Je cv pimpen? Met een portfolio maak je pas écht indruk!

cv-verbeteren-Canva maak van je cv een portfolio - careerwise - cv tips voor starters en young professionals

Je cv verbeteren is slim, maar een portfolio is hét middel om een werkgever of opdrachtgever te overtuigen van jouw kwaliteiten. Een goed portfolio is een alles-in-één pakket waarin je jouw werk laat zien en waar je jouw dromen voor de toekomst uit de doeken doet. Indruk maken met je portfolio doe je zo:

Is het niet too much?

Eerst even een stapje terug. Een portfolio: is dat niet too much? Je bent al bezig geweest om je cv te verbeteren en een sollicitatiebrief is ook al gemaakt. Een portfolio heeft als meerwaarde dat je een overzicht toont van jouw wapenfeiten en creaties. Hierdoor krijgt de recruiter daar snel een indruk van. Daarnaast is het heel fijn om tijdens het sollicitatiegesprek een mooi portfolio uit je tas te kunnen toveren. Ben jij even goed voorbereid!

portfolio maken met canva.com

Indruk maken met je portfolio? Dit zet je er in!

Een portfolio is meer dan alleen een verzameling van jouw recente werk. Wil je echt indruk maken met je portfolio, dan maak je er een compleet document, waarbij jouw doelen en je referenties ook een podium krijgen. Veel werk? Hoeft niet, zolang je onderstaande tips volgt en bijvoorbeeld Canva.com gebruikt om ‘m te maken. Laat ze maar zien dat er iemand voor ze staat die weet wat ‘ie kan en wat ‘ie wil.

1. Je cv

Als jij je portfolio laat zien, heb je jouw cv meestal voor die tijd al opgestuurd. Toch is het slim om je portfolio te beginnen met je cv. Dat is een fijne basis waarin je in één spread, twee bladzijden naast elkaar, een overzicht hebt van alle relevante opleidingen, werkervaring, cursussen en vaardigheden bij elkaar. Je cv verbeteren is dus slim, maar het is maar één hoofdstukje in je portfolio. Tijd om echt iets van jezelf te laten zien:

2. Je vaardigheden

Vaardigheden worden steeds belangrijker. Waar voorheen een goed cijfer voor je opleiding voldoende was, zijn vaardigheden nu soms zelfs belangrijker dan een diploma. Dat komt omdat ontwikkelingen steeds sneller gaan, kennis snel veroudert én makkelijker voorhanden is. Een vaardigheid pluk je niet zomaar van Google, die verkrijg je door jezelf te ontwikkelen en te reflecteren op je werk. Denk daarom goed na over jouw vaardigheden. Geef ze een plekje in je portfolio en vertel er iets over. Waarom ben jij goed in die vaardigheid? Wanneer kwam het goed van pas? Naast de vaardigheden die je al hebt, kun je ook één of twee vaardigheden noemen die je graag nog verder zou ontwikkelen.

Een paar voorbeelden van vaardigheden:

  • Sociale vaardigheden zoals presenteren, luisteren, begeleiden.
  • Communicatieve vaardigheden zoals het opstellen van belangrijke documenten, het voeren van moeilijke gesprekken. Dit overlapt met sociale vaardigheden.
  • Technische vaardigheden zoals computervaardigheden.
  • Conceptuele vaardigheden zoals goed kunnen analyseren en creativiteit.
  • Persoonlijke vaardigheden zoals behulpzaamheid en inlevingsvermogen.

3. Je recente werk

Op welk werk van de afgelopen drie jaar ben jij echt trots? Welk project gaf jou vleugels? Waar heb je veel van geleerd? Wanneer was jouw bijdrage cruciaal?

Verzin drie tot vijf dingen die jij wilt noemen, en bedenk hoe je ze naar voren wilt laten komen. Bijvoorbeeld door een foto, door een tekstje waarin je vertelt wat je ervan hebt geleerd, door een opsomming waarom jij er trots op bent, of door een leidinggevende kort te interviewen over het werk en jouw bijdrage. Zo maak je een afwisselende collage van jouw werk en toegevoegde waarde.

4. Jouw podium

Dit onderdeel kun je het beste vergelijken met een prijzenkast. Welke prijzen, titels, certificaten, diploma’s, etc., heb jij behaald? Stal ze uit, zet het behaalde cijfer erbij, een foto, een zinnetje uit de toespraak die je kreeg, etc. Het voelt misschien wat onwennig om jezelf zo’n groot podium te geven, maar als je het hier niet doet, waar dan wel? Dit is je kans.

5. Je referenties

Een referentie is altijd erg interessant. Dat jij je best doet is natuurlijk begrijpelijk in een sollicitatiegesprek, maar wat zeggen de mensen die met je samenwerken? Je kunt je leidinggevende als referentie vragen, en zijn of haar gegevens in je portfolio zetten met een korte omschrijving van hem of haar. Maar je kunt je referenties ook vragen om jou in één zin te beschrijven, of je belangrijkste vaardigheid toe te lichten. Naast je leidinggevende kun je dat ook aan je collega of coach vragen. Zo zet je een waardevol beeld neer.

6. Je doelen

Je kunt al op veel terugkijken. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Echt indruk maken met je portfolio doe je door je blik ook op de toekomst te richten. Wat wil je nog bereiken in je carrière? Hoe ga je dat bereiken en welke stappen heb je daar al voor gezet? Hoe kan de vacature waar je op solliciteert bijdragen aan dat doel?

Portfolio: video, digitaal of papier?

Je kunt jouw portfolio op verschillende manieren maken. Je kunt bijvoorbeeld een filmpje maken en daarin bovenstaande punten langslopen, exclusief je cv. Zo’n filmpje is erg creatief, maar het kost veel tijd om het te maken en je kunt tijdens het sollicitatiegesprek minder makkelijk gelijk naar punt 6 gaan als je het daar net over hebt. Als video een belangrijke rol speelt bij de vacature waar je naar solliciteert, is een filmpje natuurlijk wel de juiste vorm.

Met een goed gestyled papieren portfolio ben je in staat een verrassende indruk te maken. Hier kan je makkelijk in bladeren en vooral: het is een fysiek product. Je haalt het halverwege het gesprek echt uit je tas; en dat maakt meer indruk dan een link naar een digitaal document. Zeker omdat de wifi meestal nét op dat moment niet werkt en je dan met een mond vol tanden staat. Je kunt de recruiter na het gesprek wel een bedankmailtje sturen voor het gesprek, met in dat mailtje een link naar je portfolio in digitale vorm zodat hij of zij het nog eens rustig kan bekijken.
Voorbeeld portfolio cv gemaakt met Canva.com

Praktische tips

Misschien zie je er erg tegenop om je portfolio te maken en ben je bang dat het uren werk kost. Met deze praktische tips valt dat mee, en heb jij snel een indrukwekkend portfolio:

  • Je hebt net gelezen welke dingen je in je portfolio kunt doen. Zoek alle gegevens eerst bij elkaar en zet het in een map. Vraag je referenties voor een stukje tekst, hun gegevens, zoek foto’s van je belangrijkste werk, etc. Zo ben je straks klaar om alles in één keer in je portfolio te zetten.
  • Heb je alles bij elkaar? Dan maak jij jouw portfolio in Canva. Canva is een website waar je heel snel en makkelijk een portfolio kan maken. Dankzij de vele, gratis, sjablonen ziet het er professioneel uit. Net alsof je het speciaal door iemand hebt laten vormgeven. Hoe tof is dat?
  • Staat alles er in? Stuur het dan op naar iemand die met je mee wil kijken. Heb je niets over het hoofd gezien? Staat er geen rare fout in? Het is altijd fijn om even feedback te krijgen.
  • Feedback verwerkt en helemaal blij met het resultaat? Tijd om indruk te maken met je portfolio! Zet je portfolio online, bijvoorbeeld op je LinkedIn-profiel, en laat twee exemplaren drukken. Eentje voor jezelf, en eentje om mee te nemen naar het gesprek. Misschien mag de recruiter hem wel houden? Dan zit je portfolio fysiek in zíjn tas en word je zeker niet vergeten! Print het niet zelf uit, maar laat het drukken. Direct vanuit Canva of door een drukkerij. Dat kost niet veel en dan komt jouw portfolio echt tot zijn recht.

Dit artikel is tot stand gekomen met input van Canva.com

Tags: Ambitie en succes, cv, Droombaan, Loopbaan, Personal Branding, Scoor die baan, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je cv pimpen? Met een portfolio maak je pas écht indruk!'?