:

  1. Je zet je met de beste bedoelingen in om een doel te bereiken
  2. Je voorkomt onnodige fouten: mislukkingen door slechte voorbereiding en dommigheid vallen niet onder de categorie ‘briljant’
  3. Je hebt het oorspronkelijke doel van je inzet niet bereikt, maar het heeft uiteindelijk wel meerwaarde opgelevert
  4. Je hebt geleerd van je mislukking; zelfs als je nog steeds niet weet hoe, heb je wel geleerd hoe niet; bovendien kunnen jouw ervaringen, doorzettingsvermogen en durf anderen inspireren tot nieuwe pogingen

Tips voor blundermanagement

Met de geruststelling dat fouten niet erg zijn, hier nog een paar tips: ga zeker geen vingers wijzen en anderen de schuld geven, blijf rustig en neem direct verantwoordelijkheid voor je fout, en uiteindelijk: herstel de situatie naar eer en geweten. Grote kans dat je baas je oprechtheid en daadkracht juist als kracht ziet en de fout snel zal vergeten bij de volgende promotieronde.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ambitie en succes, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Het is OK om fouten te maken'?