De loopbaan check-up: doe ‘m nu

Eigenlijk is het vreemd: we brengen onze auto regelmatig voor onderhoud en APK naar de garage en we bezoeken keurig onze tandarts voor een controle. Toch vergeten we vaak stil te staan bij iets dat eigenlijk minstens even belangrijk is…

Doe jij regelmatig een check-up van je loopbaan?

Als je in loondienst werkt heb je waarschijnlijk regelmatig een functionerings- en ontwikkelingsgesprek. Maar in veel bedrijven worden deze gesprekken niet gevoerd of als een ‘verplicht nummer’ afgevinkt. Niet zelden maak ik ook mee dat professionals deze gesprekken niet gebruiken als een manier om zelf serieus stil te staan bij hoe hun loopbaan erbij staat of hoe ze verder willen. Dit komt vaak doordat ze de ruimte niet voelen om dit te kunnen doen, of doordat ze zich beperkt voelen in het uitspreken van hun ambities.

Maar waarom zou je niet regelmatig een check-up doen met jezelf?

Het kost gemiddeld achttien maanden voor je een nieuwe functie en/of nieuwe taken echt in de vingers hebt. Op dat punt heb je vaak weer behoefte aan nieuwe uitdagingen. Ideaal gezien bekijk je dus ieder 1,5 jaar hoe je ervoor staat. Is het tijd voor verandering?

Ontwikkeling is belangrijk

In mijn eigen loopbaan voel ik dat het tijd is voor bijsturing als ik te comfortabel in mijn vestje zit. Echte groei vindt plaats buiten je comfort zone. Ik voel dat ik me ontwikkel wanneer ik nieuwe dingen doe, of de dingen anders ga doen, en tegelijkertijd ervaar dat ik daarvoor angsten of twijfels moet overwinnen.

Neem regie over je loopbaan

Wie zichzelf, zijn capaciteiten en ambities serieus neemt, spreekt met zichzelf dus iedere achttien maanden een loopbaan check-up af. Je hoeft niet te wachten tot het weer tijd is voor het beoordelingsgesprek in de beoordelingscyclus van je werkgever. In de nieuwe arbeidsmarkt zul je steeds vaker van baan wisselen en wordt het zelf regelen van werk waarin je kunt floreren een voortdurende taak.

Stop tijd in evalueren en bijsturen

Stop dan ook toegewijde tijd in het evalueren van je loopbaan en het bijsturen van de zeilen. Ga er goed voor zitten en stel jezelf een aantal vragen:

  • Welke kant groei ik nu op?
  • Is dat ook waar ik uit wil komen?
  • Waar wil ik naar toe groeien?
  • Benut ik mijn talenten nog optimaal?
  • Wat heb ik nodig om te groeien?
  • Hoe kan ik nog beter worden in wat ik goed kan?
  • Welke andere vaardigheden kan ik ontwikkelen om mijn talenten nog beter in te zetten?

Handige (gratis) links om je in dit proces te helpen zijn de 9 stappen naar werk dat bij je past en het webinar Fluitend naar je werk in crisistijd, waarin een opdracht wordt aangereikt om je huidige functie te evalueren.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Webinar Ontwerp een traineeship of Talentprogramma - Careerwise - Trainers voor Young Professionals
Tags: , , , , , , , ,
Vraag van de maand
Reflecteren zie ik als de belangrijkste sleutel voor mijn ontwikkelingDoor te (leren) reflecteren ontwikkel ik mijzelf het beste
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De loopbaan check-up: doe ‘m nu'?